Επιστημονικά Νέα

Βρέθηκε το γρηγορότερο άστρο του γαλαξία μας

flashesultraenergygammarays.juniiorsclub

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το πιο γρήγορο άστρο του γαλαξία μας, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα! Το άστρο επιταχύνθηκε τρομερά, έπειτα από μια έκρηξη καινοφανούς αστέρα (σούπερ νόβα), που το έσπρωξε μακριά.

Το άστρο, αναμένεται να ξεφύγει από τα βαρυτικά δεσμά του γαλαξία μας και να «δραπετεύσει» στο διαγαλαξιακό χώρο σε περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια,  «τρέχει» πλέον με ταχύτητα 1.200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Με αυτή την ταχύτητα, το άστρο θα ήταν ικανό να διασχίσει την απόσταση Γης – Σελήνης σε μόλις πέντε λεπτά. Σε σύγκριση με το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, τον Ήλιο, κινείται με ταχύτητα μόνο 78 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Τα άστρα ενός γαλαξία στην πλειοψηφία τους, όπως και ο Ήλιος μας, κινούνται γύρω από το κέντρο του. Όμως ορισμένα «ατίθασα» άστρα έχουν τροχιές και ταχύτητες διαφορετικές, που κάποτε θα τα οδηγήσουν εκτός του γαλαξία. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί περίπου 20 τέτοια άστρα.

1503_b2.juniorsclub

Όλα τα γρήγορα άστρα που είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, είχαν επιταχυνθεί, δίοτι προσέγγισαν την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας. Αλλά το μικρό άστρο US 708 (με περίπου τη μισή μάζα του Ήλιου μας) είναι το πρώτο που έχει διαφορετική ιστορία, καθώς απέκτησε την μεγάλη ταχύτητά του εξαιτίας μιας θερμοπυρηνικής έκρηξης σούπερ νόβα, που συνέβη στο γειτονικό άστρο του, με το οποίο έως τότε σχημάτιζε «δίδυμο». Η έκρηξη λειτούργησε σαν σφεντόνα για να εκσφενδονίσει μακριά το US 708.

«Πιθανότατα πρόκειται για μια από τις πιο δραματικές ιστορίες ζωής για άστρο. Πρέπει να πέρασε πολλά» δήλωσε ο γερμανός αστρονόμος Στέφαν Γκάιερ του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO). Το άστρο ήταν κάποτε ένας ερυθρός γίγαντας, που απέβαλε το υδρογόνο του και σήμερα αποτελεί μια μικρή πυκνή σφαίρα από ήλιο, που όχι μόνο κινείται αστραπιαία, αλλά επίσης περιστρέφεται πολύ γρήγορα, με ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκάιερ, που έκαναν την ανακάλυψη με τα τηλεσκόπια Κεκ στη Χαβάη και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το “Science” και το “New Scientist”.

Ο αρχικός εντοπισμός του άστρου είχε γίνει το 2005, αλλά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια παρατηρήσεων, εωσότου υπολογιστεί η ταχύτητά του.