Κοινωνία

Νομίζετε πώς ξέρετε τι σημαίνει βάπτιση; Δείτε τους συμβολισμούς της!

ekdilwseis5

Αλήθεια, πόσο καλά γνωρίζετε τους συμβολισμούς που κρύβονται πίσω από την τελετή της βάφτισης; Εμείς, σας αποκαλύπτουμε τους πιο σημαντικούς και σας ευχόμαστε ολόψυχα… Να σας ζήσει!

Το Σύμβολο της Πίστεως: Ο ανάδοχος αποκηρύσσει το σατανά γυρισμένος προς τη δύση που συμβολίζει το βασίλειο του σκότους και απαγγέλει το Σύμβολο της Πίστεως στραμμένος προς την ανατολή που συμβολίζει το αληθινό φως του Χριστού.

Λάδι: Το άλειμμα του μωρού με λάδι από τον ιερέα και τον ανάδοχο συμβολίζει το έλεος του Θεού και την ανάπλαση και στην ουσία αναγέννηση ενός νέου χριστιανού. Ακόμη συμβολίζει την αγωνιστικότητα του νεοφώτιστου γιατί όπως οι παλιοί αθλητές έτσι κι αυτό αλείφεται με λάδι.

Νερό: Όπως σε όλες τις θρησκείες έτσι και στο Χριστιανισμό το νερό είναι μέσο ψυχικού καθαρισμού. Μέσω του νερού το παιδί καθαρίζει από το προπαρτορικό και κάθε άλλο αμάρτημα ενώ το τριπλό βύθισμά συμβολίζει την είσοδο του στην εκκλησία και στην ουσία την αναγέννησή του. Ακόμα συμβολίζει την τριήμερη ταφή και ανάσταση του Χριστού.

Λαμπάδα: Ο ανάδοχος κρατώντας το ντυμένο με τα βαφτιστικά ρούχα μωρό, κάνει τριπλό γύρο της κολυμπήθρας με τη βαφτιστική λαμπάδα αναμμένη πράγμα που συμβολίζει το φως του Χριστού και το πέρασμα του νεοφώτιστου στη νέα χριστιανική ζωή.

Σταυρός: Ο ανάδοχος φοράει το σταυρό στο μωρό που αποτελεί σύμβολό ότι το παιδί είναι πλέον αφιερωμένο στο Θεό ενώ σε όλους τους καλεσμένους μοιράζονται σταυρουδάκια τα οποία πρέπει να φορέσουν δηλώνοντας έτσι χριστιανική τους πίστη.