Παιδί

Πύργος: Ξέκινησε και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

festival-juniorsclub

Τελικά, τι απέγιναν όλα εκείνα τα παιδιά, που ως μαθητές συμμετείχαν στις δράσεις του Φεστιβάλ; Που συμμετέχοντας στα εργαστήρια και παρακολουθώντας ταινίες, ονειρεύτηκαν και έπλασαν εικόνες, μέσα στις οποίες ίσως έβαλαν τον εαυτό τους σε ρόλο δημιουργού; Κάποια από αυτά τα παιδιά, ένοιωσαν πιο έντονο το σκίρτημα μέσα τους, κάποια ακολούθησαν τις δέσμες φωτός, κάποια ανακάλυψαν ταλέντα και κύτταρα δημιουργία και σήμερα κάνουν τα πρώτα τους βήματα, σαν νέοι δημιουργοί.

Για όλα αυτά τα παιδιά, από το 2014 το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio έχουν καθιερώσει μια νέα ενότητα, την Flash Worward. Σε αυτήν προβάλει το έργο των νεαρών δημιουργών που ξεκίνησαν συμμετέχοντας σε δράσεις του Φεστιβάλ (εργαστήρια, κριτικές επιτροπές κλπ) και μεγαλώνοντας πια ανοίχτηκαν στους δρόμους της δημιουργίας.

Στη φετινή διοργάνωση, το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 15η CAMERA ZIZANIO, παρουσιάζουν τη νεαρή δημιουργό Βάσια Παπαηλίου και προβάλουν την τελευταία της ταινία μικρού μήκους «Under The Clock». Η ταινία της Βάσιας θα προβληθεί την Κυριακή, 29 Νοεμβρίουι, στις 13.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο. Η Βάσια θα είναι εκεί για να μιλήσει για τους ορίζοντες ζωής και έκφρασης που άνοιξε γι’ αυτήν το Φεστιβάλ.

Λίγα λόγια για την Βάσια

Η Βάσια Παπαηλίου, γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1990. Αφορμή για να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο αποτέλεσε το Camera Zizanio. Αρχικά συμμετείχε ως κριτική επιτροπή και στην συνέχεια έλαβε μέρος στο Daily news του Camera Zizanio. Το 2005 σε ηλικία 15 χρονών επιχείρησε και σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία «Μυστικά & Ψέματα» , με την οποία συμμετείχε στο Camera Zizanio. Έπειτα από λίγα χρόνια σκηνοθέτησε ξανά και συμμετείχε στο φεστιβάλ με την ταινία «And you Came», η οποία και ταξίδεψε στο Φεστιβάλ της Ιρλανδίας, το Fresh Film Festival, το 2008.
Την ίδια χρονιά εισήχθη στην Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου, στο Τμήμα Σκηνοθετών. Εκεί σκηνοθέτησε μία ακόμη ταινία μικρού μήκους, το «Microchip» και επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο σπουδαστικό της Δράμας το 2010 και στην συνέχεια στο φεστιβάλ Media Literacy Award, της Βιέννης.

Την χρονιά του 2010 μπαίνει στην Σχολή Καλών Τεχνών και αποφοιτεί το 2015, με πτυχιακή ταινία το Under The Clock, η οποία και συμμετέχει από τον Οκτώβρη του 2015 στην Καπλανών ανάμεσα σε έργα διαφόρων ελλήνων καλλιτεχνών, που έχει στόχο να λάβει μέρος ενεργά σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Δύο Λόγια για το «Under The Clock»

Το «Under The Clock» είναι μία ταινία μυστηρίου, που περιγράφει την διαδρομή μίας νεαρής κοπέλας μέσα στην καθημερινότητα της. Εκεί ξεκινάει ένας κύκλος με ανεξήγητες φωνές και παράξενα σύμβολα που τελικά την οδηγούν στην αποκάλυψη του πραγματικού της εαυτού.

Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ και της Flash Worward, στην οποία προβάλλεται το έργο νέων που με αφετηρία το Φεστιβάλ έκαναν το δικό τους άλμα προς τα μπρος και διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς, είχε προγραμματιστεί να συναντήσουμε και τον Γιώργο Δελημήτρου, που στα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στα κινηματογραφικά εργαστήρια του Φεστιβάλ ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ζιζάνιο» και ο οποίος είναι σήμερα βασικός συντελεστής της ομάδας Jump Cat, δημιουργών της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο» με θέμα τη φοιτητική ζωή, συμπαραγωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Βουλής/Τηλεόραση. Ωστόσο, ένα προσωπικό κώλυμα δεν του επέτρεψε να είναι κοντά μας, κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΔΟΣ

Προσεγγίζοντας το θεατρικό παιχνίδι. Από τον Πύργο και συγκεκριμένα από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, ξεκινούν οι δράσεις της Ομάδας Τέχνης Πάροδος, στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Η αρχή γίνεται με βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης, από τους παιδαγωγούς και εμψυχωτές θεατρικής έκφρασης Ηλία Πίτσικα, Γιάννη Σφυρή, Παναή Κασσιανό, Σοφία Δράκου και Δημήτρη Καρατζά.
«Λαβύρινθος».

Ένα εφηβικό θρίλερ με θέμα τον κυβερνοχώρο ανοίγει φέτος το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κάνει πρεμιέρα την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, η βέλγικη ταινία «Λαβύρινθος» του Douglas Boswell, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Το θέμα της ταινίας είναι άκρως επίκαιρο αφού επικεντρώνεται στην σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου σε μια εποχή που οι νέοι περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπαίνοντας στο διαδίκτυο και επικοινωνώντας online. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φφεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου, πρόκειται για το καλύτερο θρίλερ που έχει γυριστεί ως σήμερα γι’ αυτές τις ηλικίες (+12 ετών).

Η πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας γίνεται στον Πύργο, στο κινηματοθέατρο “Απόλλων” -“καρδιά” των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας -στις 11 το πρωί ενώ ο «Λαβύρινθος» θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 10-16 Δεκεμβρίου, θα προβληθεί και στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα», στο πλαίσιο των καθιερωμένων προβολών του φεστιβάλ στην Αθήνα. Το Νεανικό Πλάνο έχει αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο..

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Frikke, ένα αγόρι δεκατεσσάρων ετών, λατρεύει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κι έχει αποκτήσει φήμη ειδικού. Μια μέρα, τον περιμένει μια συγκλονιστική έκπληξη: οι πρωταγωνιστές ενός παιχνιδιού δεν είναι εικονικές φιγούρες αλλά πραγματικά παιδιά της γειτονιάς του και αληθινά ζώα! Η ζωή τους έχει κατά μυστηριώδη τρόπο παγιδευτεί στο Λαβύρινθο του παιχνιδιού. Ο Frikke ξεκινάει μια κούρσα ενάντια στο χρόνο για να εντοπίσει τον εγκέφαλο αυτού του σκοτεινού και φρικτού παιχνιδιού. Κι όταν τον εντοπίζει δίνει ένα πολύπλοκο κι επικίνδυνο αγώνα για να τον εξουδετερώσει και να σώσει τις ζωές που διακυβεύονται στον κυβερνοχώρο.

Ο νεαρός Φλαμανδός σκηνοθέτης Douglas Boswell, γνωστός για τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές που σκηνοθέτησε («Δαβίδ» 60 επεισόδια, «Louis Louise» 50 επεισόδια, «Wittekerke» 30 επεισόδια, και «Elfenheuvel» 68 επεισόδια), εντυπωσίασε με την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Romance» η οποία κέρδισε πολυάριθμα διεθνή βραβεία και αγοράστηκε από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο «Λαβύρινθος» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, η οποία εντυπωσιάζει με το θέμα της και την ατμόσφαιρά της. Έχει ήδη κερδίσει αρκετά βραβεία τόσο από τις κριτικές επιτροπές των ενηλίκων όσων και των παιδιών ως Καλύτερη Ταινία αλλά και για την ερμηνεία του Spencer Bogaert στο ρόλο του Frikke.

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ / Labyrinthus, Βέλγιο-Oλλανδία, 2014, διάρκεια 88΄
Επιστημονικής φαντασίας/Θρίλερ για εφήβους
(προτείνεται για ηλικίες +12 ως 99)
Σκηνοθεσία: Douglas Boswell
Σενάριο: Pierre De Clercq
Πρωταγωνιστούν: Spencer Bogaert, Eva Verlinden, Felix Maesschalck
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για Νέους σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ (Σικάγο, Σάο Πάολο, Giffoni Ιταλίας κ.α).

Να θυμίσουμε πως πέρυσι, το Φεστιβάλ Ολυμπίας άνοιξε με το εκπληκτικό animation «Το Αγόρι κι ο Κόσμος», που φέτος κέρδισε την προεπιλογή για τα Όσκαρ animation μεγάλου μήκους (βρίσκεται στα 16 πρώτα). Στις 14 Ιανουαρίου θα δούμε αν η ταινία θα μπει στην short list, ενώ στις 28/2/2016 θα διαπιστώσουμε αν θα το … σηκώσει το αγαλματίδιο ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Άλε Αμπρέου. Αυτές τις μέρες η ταινία επαναπροβάλλεται στην «Αλκυονίδα».

Για να δούμε αν το Φεστιβάλ θα φέρει την ίδια τύχη και στο νεαρό ταλαντούχο σκηνοθέτη Douglas Boswell του «Λαβύρινθου»…

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην στήλη events –> Ελλάδα