Προτεινόμενο Σχολή Γονέων

5 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τα παιδιά τους στο σχολείο!

Children-15-back-to-school-juniorsclub

elenh-skouraαπό την κοινωνιολόγο – κοινωνική λειτουργό -οικογενειακή σύμβουλο, Ελένη Σκούρα

Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία, πρωτάκια αλλά και οι μαθητές μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, σας χρειάζονται. Ναι, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, το σχολείο είναι μια δεύτερη κοινωνική ομάδα, όπου μπορούν να συμβούν πολλά διότι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες και βιώματα. 

Γι αυτό ως γονείς πρέπει να είστε μαζί τους, να ενημερώνεστε για την πορεία τους στο σχολείο, την εξέλιξη τους αλλά και να λειτουργείτε ως παρατηρητές για τις παρέες και τους φίλους τους. 

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μου και θα δείτε πώς μπορείτε χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις να είστε πραγματικά δίπλα στα παιδιά σας:

Να συζητάτε μαζί τους!

Καθημερινά, από τη στιγμή που πρωτοαντικρίζεται το παιδί σας, όταν τελειώνει το σχολείο, εσείς θα τους ρωτάτε «πώς ήταν η σημερινή ημέρα;» ή με αφορμή κάποιο μάθημα «Τι μάθατε σήμερα στη γλώσσα;» Μη ξεκινάτε συζητήσεις λέγοντας «Τι έχεις;» ή «Όλα καλά;» Δείτε πρώτα τις αντιδράσεις του, σε πιο γενικές ερωτήσεις και αν καταλάβετε ότι κάτι του συμβαίνει, μετά το φαγητό, στο δωμάτιο του με ηρεμία, πείτε του ¨Αισθάνομαι, ότι κάτι άλλο σε απασχολεί» 

Πάντα, θα ρωτάτε τα παιδιά σας, για το πώς πήγε η μέρα τους. Ακόμα και τα παιδιά του λυκείου, όσο αντιδραστικά κι αν είναι, σας χρειάζονται. Συζητήστε μαζί τους για τυχόν δυσκολίες που υπήρχαν, για το δάσκαλό τους και τους συμμαθητές τους.

Στα πρωτάκια, αυτά που ανακαλύπτουν τον κόσμο της γνώσης και της υπευθυνότητας, να μιλάτε πάντα με ενθουσιασμό! 

Προτρέψτε τα να κάνουν νέες παρέες καθώς και να βρουν κίνητρα για την εκπαίδευσή τους.

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Διάβασμα μαζί! 

Θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη υπόθεση, αν από μικρή ηλικία, τους διαβάζατε παραμύθια και άλλα βιβλία. Κρατήστε τον ενθουσιασμό και μελετήστε μαζί του, κάνετε το διάβασμα μια δική σας υπόθεση, μέχρι να μάθει να διαβάζει μόνο του. 

Ακόμα κι αν μεγαλώσει, μη χάσετε την επαφή να έχετε τη διάθεση για να ελέγξετε τις ασκήσεις τους, να λύσετε μαζί κάποια προβλήματα ή να διαβάσετε μαζί την ιστορία. 

Τακτική ενημέρωση για την πορεία τους! 

Η επαφή σας με το σχολικό περιβάλλον είναι απαραίτητη! Συνοδέψτε τα παιδιά σας στο σχολείο και βρείτε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους εκπαιδευτικούς του. Μιλήστε μαζί τους, να καταλάβετε το στόχο τους και εσείς να γίνεται αρωγοί και να καθοδηγήσετε σωστά τα παιδιά σας. 

Γνωρίστε τους φίλους και τις οικογένειες τους! 

Το παιδί σας από το νηπιαγωγείο, έχει αρχίσει να δένεται και με ξένους ανθρώπους. Αυτό είναι όταν έχουμε αγαπημένους φίλους και κάνουμε παρέα μαζί τους. 

Είναι σημαντικό για το παιδί σας, να γνωρίζετε τους φίλους του. Να ξέρετε πολλά στοιχεία για εκείνους. Καλό είναι να γνωρίζετε και την οικογένεια τους. 

Βρείτε λοιπόν μια μέρα για να προσκαλέσετε το φίλο του παιδιού σας στο σπίτι για να παίξουν μαζί. Εκεί, έχετε την ευκαιρία να δείτε τη συμπεριφορά του και στοιχεία του χαρακτήρα του. Όσο η φιλία τους εξελίσεται, μπορείτε να καλέσετε την μητέρα για έναν καφέ ή να βρεθείτε σε ένα πάρκο για να παίξουν τα παιδιά, όσο εσείς γνωρίζεστε. 

Οι φιλίες αλλάζουν όταν το παιδί μεγαλώνει και στο γυμνάσιο – λύκειο, τότε τα παιδιά γίνονται εσωστρεφείς. Ξεκινά και το φλερτ οπότε εκεί, χρειάζεται να έχετε χτίσει από πολύ νωρίς μια σχέση εμπιστοσύνης, για να μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, να είστε από κοντά και να ξέρετε πάντα που βρίσκεται και με ποιους είναι. 

*Συμβουλή! Τα παιδιά που έχουν από νωρίς αθλητικές δραστηριότητες, δεν επηρεάζονται εύκολα στο θέμα του τσιγάρου. Σημαντικό λόγο όμως, έχει το σπίτι σας. Ναι, αν εσείς καπνίζετε, αν το κάνετε μέσα στο σπίτι, αν σας βλέπει συνέχεια με ένα τσιγάρο στο χέρι, τότε έχει εξοικειωθεί με την εικόνα και με τη οσμή όπου του διεγείρει τον εγκέφαλο. Σ “ αυτή την περίπτωση έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολο να καπνίσουν από πολύ νωρίς, μάλιστα. 

Η αξία του σχολείου! 

Το σχολείο όσα προβλήματα κι αν έχει, είναι σημαντικό στην εξέλιξη του παιδιού. Όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης είναι σημαντικές. Οπότε, πρέπει από πολύ μικρή ηλικία αν δεν τα πάτε στον παιδικό σταθμό ή ακόμα κι αν τα πάτε, να τους μιλάτε για το σχολείο με θετικά στοιχεία, να κατανοήσουν την αξία του και να πηγαίνουν με τη θέλησή τους.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι το σχολείο τους δίνει νέες κατευθύνσεις ώστε να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή και το μέλλον τους. Πώς θα το κάνετε αυτό; Απο νωρίς θα τους δίνετε κίνητρα, για το τι θέλουν να γίνουν ή πώς θα ανακαλύψουν όλο τον κόσμο μέσα από το σχολείο και μάθηση. 

Στο [email protected]  ή στη σελίδα μας στο facebook —> Juniorsclub, μας στέλνετε τα ερωτήματα σας και εμείς σε συνεργασία με την επιστημονική συντακτική ομάδα μας, δημιουργούμε άρθρα που απαντούν σε όλα!!!