Εκπαίδευση Παιχνίδια Προτεινόμενο

5 τρόποι για να κάνετε «παιχνίδι» το διάβασμα σε μαθήματα όπως η ιστορία !!!

Young Boy Concentrating On His Schoolwork
katerinavasilopoulou-juniorsclubαπό την Κατερίνα Βασιλοπούλου, Νηπιαγωγό- Παιδαγωγό Ειδικής Αγωγής 
 
Αγαπητοί γονείς η νέα σχολική χρονιά άρχισε και επειδή δεν είναι λίγα τα παιδιά που δε γνωρίζουν πως να διαβάζουν σωστά τα μαθήματα τους, κυρίως τα θεωρητικά μαθήματά όπως η ιστορία, σας παρουσιάζουμε τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να εφαρμόσετε, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάζει σωστά και χωρίς ταλαιπωρία.
 
kids-rading-2-juniorsclub
 
 
*Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κατανοήσει το κείμενο που πρέπει να μάθει και να αποφευχθεί η «παπαγαλία » γι’αυτό το λόγο αφού ολοκληρώσουμε την ανάγνωση του κειμένου, μεταδίδουμε περιληπτικά το νόημα (σαν να αφηγούμαστε παραμύθι).
 
*Στη συνέχεια, χωρίζουμε το κείμενο σε μικρές «παραγράφους» ,υπογραμμίζοντας μαζί με το παιδί τα κύρια σημεία, του εξηγούμε για ποιο πράγμα μιλάει κάθε «παράγραφος» του κειμένου και το ενθαρρύνουμε να αναφέρει ότι κατάλαβε. Σε περίπτωση που δεν κατανόησε επαναλαμβάνουμε με πιο απλά λόγια.
 
*Επειδή στα θεωρητικά μαθήματα σημαντικό ρόλο παίζει η μνήμη παροτρύνουμε το παιδί να επαναλάβει αρκετές φορές το μάθημα και αφού περάσουν αρκετές ώρες….
 
*μπορούμε να εφαρμόσουμε το «παιχνίδι » των ερωταπαντησεων, ώστε να βεβαιωθούμε ότι πραγματικά το παιδί κατανόησε το μάθημα.
 
*Τέλος, σε περιπτώσεις που υπάρχουν λέξεις που δύσκολα συγκροτούνται στη μνήμη, όπως ονόματα, μπορούμε να πούμε στο παιδί να συνδυάσει τέτοιες λέξεις με άλλες που θα του τις θυμίζουν…για παράδειγμα θυμάμαι ακόμα τις λέξεις που μας είχε αναφέρει η καθηγήτρια της ιστορίας, ώστε να θυμόμαστε τα ονόματα αυτών που ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία…Ξάνθος, Τσακάλωφ, Σκουφάς (ξανθό τσακάλι με σκουφί)!
Happy kids laying on the floor holding books
 
Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάστε το μάθημα με έναν διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, έτσι ώστε να αγαπήσει το παιδί σας τη διαδικασία του διαβάσματος και της εντατικής μελέτης και να μη του προκαλείται άγχος! 
 
kali-sxoliki-xronia-juniorsclub