Μωρό

6 τρόποι που κρατάμε ένα μωρό και μπορεί να βλάψουν την υγεία του

47846-hold_590

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μαμάδες που έχουν σωματική επαφή με τα παιδιά βιώνουν λιγότερο άγχος στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικές στον τρόπο που τα κρατάμε ή τα αγκαλιάζουμε, αφού ενδέχεται να τους προκαλέσουμε προβλήματα υγείας. 

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Ακουμπάμε το κεφάλι του μωρού στο στήθος μας

47846-hold_590

Αν κρατάτε το μωρό στο στήθος σας, προσέχετε στη θέση του κεφαλιού του το οποίο πρέπει να είναι επάνω από τον ώμο σας, ώστε να μην δυσκολεύεται η αναπνοή του. Επίσης, εάν ακουμπά στο ρούχο σας, μπορεί η μπλούζα σας να έρχεται σε επαφή με το στόμα του. 

Κρατάμε το μωρό από τις μασχάλες

hold_1

Όταν παίρνουμε στα χέρια μας ένα μωρό, είναι σημαντικό να στηρίζουμε το κεφάλι του αφού οι μυς του λαιμού αργούν να αναπτυχθούν, ενώ εάν κάνει μια απότομη κίνηση μπορεί να τραυματιστεί. Μέχρι τους 6 μήνες λοιπόν, καλό είναι να κρατάμε όχι από τις μασχάλες αλλά όπως δείχνει η φωτογραφία. 

Όταν χρησιμοποιούμε μάρσιπο:

hold_2

Όταν βάζουμε το μωρό στο μάρσιπο, πρέπει να προσέχουμε δύο πράγματα: πρώτον, τα πόδια να είναι λυγισμένα και όχι να κρέμονται, στην στάση που θα είχαν εάν τα κρατούσαμε στην αγκαλιά μας. Δεύτερον, το κεφάλι του πρέπει να είναι στο πλάι για να αναπνέει κανονικά και όχι να ακουμπά η μύτη και το στόμα του στο στέρνο μας. 

Δεν στηρίζουμε την πλάτη τους

hold_5

Δεν πρέπει να κρατάτε το παιδί μόνο από τους γλουτούς και το κεφάλι. Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει και δεύτερον όλο το βάρος του σώματός του πέφτει στην σπονδυλική του στήλη . Αντίθετα, είναι απαραίτητο να υποστηρίξετε την πλάτη του παιδιού με το ένα χέρι και το κεφάλι του με το άλλο.

Το κρατάμε με το πρόσωπο προς τα έξω

hold_6

Δεν είναι καλό να κρατάμε το παιδί σε θέση που δεν μπορεί να μας κοιτάει. Μας είναι δύσκολο να ελέγχουμε τις κινήσεις του, ενώ του στερούμε την σωματική επαφή. Επίσης, δημιουργεί πίεση στην σπονδυλική τους στήλη και στα πόδια του, όπως και με τον λάθος φορέα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να κρατάτε το μωρό σε θέση που να μπορεί να βλέπει στο στήθος μας. 

Τραβάμε τα μεγαλύτερα παιδιά από το χέρι

hold_7

hold_7_a

Μην τραβάτε ένα παιδί επάνω τον καρπό γιατί μπορεί να του προκαλέσετε τράβηγμα αγκώνα. Αυτό σημαίνει ότι το οστό του αγκώνα μετατοπίζεται μερικώς στην άρθρωση. Αυτή η κατάσταση είναι συχνή σε παιδιά ηλικίας έως 5 ετών.