Παιδί

7 συμπεριφορές παιδιών που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες

7-συμπεριφορες-παιδιων-δεν-πρεπει-να-αγνοησεις_-570x320

Το να είναι κάποιος γονιός είναι φοβερό! Ωστόσο, όσοι από εμάς έχουν παιδιά γνωρίζουν οτι το να είσαι γονιός δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Χρειάζεται αρκετός χρόνος και προσπάθεια για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν σωστά, και γενικά θα μπορούν να προσαρμοστούν στην πραγματική ζωή.

Εμείς αποφασίσαμε να εξετάσουμε τα πιο κοινά προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών που ενοχλούν πολλούς γονείς – προβλήματα συμπεριφορών που δεν πρέπει να αγνοηθούν από κανένα γονιό!

1.) Το παιδί μένει αμέτοχο στις κακές πράξεις που γίνονται έναντι κάποιου

7-συμπεριφορες-παιδιων-δεν-πρεπει-να-αγνοησεις_

Λύση: Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας τη διαφορά μεταξύ του να ανακατεύετε γενικά σε φασαρίες ή στην περίπτωση που πρέπει να ανακατευτεί προκειμένου να προστατεύσει κάποιον άλλον.. Επίσης, θα πρέπει να ακούσετε με ηρεμία το παιδί σας και να μην το κρίνετε. Μετά από αυτό, θα πρέπει να το βοηθήσετε να κατανοήσει την κατάσταση, έτσι ώστε οι δύο σας να μπορέσετε να βρείτε μαζί μια λύση στο πρόβλημα.

2.) Η έχθρα μεταξύ στα αδέρφια

7-συμπεριφορες-παιδιων-δεν-πρεπει-να-αγνοησεις1_

Λύση: Βρείτε τη ρίζα του προβλήματος, και απαγορεύστε στα παιδιά σας από την πρόκληση σωματικού πόνου ο ένας στον άλλο. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αισθανθούν σαν μια πραγματική ομάδα, και διδάξτε τους πως πρέπει να επιλύουμε ένα πρόβλημα. Εξηγήστε τους τη σημασία του σεβασμού στα αισθήματα του άλλου. Προσπαθήστε να περάσετε τακτικά χρόνο με κάθε ένα από τα παιδιά σας – αυτό θα βοηθήσει ώστε να διατηρήσετε τις εγκάρδιες σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τα ενήλικα μέλη της οικογένειας να συμπεριφέρονται σωστά γιατί τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές!

3.) Κλοπή

7-συμπεριφορες-παιδιων-δεν-πρεπει-να-αγνοησεις2_

Λύση: Η διατήρηση της σωστής στάσης είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη κατάσταση. Μείνετε ήρεμοι. Εάν το παιδί σας έχει κλέψει κάτι για πρώτη φορά, μάθετε τα κίνητρα και εξηγήστε του οτι αυτό που έκανε είναι εντελώς λάθος. Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί σας να επιστρέψει (ή να πληρώσει για) το πράγμα που πήρε και να ζητήσει συγγνώμη από τον ιδιοκτήτη του. Αν το παιδί σας συνεχίζει να κλέβει κατ ‘επανάληψη, ζητήστε τη βοήθεια του ψυχολόγου. Διαφορετικά, αυτό το είδος της συμπεριφοράς θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια επίμονη συνήθεια.

4.) Ασεβής συμπεριφορά προς τους άλλους

7-συμπεριφορες-παιδιων-δεν-πρεπει-να-αγνοησεις3_

Λύση: Μάθετε τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Διδάξτε στα παιδιά σας το σωστό τρόπο για να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους. Πρέπει να μάθετε να μένετε ήρεμοι και να ακούτε τι έχει να σας πει το παιδί σας. Εάν το παιδί σας συνεχίζει να συμπεριφέρεται με αναίδεια, τότε ξεκινήστε να του αφαιρείτε κάποια προνόμια…

5.) Ατιμία

7-συμπεριφορες-παιδιων-δεν-πρεπει-να-αγνοησεις4_

Λύση: Μην εκνευριστείτε. Εξηγήστε στο παιδί σας τη σημασία της ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης στις σχέσεις. Πάρτε το χρόνο να σκεφτείτε μια κατάλληλη τιμωρία που θα διδάξει στο παιδί σας ότι το ψέμα είναι απαράδεκτο. Αν η ανεντιμότητα γίνει ο κανόνας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι πολύ πιο σοβαρών προβλημάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό.

6.) Γκρίνια

7-συμπεριφορες-παιδιων-δεν-πρεπει-να-αγνοησεις5_

Λύση: Προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι αυτός ή αυτή θα πρέπει να μιλήσει με κανονική φωνή. Εάν αυτή η συμπεριφορά γίνεται μόνιμη, τότε πρέπει να ψάξετε να δείτε τι δεν πάει καλά με τις σχέσεις μεταξύ των κοντινών και αγαπημένων σας προσώπων. Μπορεί να χρειαστεί να συζητήσετε την κατάσταση αυτή με το παιδί σας για να κάνετε το παιδί σας να αντιληφθεί οτι είναι μέρος της οικογένειας.

7.) Κακοί τρόποι

7-συμπεριφορες-παιδιων-δεν-πρεπει-να-αγνοησεις6_

Λύση: Μην πιέζετε υπερβολικά τα παιδιά σας ενώ τους μαθέτε τρόπους. Αντ ‘αυτού, επικεντρωθείτε σε υπενθυμίσεις του τύπου να είναι προσεκτικοί με τους άλλους ανθρώπους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τα ενήλικα μέλη της οικογένειας να συμπεριφέρονται σωστά γιατί τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές!