Θέματα ψυχολογίας

9 αδιάψευστα σημάδια υπερβολικού στρες που μπορεί να αγνοείτε

index

Το άγχος είναι ο κύριος λόγος για την εμφάνιση πολλών ιατρικών παθήσεων και ασθενειών, δεν το γνωρίζουν όμως όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

Το άγχος είναι κάτι σοβαρό, ειδικά όταν δεν αντιμετωπίζεται από την αρχή. Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος της ημέρας και να ηρεμήσετε, για να προστατέψετε την υγεία σας από πολλές παθήσεις.

Εδώ είναι τα συνήθη συμπτώματα που προκαλεί το υπερβολικό άγχος.

1. Τριχόπτωση

Ο Carolyn Jacob, ο οποίος είναι ο ιατρικός διευθυντής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Αισθητικής Χειρουργικής και Δερματολογίας του Σικάγο, λέει ότι χάνουμε περίπου 100 τρίχες κάθε μέρα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το άγχος είναι ο κύριος λόγος για την αυξημένη απώλεια μαλλιών και πολλά μαλλιά χάνονται από συγκεκριμένα σημεία, επειδή το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε απώλεια μαλλιών, τότε η κύρια αιτία για αυτό το πρόβλημα είναι το υπερβολικό άγχος.

2. Αυξομειώσεις βάρους

Το στρες μπορεί επίσης να είναι η αιτία για κάποιες αυξομειώσεις του σωματικού σας βάρους, γιατί το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους που οφείλεται στην απώλεια όρεξης, αλλά μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο για την απόκτηση παραπανίσιων κιλών εξαιτίας του μειωμένου μεταβολισμού. Έτσι, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σας και να προσπαθήσετε να τα μειώσετε αμέσως.

3. Συνεχώς αισθάνεστε ανήσυχοι και δεν μπορείτε να καθίσετε σε ένα μέρος

Αν συνεχώς αισθάνεστε άβολα, ανήσυχα και νευρικά, τότε αυτό σημαίνει ότι έχετε υπερβολικό άγχος. Θα πρέπει να λάβετε ορισμένα μέτρα για να βελτιώσετε αυτή την κατάσταση και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Εάν δεν ληφθούν άμεσα τα μέτρα, τότε η κατάστασή σας θα επιδεινωθεί.

4. Εξασθενημένη libido

Το στρες μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που έχει αποδυναμωθεί η λίμπιντό σας, καθώς μειώνει τον αριθμό των ορμονών για σεξουαλική δραστηριότητα. Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα και σε εξάντληση.

Προκειμένου να διατηρηθεί η σεξουαλική σας ζωή, καλό θα ήταν να ασκήσετε κάποιες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε το σώμα σας. Και μια άλλη λύση για το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι μια απλή συζήτηση με το σύντροφό σας.

5. Προβλήματα ύπνου

Τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω του υπερβολικού άγχους, οπότε αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου σας, ή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αρκετά ή ακόμα και αν κοιμάστε πολύ γιατί αισθάνεστε εξαντλημένοι, τότε θα πρέπει να ασχοληθείτε με το πρόβλημα που σας προκαλεί άγχος.

Το σώμα σας παλεύει πάντα με το άγχος, με το δικό του τρόπο. Έτσι, θα πρέπει να βρείτε την πηγή για τα προβλήματα που σας κρατάνε ξύπνιους.

Μερικές λύσεις που θα σας οδηγήσουν στην αντιμετώπιση τους στρες, και κατ’ επέκταση σε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο, είναι ο διαλογισμός, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η γιόγκα.

6. Αλλαγές της διάθεσης

Η διάθεσή σας μπορεί να αλλάξει δραστικά όταν το στρες επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές όπως η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή, πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαρτήσεις ή άγχος. Έτσι, συμβουλευτείτε κάποιον για τα προβλήματά σας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να προστατεύσετε την υγεία σας.

7. Σωματικός πόνος

Ο σωματικός πόνος είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα για ένα σοβαρό ζήτημα υγείας, οπότε σίγουρα θα πρέπει να εξετάσετε την πηγή του πόνου. Το στρες μπορεί να είναι η αιτία για την κακή λειτουργία του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδίες, διάρροια, έλκος, προβλήματα στο στομάχι ή πόνο στο στήθος.

Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους σας, να προκαλέσει πόνο σε όλο το σώμα και να προκαλέσει σοβαρή αρθρίτιδα. Έτσι, θα πρέπει να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαχθεί από το άγχος και να βελτιώσετε την υγεία σας.

8. Έλλειψη υπομονής

Τα καθημερινά προβλήματα μπορεί να σας κάνουν να χάσετε την υπομονή σας για τα πάντα και τους πάντες γύρω σας, με αποτέλεσμα να είστε συνεχώς νευριασμένοι, θυμωμένοι και ανυπόμονοι. Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες της καθημερινότητας, ώστε να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

9. Σκέφτεστε τη δουλειά σας όλη την ώρα

Εάν είστε υπερβολικά στρεσαρισμένοι, τότε δεν μπορείτε να βγάλετε από το μυαλό σας τη δουλειά, τις υποχρεώσεις και τα οικονομικά σας. Θα πρέπει να χαλαρώσετε. Αποστασιοποιηθείτε  από το πρόβλημα και σιγά-σιγά θα βρείτε μια λύση για αυτό.

Αν σκεφτόσαστε συνεχώς τα προβλήματά σας, τότε η κατάστασή σας θα επιδεινωθεί και αυτό θα σας οδηγήσει σε σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά θέματα. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε για λίγο, και μην ανησυχείτε για τα προβλήματα της δουλειάς σας. Ηρεμήστε και απολαύστε λίγο χρόνο με την οικογένειά σας.