Προτεινόμενο Ρεπορτάζ

Αυτά τα παιδιά δεν τα θέλει κανείς – Είναι παιδιά που περιμένουν να υιοθετηθούν – Αποκλειστική συνέντευξη

adoption-greece-11-juniorsclub.gr

Συνταρακτικά και άκρως αποκαλυπτικά τα όσα μας είπε ο κος Βεζυράκης· αυτό που θα συγκρατήσω περισσότερο είναι το εξής: “Πιστέψτε με, τα υγιή και τα επιθυμητά παιδιά σε 6 μήνες υιοθετούνται. Τα άλλα τα παιδιά, είτε στο ίδρυμα “Η Μητέρα”, είτε στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, όπου αυτή τη στιγμή είναι 3, 4 και 5 ετών, είναι παιδιά που δεν έμειναν εξαιτίας διαδικασιών, αλλά παιδιά που δεν τα θέλει κανείς.”

ELENA

από την Ελένη Βασιλοπούλου, δημοσιογράφο @elena_juniorsclub

Εκατοντάδες μηνύματα εξέφρασαν την συμπαράσταση τους για τα παιδιά που εγκαταλείπονται και ανάμεσα τους ξεχώρισαν αυτά, όπου οι συνάνθρωποι μας αγωνιούν για την απόκτηση ενός παιδιού.

Η υπόθεση της υιοθεσίας έχει δυο οπτικές. Από τη μια πλευρά το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει ένα μωρό και από την άλλη δεκάδες παιδιά που περιμένουν να υιοθετηθούν…αλλά δεν τα επιθυμεί κανείς…

Το juniorsclub.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα», κο Βεζυράκη Δημήτριο, όπου μας παρέθεσε μια αποκλειστική συνέντευξη, ενώ απάντησε και στα ερωτήματα που είχαμε λάβει.

adoption-greece-2-juniorsclub.gr

Ε.Β.:Κύριε Βεζυράκη, με αφορμή συγκεκριμένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στο juniorsclub.gr έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα, εκ των οποίων πολλά ανήκουν σε ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί. Ως πρόεδρος του ιδρύματος «Η Μητέρα» για ποιους λόγους εγκαταλείπονται σήμερα, τα παιδιά στην Ελλάδα;

Δ.Β.:Κυρία Βασιλοπούλου, πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν εγκαταλείπονται παιδιά στη χώρα μας για οικονομικούς λόγους. Καμία Ελληνίδα μητέρα δεν έχει εγκαταλείψει το παιδί της για αυτόν τον λόγο. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, επί κατοχής και πολέμου καμία δεν το έχει κάνει.

Για ποιους λόγους είναι η εγκατάλειψη λοιπόν; Τα στοιχεία είναι σαφή:

1.Το 36% των εγκαταλείψεων, είναι από μόνες μητέρες χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, όπου η μεγάλη χρήση είναι τόσο βαριά που δεν αντιλαμβάνονται το γονεϊκό τους ρόλο.

2.Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό είναι από μόνες μητέρες με νοητική στέρηση, που όπως καταλαβαίνετε επίσης δεν αντιλαμβάνονται το γονεϊκό τους ρόλο.

3.Μια 3η επίσης μεγάλη κατηγορία είναι, από μόνες μητέρες οι οποίες έχουν ένα ψυχιατρικό πρόβλημα, αντιλαμβάνεστε, ότι δεν κατανοούν το γονεϊκό τους ρόλο.

4.Η 4η κατηγορία είναι από γονείς, οι οποίοι θα γεννήσουν ένα παιδί με αναπηρία και το εγκαταλείπουν στα μαιευτήρια, στην τύχη του κράτους.

5.Τέλος, υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό από γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα μας για άλλους λόγους, όχι όμως για να τεκνοποιήσουν. Και ξαφνικά μένουν έγκυες.

Ε.Β.:Κύριε Βεζυράκη, ωστόσο, θα επικαλεστώ αρκετά ρεπορτάζ δικά μας ή άλλων μέσων ενημέρωσης, όπου υπάρχουν μαρτυρίες γονέων, οι οποίοι επικαλούνται την κρίση και ως μέτρο επιβίωσης, εναποθέτουν τα παιδιά σε κάποια ιδρύματα.

adoption-greece-6-juniorsclub.gr

Δ.Β.:Εδώ έχω τις επιφυλάξεις μου σε ό,τι αφορά τη νοητική δυνατότητα αυτών που τα δηλώνουν αυτά.

Ωστόσο, να διευκρινίσουμε, υπάρχουν ιδρύματα ημερήσιας φροντίδας, όπου αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη.

Άλλο το ότι έχουμε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση κοινωνικών υπηρεσιών και άλλο η εγκατάλειψη, με την έννοια του νομικού όρου.

Δυστυχώς όμως, κάποιοι χρησιμοποιούν με ευκολία αυτές τις λέξεις και καταφέρνουν να περάσουν στη κοινή γνώμη τα εξής: Αφού καταστρέψαμε τα πάντα, καταστρέφουμε και τη μητρότητα. Είμαι τελείως αντίθετος, καθώς τα στοιχεία μας λένε άλλα…

Ε.Β.: Ποια είναι η διαδικασία της υιοθεσίας;

adoption-greece-9-juniorsclub.gr

Δ.Β.:Θα ξεκινήσουμε την διαδικασία από την αρχή. Έχουμε ένα παιδί το οποίο εγκαταλείπεται, και στη συνέχεια ο εισαγγελέας δίνει την εντολή, αυτό το παιδί να ενταχθεί σε ένα ίδρυμα, π.χ. στο δικό μας ή σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. 

Έχοντας δώσει αυτή την εντολή δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι προς υιοθεσία ή προς αναδοχή.

Οι επόμενες κινήσεις αφού το παιδί σταθεροποιηθεί είναι:

Οι κοινωνικές υπηρεσίες με κάθε εντεταλμένη υπηρεσία του κράτους, οφείλουν να ψάξουν κατόπιν εντολής του δικαστηρίου τον φυσικό γονέα. Αφού περάσει κάποιο διάστημα και δεν εμφανιστεί φυσικός γονέας, θα πάνε στο δικαστήριο και θα το δηλώσουν με σκοπό ο δικαστής να αναπληρώσει τη συναίνεση του φυσικού γονέα, όπως είναι ο όρος, έτσι ώστε το παιδί να προχωρήσει σε αποκατάσταση.

Έχουμε λοιπόν τότε και μόνο τότε, το παιδί ελεύθερο, προς αποκατάσταση.

Διότι, για να αποκατασταθεί ένα παιδί δια του θεσμού της υιοθεσίας, είτε του θεσμού της αναδοχής θα πρέπει, να το δηλώσει ο φυσικός γονέας ενώπιον του δικαστή.

MHTERA-1-JUNIORSCLUB.GR

Ε.Β.: Λαμβάνετε ετησίως 150-200 αιτήσεις το χρόνο για υιοθεσία. Γιατί πρέπει ένα ζευγάρι να περιμένει χρόνια για να αποκτήσει ένα παιδί;

Δ.Β.: Πράγματι, έχουμε 200 αιτήσεις το χρόνο, συνανθρώπων μας οι οποίοι αιτούνται να γίνουν θετοί γονείς.

 Πόσο χρόνο περιμένει το παιδί να υιοθετηθεί στο ίδρυμα;

Ο νόμος είναι σαφής: ο φυσικός γονιός ενώπιον του δικαστή θα πρέπει να δηλώσει αν τυχόν συμφωνεί να υιοθετηθεί το παιδί του ή όχι. Αν τυχόν καταχρηστικά δεν το δηλώνει τότε αναπληρώνει ο δικαστής.

Πιστέψτε με, τα υγιή και τα επιθυμητά παιδιά σε  6 μήνες υιοθετούνται. Τα άλλα τα παιδιά, είτε στο ίδρυμα “Η Μητέρα”, είτε στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, όπου αυτή τη στιγμή είναι 3, 4 και 5 ετών, είναι παιδιά που δεν έμειναν εξαιτίας διαδικασιών, αλλά παιδιά που δεν τα θέλει κανείς.

Ένα παιδί λοιπόν το οποίο είναι προς υιοθεσία, σε 6 μήνες υιοθετείται. Πού βλέπετε να περιμένουν οι γονείς;

adoption-greece-1-juniorsclub.gr

Ε.Β.:Θα αναφερθώ σε ερώτημα ζευγαριού και συγκεκριμένα γυναίκας όπου επιθυμεί να υιοθετήσει ένα παιδί και είναι στην αναμονή επί 3-4 έτη. Γιατί συμβαίνει αυτό εφόσον τα παιδιά σε 6 μήνες υιοθετούνται;

Δ.Β.:Διότι περιμένει τη σειρά της, ώσπου να βρεθεί το παιδί που επιθυμεί. Που επιθυμεί η ίδια.

Οι περισσότεροι, επιλέγουν παιδιά που δεν έχουν ιατρικά προβλήματα, δεν έχουν νομικά προβλήματα, δεν έχουν πιθανόν κληρονομικό βαρύ ιστορικό.

Μια πληθώρα αιτήσεων όπως αναφέραμε και ένα μικρό αριθμό επιθυμητών παιδιών.

Ε.Β.: Εννοείτε πως οι υποψήφιοι γονείς, αποκλείουν ακόμη και τα παιδιά που γεννήθηκαν από ναρκομανή μητέρα;

Δ.Β.:Πολλές φορές βλέπουμε πολλοί συνάνθρωποι μας, στις αιτήσεις τους και στην διαδικασία της διερεύνησης, να αποκλείουν παιδιά χρηστών

Στην αίτηση τους, που είναι ένα πολυσέλιδο, αναφέρεται στο τι ο καθένας θα μπορούσε να αντέξει; Γιατί, η υιοθεσία είναι μια υπέρβαση και οι συνάνθρωποι μας καταρχάς έχουν κάνει την πρώτη υπέρβαση με το που το σκέφτηκαν σε σχέση με τον υπόλοιπο λαό. 

Όταν καταθέσουν την αίτηση έχουν προχωρήσει την υπέρβαση τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υιοθεσίας και μέσα από τα θέλω τους, είναι μέχρι που μπορούν να φτάσουν την υπέρβαση τους.

Η υιοθεσία είναι να μεγαλώνεις το παιδί του άλλου.

Τον πρώτο χρόνο τους βλέπει μια κοινωνική λειτουργός η οποία εξετάζει την υπόθεση αν όντως το θέλουν και αν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, τότε η ίδια προτείνει την έγκριση ή απορρίπτει την αίτηση.

Μετά περιμένουν περίπου 3 χρόνια που έρχεται η σειρά τους καθότι δεν έχει βρεθεί παιδί που επιθυμούν.

adoption-greece-3-juniorsclub.gr

Ε.Β.: Έχουμε την εντύπωση ότι στην Ελλάδα χρονοτριβούμε στο θέμα της υιοθεσίας, σε σχέση με άλλες χώρες.

Δ.Β.:Είναι λαθεμένη η άποψη αυτή. Κανείς δεν γνωρίζει, ότι το σύστημα της υιοθεσίας είναι ακριβώς το ίδιο.

Μου λέτε σε μια χώρα της Ευρώπης, είναι γρήγορη η υιοθεσία, οπότε τι αντιλαμβάνομαι εγώ που γνωρίζω; Ότι εκεί υπάρχουν τόσα παιδιά όσες και οι αιτήσεις.

Όταν στην Ελλάδα έχουμε περίπου 200 αιτήσεις το χρόνο, οι οποίες προστίθενται στο επόμενο χρόνο και πάει λέγοντας, δεν εξετάζονται λοιπόν όλες οι υποθέσεις μονομιάς διότι είναι σε αναμονή όσες εγκρίνονται μέχρι να βρεθεί παιδί.

Αυτές προσθετικά αυξάνονται αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξάνει την αναμονή καθότι τα παιδιά τα οποία είναι επιθυμητά δεν υπάρχουν για να καλύψουν τον αριθμό των αιτήσεων.

MHTERA-2-JUNIORSCLUB.GR

Ε.Β.:Μητέρα με 13χρονη κόρη, εξέφρασε την επιθυμία να υιοθετήσει ένα παιδί. Έχουμε όμως και μια άλλη περίπτωση μίας γυναίκας μόνης που υπέβαλλε αίτηση. Θα προτιμήσετε ένα άτεκνο ζευγάρι σε σχέση με τις δυο αυτές περιπτώσεις;

Δ.Β.:Η επιστημονική επιτροπή πρέπει να εξετάσει, ένα παιδί που είναι προτιμότερο να μεγαλώνει, το ερώτημα πολλές φορές είναι διλληματικού χαρακτήρα.

Έχουμε ένα άτομο το οποίο είναι καταλληλότατο και έχουμε κι ένα ζευγάρι το οποίο είναι εξίσου καταλληλότατο.

Πού είναι προτιμότερο να μεγαλώνει ένα παιδί στο μόνο άτομο ή στο ζευγάρι;

Και απαντάνε στο ζευγάρι.

Στην περίπτωση της μητέρας, προτιμάται το ζευγάρι που δεν έχει παιδί για να του δοθεί η χαρά της οικογένειας.

Δεν αποκλείεται η οικογένεια, όπου στην οικογένεια αυτή θα προταθεί αν τυχόν μπορεί να κάνει την υπέρβαση έτσι ώστε να μεγαλώσει ένα παιδί που να μην είναι τόσο επιθυμητό από τους υπόλοιπους που έχουν υποβάλλει αίτηση.

Θα ερωτηθεί αυτή η οικογένεια, αν μπορεί αν αποκαταστήσει ένα παιδί που δεν επιθυμούν οι πολλοί.

Ε.Β.: Λάβαμε μηνύματα από συνανθρώπους μας που βρίσκονται στην Κύπρο ή σε άλλη χώρα. Ποια είναι η διαδικασία γι΄αυτές τις περιπτώσεις;

Δ.Β.:Υπάρχει διαδικασία της διακρατικής υιοθεσίας. Σύμφωνα με τον νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας έχει συσταθεί στην Κύπρο, στην Ελλάδα και άλλες 200 χώρες στο σύνολο, στα αντίστοιχα υπουργεία (στο δικό μας στο υπουργείο εργασίας) η κεντρική αρχή διακλαδικών υιοθεσιών.

Όπου τα ιδρύματα της κάθε χώρας, κρίνουν ποια παιδιά προορίζονται για διακλαδική υιοθεσία. Το ίδιο γίνεται και στις άλλες χώρες.

Συνεπώς, ένας συνάνθρωπος μας από άλλη χώρα, αν θέλει να υιοθετήσει θα απευθυνθεί στο υπουργείο εργασίας, στην κεντρική αρχή διακλαδικών υιοθεσιών.

adoption-greece-5-juniorsclub.gr

Ε.Β.:Ένας ενδιαφερόμενος, ρωτάει τι οικονομικές προϋποθέσεις πρέπει να έχει το υποψήφιο ζευγάρι. Χρειάζονται περιουσιακά στοιχεία;

Δ.Β.:Να υπάρχει μια σταθερή δουλειά τον καιρό που εξετάζεται η υπόθεση γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν αύριο-μεθαύριο μείνει κάποιος άνεργος.

Σταθερή δουλειά και σταθερό σπίτι. 2 βασικά χαρακτηριστικά

Αυτά που λένε περί περιουσιακών στοιχείων κλπ. δεν ευσταθούν. Όταν τελεστεί η διαδικασία στο δικαστήριο γιατί εκεί τελείται, το παιδί είναι γνήσιος κληρονόμος

Αυτοί οι άνθρωποι που σκέφτονται αυτό, πρέπει αν αποκλειστούν διότι δεν τους ενδιαφέρει η σύνθεση της οικογένειας, τους ενδιαφέρει μόνο που θα πάει η περιουσία τους και δεν καταλαβαίνουν ότι όταν τελεστεί η υιοθεσία το παιδί είναι δικό τους. Είναι γνήσιος κληρονόμος δεν χρειάζεται να γράψουν τίποτα.

Ε.Β.:Μια ακόμη ενδιαφερόμενη ρωτάει αν είναι υποχρέωση του θετού γονέα να αποκαλύψει στο παιδί ότι είναι υιοθετημένο;

Δ.Β.:Γι΄αυτό σας ανέφερα περί διερεύνηση κινήτρων. Πρώτα κοιτάζουμε αν είναι παιδοκεντρικά τα κίνητρα και όχι εγωπαθή, διερευνάται η ασφάλειας της σχέσης και ασφάλεια του παιδιού στη  σχέση, γιατί η υιοθεσία είναι παιδοκεντρικός θεσμός. Εξετάζει την άποψη του ζευγαριού για τον θεσμό της υιοθεσίας. 

Αφού έχουν περάσει την διαδικασία αυτή, τότε τους καλούμε πάλι και μετά περνούν την διαδικασία 3 μηνών, που είναι έλεγχος προσωπικότητας.

Ο νόμος λέει ότι πρέπει το παιδί να ενημερωθεί ότι είναι υιοθετημένο και μόλις κλείσει τα 18 του έτη, έχει δικαίωμα (το ίδιο μόνο και κανείς άλλος) εφόσον το θέλει να αναζητήσει τις ρίζες του. 

Αν τυχόν ένα ζευγάρι στη διαδικασία της διερεύνησης έχει άλλη άποψη ή αναρωτηθεί γιατί πρέπει να ξέρει την υιοθεσία του το παιδί, μοιραία αυτό το ζευγάρι θα απορριφθεί διότι δεν συνάδει με αυτά που ο νομοθέτης έχει ορίσει.

Ε.Β.: Εξετάζετε έτσι την καταλληλότητα του υποψηφίου;

Δ.Β.:Δεν εξετάζει κανείς αν είναι κατάλληλος ο υποψήφιος γονιός. Εξετάζει την καταλληλότητα για την υιοθεσία. Είναι άλλες οι προσδοκίες του φυσικού γονέα, άλλες οι προσδοκίες του θετού γονέα και άλλες που ο νομοθέτης ορίζει.

adoption-greece-4-juniorsclub.gr

Ε.Β:Η ελληνική νομοθεσία περί υιοθεσίας, πρέπει να αλλάξει ή να τροποποιηθεί; Να επιταχύνει τις διαδικασίες;

Δ.Β.:Η ελληνική νομοθεσία συνάδει με τη νομοθεσία των προηγμένων χωρών εκτός από ένα σημείο.

Είναι το άρθρο 7 παράγραφος 2 του Νόμου 2447/1996 (το μοναδικό στον κόσμο), όπου επιτρέπει την απευθείας συνενόηση του φυσικού γονέα με τον υποψήφιο θετό, ώστε να δωθεί το παιδί και στην συνέχεια ο υποψήφιος γονέας να το δηλώσει σε μια υπηρεσία. Είναι  η λεγόμενη ως ιδιωτική υιοθεσία η οποία επιτρέπετε στην χώρα μας απλώς δεν επιτρέπει την αγοραπωλησία. 

Η είναι το μοναδικό σημείο όπου πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να πείσει την πολιτεία ότι αυτό πρέπει να απαλειφθεί. 

Η αναμονή δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία είναι μια ψυχοφθόρα αναμονή. Γιατί οι υποψήφιοι περιμένουν να βρεθεί το παιδί που επιθυμούν

Ε.Β.:Είναι προτιμότερο να υιοθετείται ένα παιδί στην βρεφική του ηλικία ή δεν παίζει ρόλο;

Δ.Β.:Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο,  στην βρεφική ηλικία.

Κανείς δεν ξέρει ότι υπάρχει η Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», όπου εκεί φιλοξενούμε παιδιά από 4-12 ετών, όπου έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν αφαιρεθεί μέσω της δικαστικής οδού, λόγω κακοποίησης, παραμέλησης κ.α.

Όπου κι αυτά τα παιδιά πρέπει να αποκατασταθούν, απλώς είναι ποιο δύσκολο ξέρετε γιατί;

Γιατί σ’ αυτή την ηλικία των 6,7,8 ετών ο δικαστής θα ρωτήσει και το ίδιο το παιδί και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για το υποψήφιο ζευγάρι, γιατί εκτός από την κρίση που θα πάρει από τους ειδικούς (επιστημονικό συμβούλιο με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ιατροί, βρεφονηπιοκόμοι) έχει και την κρίση του παιδιού.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν είναι μόνο οι αιτήσεις των συνανθρώπων μας που αιτούνται παιδιά βρεφικής ηλικίας έως 2 ετών, είναι η αγωνία όλων αυτών των υπηρεσιών να αποκαταστήσουν παιδιά.

Ε.Β.:Ρωτάει πάντα ο δικαστής τα παιδιά των ηλικιών που αναφέρατε;

Δ.Β.:Ο δικαστής μετά τα 12 έτη,είναι υποχρεωμένος να ρωτήσει το παιδί ενώ κάτω από τα 12, κρίνει αν θα ρωτήσει  ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού. 

 Ε.Β.:Τι ισχύει για τη αναδοχή; Μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος και μετά να υιοθετήσει το παιδί;adoption-greece-8-juniorsclub.gr

Δ.Β.:Έχουμε παιδιά τα οποία δεν είναι επιθυμητά. Τώρα με τον θεσμό της αναδοχής όπου το ελληνικό κράτος πληρώνει από 250-850 ευρώ το μήνα για να μεγαλώνουν παιδιά σε οικογένειες και όχι σε ίδρυμα. Άρα καταρρίπτεται ο μύθος ότι κρατάμε τα παιδιά σε ιδρύματα.

Στην αναδοχή μπορεί ο γονέας να ζητήσει την κηδεμονία και το όνομα. Επίσης μπορεί μετά να κάνει αίτηση για υιοθεσία.

Τι γίνεται όμως όταν έχουμε παιδιά με αναπηρία; Αυτά που προτείνουμε για να αναπτύξουμε κι άλλο τον θεσμό της αναδοχής όπου πληρώνουμε οικογένειες να μεγαλώνουν παιδιά γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι προτιμότερο για εκείνα να είναι σε οικογένειες παρά στο καλύτερο ίδρυμα.  

Πως είναι δυνατόν το κράτος να αναζητά οικογένειες, να πληρώνει το επίδομα και θεραπείες ειδικές που χρειάζονται ανάλογα με την πάθηση και όχι μόνο αυτό, να πληρώνουν πιθανά και άλλα μαθήματα, επί προκειμένου να μη μεγαλώνουν στο ίδρυμα και από την άλλη κάποιοι να φαντασιώνουν ότι κάποιοι θέλουν να κρατούν τα παιδιά στα ιδρύματα;

196 παιδιά αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες και όχι σε ίδρυμα. Παιδιά που δεν τα επιθυμούσε κανείς.

Ε.Β.:Πόσα παιδιά υιοθετήθηκαν την περασμένη χρονιά;

Δ.Β.:Τα στοιχεία για το 2014 είναι τα ακόλουθα:

Υιοθετήθηκαν 66 παιδιά. 

Τοποθετήθηκαν 11 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες

17 επέτρεψαν στην φυσική τους οικογένεια. Διότι πρέπει να σας πω το πρώτο μέλημα είναι να βρεθεί η δική τους οικογένεια, να υποστηριχθεί, για να μπορέσει να επιστρέψει το παιδί κι αν τυχόν δεν είναι κατορθωτό, τότε επιλεγούν οι άλλες μορφές αποκατάστασης. 

18 παιδιά τοποθετήθηκαν σε άλλο ίδρυμα

Diverse Children

Ε.Β.:Πόσα παιδιά φιλοξενείτε στο ίδρυμα “Η Μητέρα”; Είναι παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων (Ελληνόπουλα, αλλοδαπά, Ρομά);

Δ.Β.: 86 παιδιά φιλοξενούνται στο ίδρυμα “Η Μητέρα”.

Πρόκειται για παιδιά τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στα μαιευτήρια.Είναι παιδιά διαφόρων συνανθρώπων μας. 

Παιδιά που μεγαλώνουν και έχουν κάποια αναπηρία, θα πάνε σε άλλο ίδρυμα όπως το ΠΙΚΠΑ Βούλας (ΚΑΑΠ).

Δεν είναι μόνο το ίδρυμα “Η Μητέρα”, υπάρχουν επίσης: το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, η Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και η Παιδόπολη Αγίας Βαρβάρας που είναι για εφήβους. Άρα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και αυτά τα ιδρύματα όσον αφορά στην Αττική.  

Ε.Β. Τα παιδιά στο πρόσωπο σας, στο πρόσωπο των εργαζομένων, βλέπουν τον μπαμπά και την μαμά; Σας αποκαλούν έτσι;

Δ.Β.:Ναι, έτσι με αποκαλούν και έτσι αποκαλούν κάθε υπεύθυνη βάρδιας. Τρία βασικά  χαρακτηριστικά χρειάζονται για την ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού:

Αποκλειστικότητα

Αγάπη

Και ερεθίσματα

Σε ένα ίδρυμα μόνο αγάπη δέχεται. Ερεθίσματα δεν έχει, είναι λίγα. Αποκλειστικότητα δεν έχει. Άρα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να φύγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα.

adoption-greece-7-juniorsclub.gr

Ε.Β.: Ως κοινωνικός λειτουργός και ως πρόεδρος του ιδρύματος, απαντήστε μου, οι Έλληνες είναι καλοί και σωστοί γονείς;

Δ.Β.:Οι Έλληνες είμαστε ένα λαός με τεράστια αποθέματα αγάπης και αλληλεγγύης.

Βασικά χαρακτηριστικά για την καλή συνοχή μιας οικογένειας, που εκλείπουν πολλές φορές από τους προηγμένους λαούς της Ευρώπης. Άρα οι Έλληνες εκ των πραγμάτων είναι καλοί γονείς.

Από εκεί και μετά όμως, η πολιτεία δια των συντεταγμένων οργάνων της, θα εντοπίσει αυτούς που δεν είναι καλοί και θα τους αφαιρέσει τα παιδιά. Στους οποίους, η ανικανότητα τους αυτή, οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Είμαστε η χώρα που καταργήσαμε την βρεφοδόχο την δεκαετία του ΄60, ενώ σε κάποιες προηγμένες χώρες, (Γαλλία, Γερμανία Ιαπωνία) έχουν ακόμα βρεφοδόχο. Η χώρα μας έχει υψηλά στάνταρ σε ότι αφορά την παιδική προστασία.