Κοινωνία

Αυτή είναι η 13χρονη Κύπρια που με την ασθένεια της «σώζει» ζωές – Φωτογραφίες

nikoula_607_364_577_324

Με αστείρευτη δύναμη η 13χρονη Νίκη Χρίστου η οποία πάσχει από μια σπανιότατη πάθηση, παραδίδει μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς.

Η Νίκη Χρίστου πάσχει από αρτηριοφλεβική δυσπλασία, την σπάνια πάθηση, η οποία της έχει προκαλέσει μια έντονη παραμόρφωση στη δεξιά πλευρά του προσώπου της.

Η ιστορία της μικρής Κύπριας είχε ξαναπαρουσιασθεί τα βρετανικά ΜΜΕ το 2016, όταν της είχε απονεμηθεί το Βρετανικό Βραβείο Pride της Daily Mirror που φέρει την ονομασία «Child of courage» σε μια τελετή που έγινε παρουσία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, του πρίγκιπα Καρόλου και άλλων προσωπικοτήτων.

Φέτος η νεαρή Κύπρια έλαβε ένα άλλο βραβείο, το «Points of Light», το οποίο απονέμεται σε ανθρώπους που αποτελούν παράδειγμα για αλλαγή στην κοινότητά τους.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ και όπως διαβάσαμε στο SigmaLive, το βραβείο αφορά τους ήρωες που είχαν μια ιδέα και αποφάσισαν να την υλοποιήσουν και με τις πράξεις τους να αλλάξουν ζωές ανθρώπων, ενώ με τις ιστορίες τους έχουν εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπων για να ξεκινήσουν και αυτοί τις δικές τους πρωτοβουλίες.

ocean

Η μικρή Κύπρια, με τα βίντεο που αναρτά βοηθάει κι άλλα παιδιά να αποδέχονται τον εαυτό τους και τα ενθαρρύνει να ανταπεξέλθουν σε όποια δυσκολία εμφανίζεται στη ζωή τους. Η δράση της θεωρείται πως πλέον αποτελεί στήριγμα για πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες που παλεύουν με δύσκολες ασθένειες για να μην το βάζουν κάτω.

beyou

Δείτε ένα από τα video της Νίκης που έκανε θραύση:

Η ιστορία της 13χρονης Νίκης

Η 13χρονη από την Κύπρο, είναι μαθήτρια Γυμνασίου και διαμένει στη Βρετανία. Μέχρι τα έξι της χρόνια, η Νίκη ζούσε μια φυσιολογική ζωή.

Η ζωή της ωστόσο άλλαξε ριζικά, όταν οι γονείς της παρατήρησαν φλέβες στη δεξιά πλευρά του προσώπου της και οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από την παραπάνω πάθηση. Η αρτηριοφλεβική δυσπλασία (AVM) είναι μια ανωμαλία στη διάπλαση των αγγείων και μπορεί να προκαλεί από πονοκέφαλο, μέχρι επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ μπορεί να επιφέρει και τον θάνατο.

Αυτή ήταν η αρχή ενός ατελείωτου Γολγοθά για τη Νίκη, καθώς πλέον στην καθημερινότητά της συμπεριλαμβάνονταν συνεχείς επισκέψεις σε νοσοκομεία, ραντεβού με γιατρούς, εξετάσεις και αρκετές εγχειρίσεις. Η Νίκη υπέφερε συχνά από αιμορραγίες και οι γιατροί της συνέστησαν να απέχει από όλες τις δραστηριότητες που θα ανέβαζαν την πίεσή της.

Η Νίκη όμως δεν το έβαλε ποτέ κάτω και μια ημέρα, η Νίκη έφτιαξε ένα βίντεο, στο οποίο μοιραζόταν την ιστορία της και πώς έχει επηρεαστεί η ζωή της. Το βίντεο είχε ξεπεράσει πλέον τις 2.579.913 προβολές.

Η Νίκη στα βίντεο της δίνει συμβουλές για σωστό μακιγιάζ, αλλά και θάρρος σε ανθρώπους που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν χρόνιες ασθένειες σαν τη δική της.