Παιχνίδια Προτεινόμενο

6 αγαπημένα παραδοσιακά παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων!

kids-play-juniorsclub

Παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται αυτά που έπαιζαν οι παλαιότεροι και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά με τον προφορικό λόγο ή με επίδειξη από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

Στρατιωτάκια ακούνητα, ακίνητα και αγέλαστα

Η ομάδα των παιδιών τα βγάζει για να δούνε ποιος θα τα “φυλάει” και αυτός στέκεται σε απόσταση με το πρόσωπο στον τοίχο λέγοντας τα λόγια: ” Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα”. Μόλις αυτός γυρίσει προς τα παιδιά που βρίσκονται σε απόσταση πίσω από την πλάτη του και προσπαθούν να τον πλησιάσουν, κάνοντας διάφορες κινήσεις, πρέπει να μείνουν ακίνητα.

Εκείνος τότε θα περπατήσει ανάμεσά τους με σκοπό να τα κάνει να κουνηθούν ή να γελάσουν, χωρίς όμως να τ’ ακουμπήσει. Αν κάποιος κουνηθεί βγαίνει από το παιχνίδι. Το ίδιο επαναλαμβάνεται μέχρι να μείνει ο τελευταίος, ο οποίος και καλείται να τα φυλάξει.

agalmatakia,juniorsclub

 

Μπιζ

Μαζεύονται τα παιδιά και αποφασίζουν ποιος θα τα “φυλάει”. Αυτός κάθεται σ’ ένα σκαμνί ή στέκεται σκυφτός και βάζει το δεξί του χέρι κάτω από την αριστερή του μασχάλη, κρατώντας την παλάμη ανοιχτή προς τα επάνω, ενώ με το αριστερό του χέρι κρατάει κλειστά τα μάτια του. Οι άλλοι παίκτες στέκονται προς τ’ αριστερά του και ένας απ’ αυτούς τον πλησιάζει, του χτυπάει την ανοιχτή παλάμη και ύστερα απομακρύνεται μαζί με τους άλλους. Όλοι χοροπηδούν γύρω του και στριφογυρίζουν το δάχτυλο τους φωνάζοντας “Μπιζζ!”Αυτός που τα φυλάει πρέπει να μαντέψει ποιος τον χτύπησε. Αν τον ανακαλύψει, τότε αυτός παίρνει τη θέση του αλλιώς το παιχνίδι συνεχίζεται κατά τον ίδιο τρόπο.

bizz,juniorclub

Άρρωστος

Αυτό το παιχνίδι παίζεται με 2-8 παίκτες και μια μπάλα. Ο παίκτης, που έχει τη μπάλα την πετάει στον άλλον. Όταν πέσει η μπάλα από τα χέρια κάποιου παίκτη πρώτη φορά λέμε ότι είναι άρρωστος. Την επόμενη λέμε είναι λίγο άρρωστος, πολύ άρρωστος, πάει στο νοσοκομείο, κάνει εγχείρηση, στον τάφο, και μετά βρικόλακας. Αυτό γίνεται για κάθε παιδί που του πέφτει η μπάλα. Όποιος γίνει πρώτος βρικόλακας παίρνει τη μπάλα και κυνηγάει τους άλλους. Όποιον πιάσει βγαίνει απ’ το παιχνίδι.

Μακριά γαϊδούρα

Τα παιδιά σκυφτά το ένα μετά το άλλο, κολλημένα, κάνουν μια γραμμή. Άλλα παιδιά, που δεν είναι στη γραμμή, πηδούν, ποιος θα φτάσει πρώτος στην πλάτη του πρώτου. Όσοι δεν τα καταφέρνουν και πέφτουν χάνουν.

makria-gaidoura,juniorsclub

Τυφλόμυγα

Το μόνο που απαιτείται είναι ένα μαντίλι για να δεθούν τα μάτια του άτυχου που ψάχνει στα τυφλά. Ακολουθούν σκουντουφλήματα, φωνές, παραπλανήσεις και καταδιώξεις, μέχρι να «συλληφθεί» κάποιος και να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, οπότε και το μαντίλι αλλάζει… μάτια.

tiflomiga,juniorsclub

Σχοινάκι

Παίζουν όσα παιδιά θέλουν, αλλά όχι πάρα πολλά. Δύο παιδιά βγαίνουν έξω και γυρνάν το σχοινάκι. Τα υπόλοιπα παιδιά πηδούν. Όποιο μπερδευτεί στο σχοινάκι, χάνει, βγαίνει έξω και γυρνάει το σχοινί. Ο άλλος που γυρνούσε, μπαίνει μαζί με τα άλλα παιδιά και έτσι το παιχνίδι συνεχίζεται.

sxinaki,juniorsclub