Ρεπορτάζ

Αίσιο τέλος για τα δυο παιδιά τα οποία απήχθησαν μέσα από το σχολείο τους – Όλα όσα συνέβησαν…

paidia-apagogi-1-juniorsclub
Ολόκληρη η Κύπρος χθες από νωρίς το πρωί κρατούσε την ανάσα της. Δύο παιδιά, πήγαν το πρωί στο σχολείο τους και «χάθηκαν». Δεν γινόταν να άνοιξε η γη και να τα κατάπιε. Ο Θεμιστοκλής Ντόγκλης και ο Φίλιππος Σταματάκης, φίλοι «κολλητοί», συμμαθητές και παιδιά, όπως όλα τ’ άλλα δεν μπήκαν στη τάξη. Οι τσάντες τους έμειναν πάνω στα άδεια θρανία και όταν πια πέρασαν τα πρώτα 45 λεπτά του μαθήματος, δάσκαλοι και μαθητές ανησύχησαν. Έψαξαν και δεν τους βρήκαν. Τότε κάποιοι συμμαθητές τους στο δημοτικό σχολείο Καμάρων στη Λάρνακα, ανέφεραν ότι είχαν πάει να βοηθήσουν τον «νέο δάσκαλο» που ζήτησε να μεταφέρουν κάποια βιβλία. Ωστόσο νέος δάσκαλο δεν υπήρχε στο σχολείο.

Ειδοποιήθηκαν οι γονείς τους, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τη διεύθυνση του σχολείου ότι δεν είχαν πάρει τα παιδιά τους.Τότε όλοι πάγωσαν. 

διαβάστε επίσης: 

STAY SAFE: 18 κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά που πηγαίνουν μόνα τους, στο σχολείο

Ποιος ήταν αυτός ο κύριος που εμφανίστηκε λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για να αρχίσουν τα μαθήματα; Πού πήγε με τον Θεμιστοκλή και τον Φίλιππο; Πώς δεν αντιλήφθηκε κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά; Τα παιδιά είχαν απαχθεί. Κανείς ωστόσο δεν τολμούσε να πει καν τη λέξη απαγωγή των 11χρονων

 
Ο περίεργος απαγωγέας

Όσο περνούσε η ώρα, τόσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνονταν για την απαγωγή. Από την εξέλιξη των πραγμάτων διεφάνη ότι οι αρχικές πληροφορίες για τον απαγωγέα δεν ήταν στο σύνολό τους ακριβείς, αλλά ήταν αρκετές για να κινήσει τις υποψίες κάποιων παρατηρητικών πολιτών. Αυτό που ανακοινώθηκε ήταν ότι επρόκειτο για άντρα 50-60 ετών με τυλιγμένη μια γάζα στο ένα χέρι του. Φορούσε μαύρη μπλούζα με έντονο μοτίβο και γιλέκο, ενώ το κεφάλι του καλυπτόταν με μπερέ. Οι φωτογραφίες των παιδιών άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ενώ αναρτήθηκαν στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα οδοφράγματα. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ που ανάρτησαν τις φωτογραφίες των παιδιών, ζητώντας πληροφορίες σε περίπτωση που κάποιος τα είχε δει στα Κατεχόμενα.

 

Η πιο σημαντική πληροφορία ήταν ότι ο δράστης οδηγούσε ένα γκρίζο saloon αυτοκίνητο μάρκας Nissan. Η καθαρίστρια του σχολείου ανέφερε ότι είδε τον απαγωγέα το πρωί και τον ρώτησε αν ήθελε κάτι χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο δράστης μπήκε στην αυλή του σχολείου την ώρα που οι γονείς μετέφεραν τα παιδιά του και έτσι δεν κίνησε υποψίες για την παρουσία του. Πλησίασε μια ομάδα 5-6 μαθητών, τους ανέφερε πως είναι ο νέος τους δάσκαλος και ζήτησε «εθελοντές» για να τον βοηθήσουν να μεταφέρει κάποια βιβλία.

Προθυμοποιήθηκε ο Φίλιππος και ο Θεμιστοκλής και ένας ακόμα φίλος τους, ο οποίος τελικώς δεν πήγε γιατί είπε πως ο κύριος αυτός δεν έμοιαζε με δάσκαλο. Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη των παιδιών χάθηκαν.

Στα χαρακώματα

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε αμέσως, αρχίζοντας έρευνες σε ολόκληρη τη Κύπρο. Ελικόπτερα «χτένιζαν» τους δρόμους από αέρος αναζητώντας το γκρίζο Nissan.

Στο σχολείο στήθηκε κέντρο διαχείρισης κρίσεων και επικεφαλής της έρευνας τέθηκε ο ίδιος ο αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο οποίος ακύρωσε την πτήση του για την Ολλανδία όπου επρόκειτο να λάβει μέρος σε προγραμματισμένο συνέδριο.

Οι πληροφορίες κατέφθαναν βροχή, και γινόταν άμεση αξιολόγηση τους, ώστε να αποκλειστούν οι προφανώς αβάσιμες και να εντοπιστούν αυτές που θα μπορούσε να είναι σκοπίμως παραπλανητικές.

Οι έρευνες στους δρόμους δεν είχαν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα και όσο περνούσε η ώρα τόσο μεγάλωνε η ανησυχία για τη τύχη των δύο παιδιών. Στο κέντρο διαχείρισης της κρίσης βρισκόντουσαν από τη πρώτη στιγμή οι υπουργοί δημόσιας τάξης Ιωνάς Νικολάου και παιδείας Κώστα Χαμπιαούρης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώθηκε στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε ότι έχει δώσει οδηγίες να διατεθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα για εντοπισμό των δύο μαθητών. Τις έρευνες παρακολουθούσαν συνεχώς και οι γονείς των μαθητών που βρισκόντουσαν στο κέντρο χειρισμού κρίσης. Ανέφεραν στην αστυνομία ότι δεν είχαν δεχθεί κάποιες απειλές και δεν μπορούσαν να υποπτευθούν κανένα.

Ο γείτονας

Ένας κάτοικος της περιοχής που μένει σε πολυκατοικία λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σχολείο, υποπτεύθηκε ένας ένοικο στο πρώτο όροφο της πολυκατοικίας. Κάποια στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα δεν ταίριαζαν όμως. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον αδελφό του στον οποίο ανέφερε τις υποψίες τους. Και οι δυο αποφάσισαν να ενημερώσουν την αστυνομία, ώστε να κάνει έναν έλεγχο στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Η πληροφορία αξιολογήθηκε ως σοβαρή και στήθηκε επιχείρηση εφόδου στο διαμέρισμα.

Η λύτρωση

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στον χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας ένα γκρίζο Nissan Sunny, το οποίο έμοιαζε με αυτό που είχαν περιγράψει οι αυτόπτες μάρτυρες. Οι υποψίες ενισχύθηκαν και από την πληροφορία ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, τις τελευταίες μέρες άλλαζε συχνά τις πινακίδες. Ο γείτονας που μίλησε στην αστυνομία, ανέφερε πως ο ύποπτος άνδρας του πρώτου ορόφου προχθές φορούσε μπερέ και αυτό το στοιχείο ταίριαζε με την περιγραφή. Δύο αστυνομικοί χτύπησαν τη πόρτα του διαμερίσματος και τους άνοιξε ο δράστης χωρίς να δείχνει διάθεση να διαφύγει ή να επιτεθεί. Τα δύο παιδιά βρέθηκαν σε υπνοδωμάτιο και ήταν ταλαιπωρημένα κάτι που οδήγησε αρχικώς στο συμπέρασμα ότι ήταν ναρκωμένα. Ωστόσο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε πως τα παιδιά δεν είχαν ναρκωθεί αλλά είχαν αφυδατωθεί και ταλαιπωρηθεί. Ωστόσο πληροφορίες από αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ο απαγωγέας είχε δώσει στα παιδιά λεμονάδα με ηρεμιστικά, ώστε να μην μπορέσουν να αντιδράσουν και να κοιμηθούν. Ο ένας αστυνομικός πήρε τα παιδιά στα χέρια του και τα μετέφερε στο νοσοκομείο Λάρνακας όπου υπηρετεί ως γιατρός ο πατέρας του Φίλιππου και ως νοσηλεύτρια η μητέρα του Θεμιστοκλή. Από τις πολύωρες εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι και τα δύο παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και δεν φέρουν εξωτερικές κακώσεις.

Ο δεύτερος αστυνομικός που μπήκε στο διαμέρισμα, κάλεσε τον πολίτη που είχε δώσει τις πληροφορίες να μείνει μαζί του μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις. Ο απαγωγέας που ονομάζεται Γιώργος Νικολάου, παρέμεινε στο διαμέρισμα με τους αστυνομικούς για πολλές ώρες και ανακρινόταν. Παράλληλα γινόντουσαν έρευνες στο διαμέρισμα.

Ο εντοπισμός των παιδιών και η σύλληψη του απαγωγέα ανακοινώθηκαν με ανακούφιση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος συνεχάρη την αστυνομία και τους πολίτες που βοήθησαν. Για τις έρευνες ενημερωνόταν και η πρεσβεία της Ελλάδας, αφού οι οικογένειες των παιδιών κατάγονται από την Ελλάδα.

Για λύτρα;

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως εκ πρώτης όψεως η απαγωγή φαίνεται να έγινε για να ζητηθούν λύτρα. Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε ο δράστης από τη πρώτη στιγμή. Ωστόσο το κίνητρο του εξετάζεται αφού, όταν απήγαγε τα παιδιά δεν γνώριζε την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους.

Ο απαγωγέας έμενε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα τα τρία τελευταία χρόνια και δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα, ενώ ποτέ δεν απασχόλησε την αστυνομία για οποιοδήποτε αδίκημα. Ο απαγωγέας Γιώργος Νικολάου φαίνεται να έμενε μόνος στο διαμέρισμα ενώ υπάρχει πληροφορία πως κατά καιρούς εμφανιζόταν ως συγκάτοικος του και ένας αλλοδαπός ο οποίο αναζητείται. Τον επισκεπτόταν συχνά η μητέρα του και ο αδελφός του. Μόνιμη συντροφιά του δύο σκύλοι τους οποίους έβγαζε τα πρωινά για βόλτα. Εργαζόταν ως δημιουργός ιστοσελίδων και για τον λόγο αυτό παραλήφθηκαν οι υπολογιστές του για έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί η δραστηριότητα του στο διαδίκτυο. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στο δικαστήριο για να ζητηθεί διάταγμα προσωρινής κράτησης. Η αστυνομία αναμένεται κατά την διαδικασία να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο που έγινε η απαγωγή των παιδιών. Στο δικαστήριο θα ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφάλειας ώστε να αποφευχθούν επεισόδια με πολίτες που δηλώνουν εξοργισμένοι με το συμβάν.

Α-ΠΟΣΤΕΡ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΝΕΟ
 
10
SHARES