Προτεινόμενο Ρεπορτάζ

Άλλο ένα φρικτό έθιμο σε χώρες της Αφρικής – Αναγκάζουν τα κοριτσάκια να ¨σιδερώνουν¨ το στήθος τους -Φωτογραφίες

sideroma-stithous-4-juniorsclub.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ περισσότερα από 3.800.000 κορίτσια έχουν υποβληθεί σ’αυτή την βάρβαρη και πολύ επώδυνη διαδικασία.

από την Ελένη Βασιλοπούλου, δημοσιογράφο @elena_juniorsclub

Κάποια παιδιά είναι  γεννημένα σ΄ένα καταδικασμένο καθεστώς που τους επιβάλλει θανάσιμα έθιμα όπως η κλειτοριδεκτομή  και το ¨σιδέρωμα¨ του στήθους. 

sideroma-stithous-2-juniorsclub.gr

Χώρες της Αφρικής, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Καμερούν κ.α. συμπεριφέρονται βίαια και βάναυσα στα παιδιά και επειδή ο βιασμός των ανήλικων κοριτσιών είναι μια καθημερινή συνήθεια, χρησιμοποιούν το έθιμο του ¨σιδερώματος¨ στήθους, μια επώδυνη διαδικασία για τις έφηβες της Μαύρης Ηπείρου.

sideroma-stithous-3-juniorsclub.gr

Όπως και στην κλειτοριδεκτομή έτσι και στο  ¨σιδέρωμα¨ του στήθους, η μητέρα του κοριτσιού αναλαμβάνει τις περισσότερες φορές να εφαρμόσει τα έθιμα με σκοπό την προστασία της έφηβης από σεξουαλική κακοποίηση και κατ επέκταση ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Η μητέρα παίρνει πυρωμένες πέτρες και τις τοποθετεί επάνω στο στήθος του παιδιού της από τη στιγμή που το σώμα του αναπτύσσεται και η τα στήθη της μεγαλώνουν. Έπειτα με επιδέσμους ή πανιά τυλίγουν το σώμα του κοριτσιού στην περιοχή του στήθους και το σφίγγουν αρκετά για μην φαίνεται.

sideroma-stithous-4-juniorsclub.gr

Στις κοινωνίες αυτές το θύμα, δηλαδή το κορίτσι, έχει την ευθύνη, διότι δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή των αγοριών… Γι αυτό τιμωρείτε με αυτά τα απαράδεκτα τριτοκοσμικά έθιμα που αναγκάζουν κάθε κορίτσι να υποφέρει.

sideroma-stithous-1-juniorsclub.gr