Παιδί

Η Ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και πρόοδο τους.

PTO_072

katerinavasilopoulou-juniorsclub

από τη νηπιαγωγό, Κατερίνα Βασιλοπούλου 

Η αγάπη για το βιβλίο δεν είναι κληρονομική, ούτε έμφυτη λειτουργία, αλλά αποκτάται με μακροχρόνια συστηματική παιδεία που δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και καλλιεργείται από μικρή ηλικία, από τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού, κυρίως με το παράδειγμα των γονέων.

Διαβάστε επίσης: Σημαντική η ανάγνωση στην εγκυμοσύνη 

Οι γονείς πρέπει να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα για το παιδί και να του διαβάζουν βιβλία, αφού η επαφή  με το βιβλίο βοηθά το παιδί από τους πρώτους μήνες της ζωής του να καλλιεργήσει την γλωσσική του ικανότητα, να μιλήσει πιο εύκολα και γρήγορα, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του, να κατανοήσει όσα ακούει, να αγαπήσει το διάβασμα.

read-kids-juniorsclub.gr2

Επίσης, με την ανάγνωση βιβλίων, το παιδί αναπτύσσεται γνωστικά και συναισθηματικά, αφού οι σελίδες των βιβλίων είναι χώροι με παιχνίδια λόγου, σκέψης, ιδεών, φαντασίας, συνδέουν τη μάθηση με πηγές γνώσης, βοηθούν το παιδί να μάθει πως να μαθαίνει, αναπτύσσουν τη θετική κριτική στάση για δια βίου παιδεία, βοηθούν το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες, να συνεργάζεται, να μοιράζεται εμπειρίες.

Τα βιβλία μεταδίδουν μηνύματα στα παιδιά, τους διδάσκουν τη γλώσσα, καλλιεργούν την αισθητική των παιδιών, τα φέρνουν σε επαφή με την ζωή, μιλούν για ότι γίνεται γύρω τους με σεβασμό στον ψυχισμό τους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά;

Τα παιδιά αναγνώστες είναι δεκτικά στις συμβουλές για διάβασμα, γι’ αυτό είναι άριστοι μαθητές στη μελλοντική σχολική τους ζωή και μειώνουν τις πιθανότητες για μαθησιακές δυσκολίες.

Τα παιδιά που έχουν μακροχρόνια επαφή με βιβλία από μικρή ηλικία, μεγαλώνοντας γίνονται ώριμοι αναγνώστες, προβληματίζονται για θέματα που διαβάζουν, ψυχαγωγούνται, αναπτύσσονται πνευματικά.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους παρέχουμε πνευματική τροφή, αφού κατά τον Πλούταρχο, ο νους του παιδιού δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσουμε, αλλά μια εστία που μας περιμένει να την ανάψουμε.