Ζώα

Ανησυχητική και ραγδαία η αύξηση για τις νεκρές χελώνες καρέτα – καρέτα

newego_LARGE_t_1101_48109549

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές και ειδικά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού

Οι χελώνες που ξεβράζονται σε διάφορες παραλίες της περιοχή, είναι στην πλειονότητά τους θανάσιμα τραυματισμένες.

Συχνά οι επιστήμονες του Φορέα, διενεργούν εντατική ενημέρωση σε συγκεκριμένες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και σε μαθητές σχολείων προκειμένου να έχουν την καλύτερη ενημέρωση για τα προστατευόμενα είδη, αφού υγρότοπος του Αμβρακικού είναι ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία τροφοληψίας στην Μεσόγειο.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η βιολόγος του Εθνικού Πάρκου Μαρία Κατσικάτσου, «Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, έχει αρμοδιότητα την παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων, τη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, για τις αξίες των υγροτόπων και της προστατευόμενης περιοχής. Στον Αμβρακικό, διεξάγεται ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τη μελέτη των χελωνών. Τα στοιχεία του προγράμματος δείχνουν ότι ο Αμβρακικός Κόλπος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 500 «άτομα» του είδους».

55392

Αναφορικά με τις εκθαλασσώσεις χελωνών, η βιολόγος επισημαίνει ότι «αυτές αυξάνονται τους θερινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι κινείται περισσότερος κόσμος στις ακτές. Οι κυριότερες εντοπισμένες πιέσεις του είδους, είναι τα πλαστικά και οι σακούλες που προκαλούν θάνατο λόγω ασφυξίας και τα αλιευτικά εργαλεία».

Η χελώνα καρέτα καρέτα πολύ εύκολα μπορεί να θεωρήσει πως κάποια πλαστική σακούλα είναι τσούχτρα που αποτελεί τροφή της, με αποτέλεσμα να την φάει και να πεθάνει από ασφυξία. Γι” αυτό το λόγο, οι ειδικοί επισημαίνουν σε όσους επισκέπτονται το Πάρκο να μην πετάνε στον υγρότοπο σκουπίδια και πλαστικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες χελώνες βρίσκονται τραυματισμένες από προπέλες σκαφών και αγκίστρια.

Ωστόσο, υπάρχουν και ευαισθητοποιημένοι ψαράδες, οι οποίοι ελευθερώνουν χελώνες που μπορεί να πιαστούν στα δίχτυα τους, τις φροντίζουν και ενημερώνουν αμέσως τους αρμόδιους.