Προτεινόμενο Ρεπορτάζ

Αντι-ναταλισμός και στη Ελλάδα! “Να σταματήσουν οι γεννήσεις και να στειρωθούν οι γυναίκες”

baby-istock-bliznetsov

της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub

Τελικά μέσω του juniorsclub.gr έχω συναντήσει πολλές εξωπραγματικές καταστάσεις, κυρίως σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με παιδιά. Αντιμέτωπη με μια ακραία περίπτωση βρέθηκα προχθές το βράδυ, όταν σε παρέα που παρευρισμόμουν έγινε αναφορά για ένα κίνημα Αντι-ναταλιστών που είχε υποστηρικτές και στην Ελλάδα. 

“ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ” – “ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ” 

“Να σταματήσουν οι γεννήσεις και να στειρωθούν οι γυναίκες”

Η κοπέλα, ετών 30 μας μιλούσε συνέχεια για την αγάπη της για τα ζώα, τη φύση κλπ, ώσπου κάποια στιγμή έκανε λόγο για την καταστροφή του ανθρώπινου γένους και τον ακραίο και όχι “ιερό” ‘οπως χαρακτήρισε το σκοπό των Αντι-ναταλιστών. 

antinatalism

Στο διάλαγο μας, τη ρώτησα,“γιατί πιστεύει ότι ο άνθρωπος πρέπει να εξαφανιστεί και να επικρατήσουν τα άλλα είδη στη γή;” κι εκείνη με πολύ κυνικό ύφος απάντησε “Ο άνθρωπος ευθύνεται για όλα τα κακά του κόσμου. Πολλά είδη κυρίως ζώα αλλά και φυτά έχουν εξαφανιστεί γιατί ο άνθρωπος συνέβαλε σε αυτό. Φαντάσου μια θάλασσα με περισσότερα είδη, πιο πολλές φάλαινες. Τι μας φταίνε οι λύκοι, οι αρκούδες, οι αλεπούδες και τις κυνηγάμε;” 

Με πολύ ήρεμο τρόπο της απάντησα ” Ο άνθρωπος ευθύνεται επίσης, για όλα τα καλά αυτού του κόσμου. Ανέπτυξε περιοχές, έκανε έργα που βοήθησαν το φυσικό περιβάλλον να ευημερίσει, όσο για την εξαφάνιση κάποιων ειδών, ανέκαθεν συνέβαινε αυτό. Τρανταχτό παράδειγμα οι δεινόσαυροι και πολλά είδη φυτών και ζώων όπου εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, χωρίς καν την παρουσία ανθρώπου. Αυτός είναι ο κύκλος ζωής. Οι άνθρωποι είναι παμφάγοι, κάποια ζώα είναι αποκλειστικά σαρκοβόρα και άλλα φυτοφάγα. Τι θα κάνουμε; Θα αφανίσουμε και τα σαρκοφάγα ζώα για να μην μειωθεί ο πληθυσμός των θηραμάτων τους; ” 

Η αποκορύφωση επήλθε οταν μου περιέγραψε το σκοπό της ζωή της, Εγώ, θέλω να πάω στο εξωτερικό, σε ένα γνωστό γιατρό μιας φίλης μου για να στειρωθώ. Ο άνθρωπος γίνεται βίαιος από τον τρόπο που γεννούν οι γυναίκες και δε θέλω να γεννήσω ποτέ. Μπορούν αύριο, να σταματήσουν οι γεννήσεις και να στειρωθούν οι γυναίκες; Θέλω να οργανώσω ένα κίνημα στην Ελλάδα, να μπορέσουμε να καταφέρουμε να γίνουμε κάποια στιγμή και κόμμα στη βουλή, όπου θα περάσουμε έναν νόμο να στειρωθούν όλες οι γυναίκες. Να ξέρετε έχουμε αρκετούς υποστηρικτές στην Ελλάδα.” 

Antinatalism-1024x1024

 “Πώς προσεγγίζετε νέα άτομα;” τη ρώτησα κι εκείνη μου είπε “Οι vegan είναι όλοι Αντι-ναταλιστές απλώς κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα” και συνέχισε… 

Ζω για τη στιγμή που θα σταματήσουν οι γυναίκες να γενοβολούν και θα κάνουν τα πάντα για να μειωθεί ο πληθυσμός των ανθρώπων. Μακάρι να γίνει ένα μεγάλο κίνημα στην Ελλάδα και να αλλάξουν όλοι τα εγωιστικά μυαλά τους. Ο πλανήτης ανήκει στη φύση όχι στον άνθρωπο.” μου δήλωσε η Ισμήνη και εγώ φυσικά της απάντησα ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και του πλανήτη. 

Αντιλαμβάνεστε ότι αν έκανα αναφορά στην υπογεννητικότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, εκείνη θα με έλεγε θεότρελη και ότι ο σκοπός της όπως δήλωσε, είναι να σταματήσουν όλοι να κάνουν παιδιά. Μάλιστα, τόνισε την ιδιαίτερη απέχθεια που έχει όταν βλέπει εγκύους και το ότι εκείνη τη στιγμή νιώθει την κακία της γυναίκας που κυοφορεί απέναντι στα δικά της παιδιά που είναι τα ζώα. 

Φυσικά, αυτό το φαινόμενο χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης και πολυ φοβάμαι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Ανατρίαχιασα όταν άκουγα την Ισμήνη να μιλά τόσο ακραία και να εχθρεύεται το ίδιο της το είδος. Κοίταζε τα παιδιά σαν τον “Ηρώδη” και τους γονείς τους απαξιωτικά. 

Λέξεις όπως απόβλητα, βρωμερά πλάσματα, ανίκανα όντα κ.α. ακούστηκαν από το στόμα της Ανι-ναταλίστριας Ισμήνης καθώς απευθυνόταν σε ανθρώπους. 

DtkEtZOUUAAvwUW

Τι είναι αντι-ναταλισμός; 

Ο αντι-ναταλισμός είναι η “φιλοσοφία” σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να σταματήσουν οι γεννήσεις ώστε να σωθεί ο πλανήτης, τόσο από τα ανθρώπινα απόβλητα όπως μας χαρακτηρίζουν, και τον υπερπληθυσμό, όσο και από την κλιματική αλλαγή. 

Υποστηρίζει ότι η γέννηση ενός παιδιού είναι από μόνη της μια πολύ βάρβαρη πράξη. Προτρέπει τους ανθρώπους που ακολουθούν τον αντι-ναταλισμό να κάνουν στείρωση, με σκοπό να εξασφαλιστεί σιγά σιγά η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. 

Ο πληθυσμός του πλανήτη θα δε θα έπρεπε να ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια. Σήμερα είμαστε ήδη 5,6 δισ. πάνω από αυτόν τον αριθμό, ο οποίος αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς κι αυτό είναι το πρώτο μέλημα τους, να σταματήσει κάθε ανθρώπινη αναπαραγωγή. 

Στο facebook υπάρχει η ομάδα – σελίδα Antinatalist Vegans

Εκεί θα δείτε πολλά τέτοια μηνύματα:

68806535_725072064579794_7976355748777033728_n

Αντι-ναταλσιτές με ακραίες σκέψεις και συμπεριφορές

Μιλώντας στον βρετανικό Guardian η Γκουίν Μακέλεν αναφέρει ότι ήταν μόλις 26 ετών όταν πήρε την απόφαση να στειρωθεί. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να βρει τον κατάλληλο γιατρό και να αποταμιεύσει τα έξοδα μιας τέτοιας διαδικασίας, αλλά τελικά, το 2012, η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε. 

«Πάντα ήξερα ότι δεν ήθελα παιδιά για περιβαλλοντικούς λόγους.Εργάζομαι στη βιομηχανία αποβλήτων και βλέπω την κατάντια μας. Δεν λέω ότι είναι οι άνθρωποι κακοί, πολλές φορές όμως αυτά που κάνουν έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σκεφτείτε απλά πόσα δέντρα κόβονται, πόσα πλαστικά χρησιμοποιούνται και πόσα υλικά εξορύσσονται για τους ανθρώπους. Για να ζουν καλύτερα. Όσο λιγότεροι μείνουμε πάνω στη γη, τόσο καλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.Είναι οι πολιτιστικές και κοινωνικές πιέσεις που κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να διαιωνίσουν το είδος τους, χωρίς να αναγνωρίζουν τις συνέπειες για τον εαυτό τους και τον πλανήτη» καταλήγει η Γκουίν..

1_S_p6OW8-3K1AU5oxNTllPw

Και η 44χρονη Αμερικανίδα, ακτιβίστρια και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Population Matters», Λεϊλανί Μούντερ δίνει τον δικό της αγώνα για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους μπροστά στον κίνδυνο του υπερπληθυσμού της γης. 

Η Λεϊλανί Μούντερ σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αυτό που την ταρακούνησε για να ασχοληθεί με τον υπερπληθυσμό ήταν μια διάλεξη του καθηγητής Βιοχημείας, και ένα ντοκιμαντέρ. «Ξαφνιάστηκα με τους αριθμούς. Χρειάστηκαν 200.000 χρόνια για να φτάσουν οι άνθρωποι το ένα δισεκατομμύριο, 126 χρόνια για να διπλασιαστούν σε δύο δισεκατομμύρια, 30 χρόνια για να προστεθεί ένα άλλο δισεκατομμύριο και 14 χρόνια για το επόμενο. Κάθε επόμενο δισεκατομμύριο χρειάστηκε μόνο 12 χρόνια. Είναι τρομακτικό»καταλήγει η ακτιβίστρια. 

“Να σταματήσει η αναπαραγωγή όπου υπάρχει φτώχεια και πόλεμος”  

Οι αντι-ναταλιστές πολλές φορές εκφράζουν ιδιαίτερα ακραίες και αμφιλεγόμενες απόψεις σύμφωνα με το BBC. Κάποιοι για παράδειγμα θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσει η ανθρώπινη αναπαραγωγή σε περιοχές όπου υπάρχει πόλεμος και φτώχεια. Μάλιστα δικαιολογούν αυτές τις απόψεις λέγοντας ότι αυτά τα παιδιά που γεννιούνται υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα έχουν κανένα μέλλον, ενώ τα περιμένουν ασθένειες και αναπηρίες. 

Δεν είναι όμως όλοι έτσι. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο πλανήτης δεν αντέχει περισσότερους ανθρώπους. Όπως αναφέρει ο Κερκ, αντι-ναταλιστής από το Σαν Αντόνιο του Τέξας «Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης των ποσοστών γονιμότητας, ο πληθυσμός του κόσμου είναι πιθανό να φτάσει στα 11 δισεκατομμύρια σε 80 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε αν ο πλανήτης θα αντέξει. Όλα είναι σχετικά με την κατανάλωση. Τα πάντα από τον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα, το ξύλο» λέει ο Κερκ για να καταλήξει «Κάνε το καλύτερο που μπορείς. Να είσαι ευγενικός – και να μην αναπαράγεσαι».

 VHEMT – το κίνημα στο Σαν Φρανσίσκο!

Στο Σαν Φρανσίσκο υπάρχει μια κοινότητα που ονομάζεται Εθελοντικό Κίνημα Εξαφάνισης του Ανθρώπου (Voluntary Human Extinction Movement), ή VHEMT για συντομία. Παρά τον καυστικό τίτλο, ο οργανισμός καλωσορίζει κι άτομα που δεν έχουν στόχο απαραίτητα την ανθρώπινη εξαφάνιση. «Είναι ωραίο να μιλάμε ανοιχτά με ανθρώπους που έχουν παρόμοια συναισθήματα και απογοητεύσεις. Όταν διαβάζω τα νέα για το περιβάλλον και σκέφτομαι πώς οι άνθρωποι θέλουν να αναπαραχθούν παρά τις προφανέστατες επιπτώσεις, αισθάνομαι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται», προσθέτει η Mackellen.

Ο οργανισμός Population Matters στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Αλλά και ο οργανισμός Population Matters που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προωθεί μια καμπάνια ενάντια στην αύξηση του πληθυσμού, η οποία όπως λέει συμβάλλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την εξάντληση των πόρων, τη φτώχεια και την ανισότητα. Ο Robin Maynard, διευθυντής του Population Matters, υποστηρίζει ότι έχει παρατηρήσει αύξηση των υποστηρικτών, ειδικότερα των νέων. «Αυτό φαίνεται και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ακόλουθοι του Twitter αυξήθηκαν κατά 60% από το 2016 και μια πρόσφατη ανάρτηση στο Facebook σχετική με το θέμα είχε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια προβολές».

 Τα συγγράμματα του φιλόσοφου David Benetar

Αυτός ο τρόπος σκέψης ταυτίζεται σε πολλά σημεία τα συγγράμματα του φιλόσοφου David Benetar, του συγγραφέα του «Better Never to Have: The Harm of Coming into Existence»

Υπάρχουν σύγχρονοι φιλόσοφοι που υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα, ο πιο διάσημος από αυτούς είναι ο αμφιλεγόμενος David Benatar. Ο Benatar είναι διευθυντής του τμήματος Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν και συγγραφέας του βιβλίου «Better Never to Have Been: The Harm of Coming into Existence». Το διάσημο New Yorker ασχολήθηκε με τη θεωρία του το 2012 και ανέδειξε την κεντρική ιδέα του έργου του Benatar. Αν ένα ζευγάρι έχει κληρονομικές γενετικές ασθένειες και ζει μέσα άθλιες συνθήκες σχεδόν όλοι θα συμφωνήσουμε ότι έχει την ηθική υποχρέωση να μην φέρει στον κόσμο ένα παιδί που θα υποφέρει τρομερά. Αντίθετα, εάν ένα ζευγάρι είναι πολύ πλούσιο και απαλλαγμένο από ασθένειες δεν θεωρούμε ότι είναι ηθικά υποχρεωμένο να γεννήσουν ένα παιδί. Η αποτυχία δημιουργίας παιδιών που θα βιώσουν την ευτυχία δεν είναι αποτελεί ηθικό ελάττωμα ενώ η γέννηση παιδιών που θα υποφέρουν είναι σίγουρα λάθος. Ο Benatar παίρνει αυτή τη λογική και την εφαρμόζει σε κάθε πόνο αλλά και σε κάθε ευτυχισμένη στιγμή που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά ως αποτέλεσμα του να γεννηθούν.  Το άρθρο του New Yorker παραθέτει ένα βασικό απόσπασμα από το βιβλίο του Benatar: «Μία από τις συνέπειες του επιχειρήματός μου είναι ότι ακόμα και μια ζωή απόλυτης ευδαιμονίας, μια ζωή με την ελάχιστη ποσότητα δυστυχίας, είναι χειρότερη από την καθόλου ζωή».

Το New Yorker επανήλθε στον Benatar το 2017 και παρουσίασε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο φιλόσοφος πιστεύει ότι η ζωή είναι άσχημη.  Υποτιμούμε πόσο άσχημη είναι η ζωή λέει ο Benatar και ότι δεν αποτελεί δώρο για κάθε εν δυνάμει παιδί. Υποστηρίζει ότι ο θάνατος δεν είναι η εύκολη απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Επειδή η ζωή είναι κακή δεν σημαίνει ότι ο θάνατος είναι καλός, το καλύτερο είναι να μην χρειαστεί ποτέ να επιλέξουμε ανάμεσα τους. «Φυσικά, η ζωή δεν είναι άσχημη πάντα» γράφει ο Benatar αλλά «ούτε ο θάνατος είναι πάντα κάτι κακό. Ωστόσο, τόσο η ζωή όσο και ο θάνατος είναι εν γένει απαίσια. Ο συνδυασμός τους αποτελεί την άθλια υπαρξιακή μέγγενη που ευθύνεται για τη δυσάρεστη κατάσταση μας». Μια προφανής συνέπεια του αντιναταλισμού είναι η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους αλλά οι φιλόσοφοι όπως ο Benatar δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό. Οι άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό φρικτά πλάσματα, λένε, και ταλαιπωρούν ασταμάτητα τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους.