Προτεινόμενο Ρεπορτάζ

Αριθμός ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να διασχίζουν την Ελλάδα – Φωτορεπορτάζ στην Λέσβο

a-odoiporiko-lesvos-4-juniorsclub

Ένα σπουδαίο οδοιπορικό έκανε η unicef για τους πρόσφυγες στην Λέσβο και το juniorsclub.gr σας το παρουσιάζει…

Αριθμός ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να διασχίζουν την Ελλάδα, καθοδόν για άλλους προορισμούς στη Δυτική Ευρώπη και η χώρα παραμένει μακράν το κυριότερο σημείο εισόδου για νέες θαλάσσιες αφίξεις στη Μεσόγειο.

a-odoiporiko-lesvos-2-juniorsclub

Οι αφίξεις από θαλάσσης αυτή τη χρονιά, έχουν ήδη ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. Ήταν περισσότερες από 153.000, μόνο το Σεπτέμβριο.

a-odoiporiko-lesvos-1-juniorsclub

Πάνω από 27.500 άτομα έχουν φθάσει στα νησιά του Αιγαίου και το νησί της Λέσβου βλέπει αυξανόμενα κύματα προσφύγων να προσεγγίζουν τις ακτές του. Εθελοντές στην ακτή, ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες που καταφθάνουν πάνω σε μια μεγάλη φουσκωτή βάρκα, κοντά στη Σκάλα της Ερεσού, ενός χωριού στη Λέσβο, στο Νότιο Αιγαίο.

a-odoiporiko-lesvos-3-juniorsclub

Πρόσφυγες που μόλις έχουν αφιχθεί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αποβιβάζονται από μια μεγάλη φουσκωτή βάρκα στις ακτές του νησιού, κοντά στη Σκάλα Ερεσού, με τη βοήθεια εθελοντών. Ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, ήταν, μέχρι αυτή τη στιγμή φέτος, παιδί.

a-odoiporiko-lesvos-4-juniorsclub

Ένα σύνολο 110.000 παιδιών ζήτησε άσυλο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου – κατά μέσο όρο πάνω από 18.000 παιδιά κάθε μήνα. Εθελοντές κουβαλούν παιδιά στην ξηρά, κοντά στην πόλη της Μήθυμνας.

a-odoiporiko-lesvos-5-juniorsclub

Ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου, συχνά έχει δυσβάσταχτο φυσικό, αλλά και ψυχολογικό κόστος. Ένας νεαρός βοηθά ένα πρόσφυγα, που βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, στην ακτή κοντά στη Σκάλα Ερεσού.

a-odoiporiko-lesvos-6-juniorsclub

Ο Kinan Kadouni, από το Βέλγιο, γελά μαζί με το αγόρι από τη Συρία που κουβαλά στην ξηρά, κοντά στο χωριό, μια μέρα με ιδιαίτερη τρικυμία. Σύρος πρόσφυγας και ο ίδιος, ο Kinan, ήρθε στη Λέσβο για να προσφέρει τη βοήθειά του. «Είναι πολύ καλό για τους πρόσφυγες που έρχονται με τις βάρκες, να βρίσκουν κάποιον να τους καλωσορίζει», λέει.

a-odoiporiko-lesvos-7-juniorsclub

Οι εθελοντές – ντόπιοι και ξένοι – στη χώρα, παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν τους αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Στις ακτές κοντά στη Μήθυμνα, η Darcia Christiana Fleur από την Ολλανδία, βοηθά ένα κορίτσι πρόσφυγα να παραμείνει ζεστό με μια θερμαντική κουβέρτα.

a-odoiporiko-lesvos-8-juniorsclub

Με τον ερχομό των πρώτων χειμερινών καταιγίδων, ο διάπλους του Αιγαίου γίνεται συχνά πολύ δύσκολος. Αφού χτύπησε σ’ ένα βράχο, αυτή η φουσκωτή βάρκα, άρχισε να βυθίζεται, κοντά στη Λέσβο. Οι επιβαίνοντες σε αυτήν έλαβαν βοήθεια από εθελοντές για να φτάσουν στην ακτή, κοντά στη Μήθυμνα.

a-odoiporiko-lesvos-9-juniorsclub

Οι τρικυμιώδεις θάλασσες αφήνουν επίσης πολλούς ταξιδιώτες άρρωστους, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και του κρυώματος. Τυλιγμένος σε μια θερμαντική κουβέρτα, ο πρόσφυγας Abdul Rahman από την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, κάθεται παγωμένος και τραυματισμένος στην ακτή, κοντά στη Σκάλα Ερεσού.

a-odoiporiko-lesvos-10-juniorsclub

«…Κατάφερα να φθάσω στην Ελλάδα», λέει ο 17χρονος Ali Abdul-Halim, μιλώντας μέσω κινητού στους γονείς του στο Λίβανο, αφού εκείνος και ο αδελφός του, Ahmad, 15 ετών, έφτασαν στις ακτές κοντά στη Σκάλα Ερεσού. Τα αγόρια, τα οποία οι γονείς τους τα έστειλαν στην Ευρώπη για ασφάλεια, ήταν οι μόνοι ασυνόδευτοι ανήλικοι, ανάμεσα στα παιδιά που ταξίδεψαν μαζί τους.

a-odoiporiko-lesvos-11-juniorsclub

Παιδιά πρόσφυγες που μόλις κατέφθασαν, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από μια θερμαντική κουβέρτα, σε μια ακτή κοντά στη Μήθυμνα. Έλαβαν επίσης φαγητό και νερό με το που έφθασαν στην ακτή, ύστερα απ’ το επικίνδυνο ταξίδι τους.

a-odoiporiko-lesvos-12-juniorsclub

Εκτός από τη διανομή κουβερτών έκτακτης ανάγκης, στεγνών ρούχων και άλλων βασικών αγαθών, οι εθελοντές στο πεδίο, παρέχουν επίσης στους ερχόμενους πρόσφυγες συναισθηματική υποστήριξη. Ένας εθελοντής αγκαλιάζει μια γυναίκα πρόσφυγα που μόλις έφθασε στην ξηρά, κοντά στο χωριό της Σκάλας Ερεσού.

a-odoiporiko-lesvos-13-juniorsclub

Ένας άνδρας και μια γυναίκα, κλαίνε και παρηγορούν ο ένας τον άλλον, αφού κατάφεραν να φθάσουν ασφαλείς στην ξηρά, κοντά στη Σκάλα Ερεσού.

a-odoiporiko-lesvos-14-juniorsclub

Παρά την αβεβαιότητα, πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι διατεθειμένοι ν’ αντιμετωπίσουν με γενναιότητα οποιουσδήποτε κινδύνους και δυσκολίες βρεθούν μπροστά τους, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη. Πρόσφυγες που έφτασαν με βάρκα, κοντά στο χωριό, ξεκουράζονται για λίγη ώρα, προτού συνεχίσουν πεζοί το ταξίδι τους.

πηγή:unicef.gr