Κοινωνία Πολιτική

Δήμαρχος Πατρέων: Πρόκληση μεγαλοεπιχειρηματίες της Πάτρας να ζητούν να μην πληρώσουν δημοτικά τέλη

unnamed

Πρόκληση για το λαό της Πάτρας χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, την αίτηση που κατέθεσαν επιχειρηματίες της πόλης προκειμένου να μη πληρώνουν δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο δήμαρχος παρέστη το πρωί της Τετάρτης στην εκδίκαση της υπόθεσης και σε δήλωσή του, ανέφερε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί οι Κρατικοί Αυτοτελείς Πόροι στην Τοπική Διοίκηση, με αποτέλεσμα η παροχή υπηρεσιών, αναγκαίων στη λαϊκή οικογένεια, να δυσκολεύεται.

Λόγω και αυτής της μείωσης, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Δήμου είναι πλέον τα ανταποδοτικά τέλη, σε ποσοστό 76,5 %.  Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη Τοπική Διοίκηση, φέρει τη σφραγίδα διαδοχικά των κυβερνήσεων, του Καλλικράτη και της ΕΕ. Η παρούσα  Δημοτική  Αρχή έχει αντιπαλέψει και αντιπαλεύει αυτή την πολιτική, και δεν ευθύνεται για τα αντιλαϊκά αποτελέσματά της.

Όταν διαμορφώσαμε την πολιτική μας στο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών, προσπαθήσαμε  να λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση της λαϊκής οικογένειας, των ανέργων, των μισθωτών, να τους ελαφρύνουμε, σε κάποιο βαθμό, από τα βάρη που τους φορτώνει η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Τα ανταποδοτικά τέλη παίρνουν τη μορφή του κεφαλικού φόρου και παλέψαμε στο πλαίσιο που μας επιτρέπει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο   η ανταποδοτικότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και εκτάσεις άνω των 750τ.μ., να έχει διαφορετικό συντελεστή από το μικρό νοικοκυριό και το μικρομάγαζο.

Να είναι πιο δίκαια η κατανομή των δημοτικών φόρων.

Είναι τουλάχιστον πρόκληση για το λαό της Πάτρας, επιχειρήσεις όπως ο Μανιατόπουλος, με πακτωλό κερδών, όπως φαίνεται και από τους ισολογισμούς, τους οποίους μπορούμε να καταθέσουμε, να ζητούν με ασφαλιστικά μέτρα στη ΔΕΗ,  να μην πληρώνουν τα δημοτικά τέλη στο Δήμο.

Δε μπορεί τα συνήθη υποζύγια και στο ζήτημα της λειτουργίας και χρηματοδότησης του Δήμου, να είναι οι εργαζόμενοι, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει να μειώνονται δραματικά οι μισθοί και οι αποδοχές τους, ενώ οι επιχειρήσεις που πλουτίζουν με τη δουλειά των εργαζομένων, να απαιτούν να μην πληρώνουν φόρους και μονίμως να απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις και τα χρέη τους».