Εγκυμοσύνη Προτεινόμενο

Εγκυμοσύνη μία υπέροχη δημιουργική περίοδος 9,5 μηνών

pregnancy-mitera-moro-5-juniorscub

Μία σύγχρονη γυναίκα ανακαλύπτει την εγκυμοσύνη της…

maria-kiourti

 

από την Μαρία Κιούρτη Μαία, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Μητρικού Θηλασμού-Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας

…Παρατηρεί αλλαγές στη καθημερινότητά της, έχει τις πρώτες ενδείξεις, νοιώθει βάρος και τσιμπηματάκια χαμηλά, καθυστέρηση, το βιολογικό ρολόι χάλασε ή έχουμε χαρμόσυνο μήνυμα την έλευση μίας νέας ζωής.

pregnancy-mitera-moro-2-juniorscub

 

Τα γεγονότα τρέχουν, επίσκεψη στη μαία ή το γιατρό, εξετάσεις, επιβεβαίωση και τώρα, τι θα γίνει; Τι θα αλλάξει; Είναι άραγε η πιο δημιουργική περίοδος της ζωής οι 9,5 μήνες της εγκυμοσύνης;

Μήπως είναι η πιο αγχώδης περίοδος της ζωής των γυναικών και του ζευγαριού. Αν συμβαίνει αυτό πως θα αλλάξει θετικά σε μία δημιουργική εποχή ευ ζην που θα αποτελέσει το θεμέλιο της μελλούμενης οικογενειακής ζωής;

Αυτό άλλωστε είναι και το τέχνασμα της φύσης για να φέρει κοντά δύο ανθρώπους. Αισθάνεσαι τόσο ωραία όταν η ντομαπίμη, η οξυτοκίνη, σεροτονίνη, οιστρογόνα σε συνεπαίρνουν και σε ανεβάζουν στο συννεφάκι της αγάπης.

Αυτός ο χορός των ορμονών ενεργοποιεί διαδικασίες καινούργιες και απρόσμενες.

pregnancy-mitera-moro-1-juniorscub

Είναι ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι η αλλαγή διάθεσης, εναλλάσσονται συναισθήματα χαράς, λύπης και κρυμμένοι φόβοι ξεπηδούν από ακούσματα που χάνονται στην αχλή των παιδικών χρόνων.

Άλλωστε η μυθοπλασία που καλλιεργείται από ταινίες, παραμύθια, παραδόσεις,καθώς και η λαϊκή θυμοσοφία με πολλές παραλλαγές και αποφεύγματα επιδρά και ενισχύει όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

pregnancy-mitera-moro-4-juniorscub

 

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, χαρακτηρίζει το χώρο στον οποίο αναφέρεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της αλλαγής.

Κατανοώντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα δίνεται η ευκαιρία στα ζευγάρια και τους επαγγελματίες περιγεννητικής υγείας μαίες, ιατρούς, να σχεδιάσουν τη κοινή πορεία σε αυτό το θαυμάσιο ταξίδι.

Το μοντέλο περιγεννητικής φροντίδας χαρακτηρίζεται από μαιοκεντρική ή ιατροκεντρική προσέγγιση.

Το κοινό σημείο των 2 κατευθύνσεων είναι η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης και η φυσιολογική γέννηση του νεογνού. Η μαιοκεντρική προσέγγιση Εστιάζει στη παρακολούθηση και προετοιμασία της εγκυμοσύνης σαν ένα απόλυτα βιολογικό γεγονός χρησιμοποιώντας την τεχνολογία στο μέτρο που απαιτείται με κύριο άξονα το ζευγάρι,άλλωστε όλα ξεκινούν με μία πράξη αγάπης.

pregnancy-mitera-moro-3-juniorscub

Σημαντικό στοιχείο είναι η ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή του ζευγαριού στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Πως γίνεται αυτό;

Ακολουθούμε διαδικασίες όπως μηνιαίες ή 15νθήμερες επισκέψεις, τη λήψη ενός καλού ιστορικού, μαιευτική παρακολούθηση. Παρέχουμε οδηγίες υγιεινής, διατροφής, καταρτίζουμε τις μέλλουσες μητέρες για τις σωματικές και βιολογικές αλλαγές που θα συμβούν.

Τους διδάσκουμε τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων των σωματικών αλλαγών, όπως είναι οι μυικές κράμπες, το αίσθημα βάρους, η αυξημένη διούρηση.

Τις προτρέπουμε για τη λήψη εξετάσεων, αξιολογούμε τα ευρήματα, γίνεται συζήτηση για το τρόπο ζωής, για τη σωματική άσκηση σαν μέσο ευεξίας και εργαλείο για ένα φυσιολογικό τοκετό.

Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ειδικά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, επιζητούμε την ενεργή συμμετοχή των στη λήψη αποφάσεων,οργανώνουμε προγράμματα προετοιμασίας γονεϊκότητας, γίνεται προσπάθεια ενδυνάμωσης κάθε μέλλουσας μητέρας για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει και να επιλέξει το που και πως θα γεννήσει το παιδί της.

Εστιάζουμε στο ρόλο του συντρόφου.

Το πιο σημαντικό αντιμετωπίζουμε το ζευγάρι σαν συνοδοιπόρους. Αν η πορεία της εγκυμοσύνης παρεκκλίνει από τη φυσιολογική εξέλιξη θα παραπέμψουμε την έγκυο σε οργανωμένη μονάδα κυήσεων υψηλού κινδύνου με μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, που αποτελείται από έμπειρους ιατρούς , μαίες και βοηθητικό προσωπικό ικανούς να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες προκλήσεις.

Η παθολογία της κύησης αφορά μόλις το 5% του συνόλου των κυήσεων.

Ας επιτρέψουμε στη φύση να μας κατευθύνει και να μας διδάξει τι σημαίνει ζωή

διαβάστε ακόμα:

Μαρία Κίουρτη: Ο σχεδιασμός του Θεού είναι τέλειος! Το ουσιαστικό νόημα του θηλασμού