Έξυπνοι τρόποι για να βουρτσίζει το παιδί σωστά τα δόντια του!

Για τα περισσότερα παιδιά το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια βαρετή διαδικασία γι΄αυτό και κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να την αποφύγουν.

Συνήθως κρύβονται, δυσανασχετούν ή απλά καθυστερούν ελπίζοντας ότι τελικά θα καταφέρουν να γλιτώσουν το πλύσιμο των δοντιών.

Ακόμα όμως κι αν τελικά αποφασίσουν να βουρτσίσουν τα δόντια τους το κάνουν με δυσαρέσκεια και βιασύνη. Βάζουν πολύ λίγη ή υπερβολικά πολύ οδοντόκρεμα, τα βουρτσίζουν λάθος και για πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Σωστό πλύσιμο

Οι οδοντίατροι γενικά συμφωνούν ότι δεν έχει σημασία πώς χρησιμοποιείται μια οδοντόβουρτσα αρκεί να απομακρύνει την πλάκα. Κάποτε συνιστούσαν να βουρτσίζονται τα επάνω δόντια προς τα κάτω και τα κάτω προς τα πάνω, για να προστατεύονται οι παρυφές των ούλων.

Έχει αποδειχτεί ωστόσο ότι αυτή η μέθοδος δεν έχει πλεονεκτήματα και ότι η αποτελεσματικότερη μέθοδος, ιδιαίτερα για τα παιδιά, που δεν έχουν πολύ καλό συντονισμό είναι μια ήπια κίνηση μπρος πίσω σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

Πρέπει να φροντίσετε όμως η οδοντόβουρτσα να έχει τρίχες με στρογγυλεμένες άκρες κι όχι πολύ σκληρές. Αν το βουρτσάκι είναι πολύ σκληρό ,τα ούλα μπορεί να ματώνουν, κατόπιν να υποχωρήσουν και τελικά να χαλαρώσουν τα δόντια.

Πώς μπορεί το πλύσιμο των δοντιών να γίνει μια ευχάριστη ρουτίνα
 
Κάντε το πλύσιμο μέρος της καθημερινότητας
 
Ενθαρρύνετε πάντα το παιδί να ακολουθεί μια σταθερή ρουτίνα καθαριότητας των δοντιών. Τα παιδιά χρειάζονται συνέπεια για να μάθουν σχεδόν το οτιδήποτε. Τον πρώτο καιρό λοιπόν ίσως χρειαστεί να βουρτσίζετε παρέα τα δόντια σας πρωί και βράδυ μέχρι να τους γίνει συνήθεια.
Πείτε ένα διασκεδαστικό τραγούδι
 
Όταν θέλετε να μάθει κάτι το παιδί σας κάντε το να φαίνεται λιγότερο σαν δουλειά και περισσότερο σαν παιχνίδι. Η προσθήκη ενός διασκεδαστικού, τραγουδιού ίσως είναι ένας εύκολος τρόπος να γίνει το βούρτσισμα πιο διασκεδαστικό.
 
Δώστε το παράδειγμα
 
Συχνά λέμε στα παιδιά πώς να βουρτσίζουν τα δόντια τους, χωρίς όμως να τους δείχνουμε. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να βουρτσίζετε μαζί τα δόντια ( τον πρώτο καιρό) για να κατανοήσουν καλύτερα πώς να το κάνουν.
 
Δώστε τους κίνητρα
 
Χρησιμοποιείτε κίνητρα ή ανταμοιβή για διάφορες προσπάθειες που κάνουν. Ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε το ίδιο και με το βούρτσισμα των δοντιών.
 
Επιλέξτε τη σωστή οδοντόβουρτσα
 
Η επιλογή μιας φιλικής προς τα παιδιά οδοντόβουρτσας είναι ο ευκολότερος (και πιο διασκεδαστικός) τρόπος να κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους και να ξεκινήσουν να βουρτσίζουν τα δόντια με ενθουσιασμό.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Πώς σας φάνηκε;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ίσως σας ενδιαφέρουν