Προτεινόμενο Ρεπορτάζ

Έλλειψη τροφίμων στον κόσμο ή Επάρκεια ; Τι απαντούν οι ειδικοί;

-σουπερ-μαρκετ

στη δημοσιογράφο Ελένη Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub

Πολλοί γονείς και νέοι, μας έχουν στείλει μηνύματα σχετικά με την επάρκεια των τροφίμων.Το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα έχουμε τέλος με το θέμα του COVID -19, δημιουργεί ανησυχία στον κόσμο. Γι αυτό βλεπετε εικόνες με άδεια ράφια από ζυμαρικά, χαρτικά και απολυμαντικά. 

Τo υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού «διαβεβαιώνει, τόσο τους Έλληνες πολίτες όσο και τους επισκέπτες, ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων στην αγορά και ότι οι τιμές τους παραμένουν σταθερές».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ειδικά στα οπωροκηπευτικά, οι ποσότητες είναι περισσότερο από επαρκείς, διατίθενται δε σε μειωμένες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα, οι ποσότητες των οποίων επαρκούν, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις τιμές. Κάθε άλλη πληροφορία που διακινείται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Τέλος, σημειώνεται ότι «το Υπουργείο Οικονομίας μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες καθώς και τις επιχειρήσεις τροφίμων και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας και τη διασφάλιση του απρόσκοπτου εφοδιασμού της αγοράς με προϊόντα, ώστε να συνεχίσουν να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τόσο των Ελλήνων όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών που και φέτος έχουν επιλέξει τη χώρα μας».

Διαβεβαιώσεις για την επάρκεια τροφίμων και αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ επί ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, έδωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Συνεπώς όλοι ξέρουμε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε γεμάτες αποθήκες και επάρκεια τροφίμων. Τι γίνεται όμως μετά; 

Σε επικοινωνία που είχαμε με βιοτέχνες, βιομήχανους και παραγωγούς, αυτό που φάινεται να τους ανησυχεί είναι η εισαγωγή των πρώτων υλών και η ποσότητα που πρέπει να παραγγείλουν. 

Εμπορεύματα και πρώτες ύλες που έρχονται από άλλες χώρες χρειάζονται 1, 2 μπορεί και 3εις μήνες για να φτάσουν στα χέρια των βιοτεχνών, βιομηχανιών και να αρχίσουν την παραγωγή. 

«Ζούμε την εποχή της αβεβαιότητας για τις επόμενες εβδομάδες» δηλώνει ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Μύλοι Αχαϊας», κος Σοφοκλής Μπίτας. Η παραγωγή των καταναλωτικών προϊόντων σε διάφορες ποικιλίες αλευριού έχει αυξηθεί στα Super Market αλλα βλέπουμε έντονα, οτι οι φούρνοι και άλλες μικρές βιοτεχνίες που φτιάχνουν (πίττες, ζυμαρικά κλπ) έχουν κλείσει και εκεί η παραγωγή στις επαγγελματικές ποσότητες έχει σταματήσει. 

Έχουμε για 3εις μήνες ακόμη γεμάτες αποθήκες, ωστόσο αναζητάμε κι εμείς πρώτη ύλη για τη διαχείρηση και παραγωγή αλευριού, το επόμενο διάστημα. 

Το ίδιο μας είπε και ο διοκτήτης της εταιρίας ΛΑΪΦ, κος Λεωνίδας Μαυρίδης,  όπου επεξεργάζεται και συσκεύαζει όσπρια, ζάχαρη, ρύζι και τροφές για κατοικίδια. «Είναι αυξημένη η ζήτηση αυτό το διάστημα, ωστόσο εμείς έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια προϊόντων για 3εις μήνες. Αυτό το οποίο δε ξέρουμε ακόμη, είναι το επόμενο διάστημα τι θα χρειαστούν οι πελάτες μας, γιατί πρέπει να κάνουμε άμεσα παραγγελία από εξωτερικό»

Να κατευνάσει τις ανησυχίες μεγάλης μερίδας του καταναλωτικού κοινού επιχειρεί το ΙΕΛΚΑ , λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού και διαβεβαιώνει, μέσω του προέδρου του Ινστιτούτου, Κωνσταντίνου Μαχαίρα και του γενικού διευθυντή, Λευτέρη Κιοσέ, ότι :
·     Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ κάνουν τα πάντα προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν όλα τα απαραίτητα είδη.
·     Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ ακολουθούν όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
·     Τα αποθέματα ειδών επαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ο εφοδιασμός των καταστημάτων λειτουργεί και θα λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
·     Η πολιτεία, τα σουπερμάρκετ και οι προμηθευτές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να συνεχιστεί αυτό, σύμφωνα και με τη σημερινή εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
 
Αλλά χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
·     Θα θέλαμε να παροτρύνουμε όλους να πραγματοποιούν αγορές με σύνεση,
·     Να μην αγοράζετε περισσότερα είδη από όσα χρειάζεστε, καθώς μπορεί βραχυπρόθεσμα να τα στερήσετε από άλλους.
·     Να πραγματοποιείτε μικρές χρονικά επισκέψεις στα καταστήματα και σε όσο πιο αραιά διαστήματα γίνεται, ώστε να μην υπάρχει αδικαιολόγητος συνωστισμός.
·     Να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής για την προστασία τη δική σας, αλλά και του προσωπικού.
 
Υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για όλους, αλλά πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για τη σωστή διάθεση τους, προκειμένου να μην τα στερηθούν αυτοί που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. Μόνο μαζί θα φροντίσουμε όσους είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο και είναι σημαντικό να προστατευτούν, καταλήγει το ΙΕΛΚΑ.

ΛΑΪΦ —> ΕΔΩ 

811e7af3fde374f94c0e142920bd354d3969e16a

Η επιχείρηση «ΛΑΪΦ Ε.Π.Ε.» ιδρύθηκε το 1979 από τον Κωνσταντίνο Μαυρίδη με αντικείμενο την συσκευασία και εμπορία ζάχαρης και οσπρίων. 

Από την αρχή περιλαμβάνει στη γκάμα της όλες τις κατηγορίες :

  • ζάχαρης (λευκής ψιλή, ακατέργαστη, άχνη, μερίδες-sticks)
  • οσπρίων (φακές, φασόλια κ.α.)
  • ρυζιών (λευκές ελληνικές ποικιλίες, parboiled, τύπου Αμερικής. 

Ο εξοπλισμός των μηχανημάτων της εταιρίας μας είναι τελευταίας τεχνολογίας.

Από το 2003 η εταιρία αποκτά και εφαρμόζει πιστοποιητικά διασφάλισης αρίστης ποιότητας και ασφάλειας ISO 22000 και HACCP σε όλες τις εγκαταστάσεις της.

 Μύλοι Αχαϊας —> ΕΔΩ

miloi-axaias-logo1

Από τις αρχές του 1900 στο χωριό Τόσκες λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα υπήρχε ένας μικρός νερόμυλος της οικογένειας Μπίτα.

Το 1963 ο Ανδρέας Μπίτας δημιούργησε ένα νέο μικρό μύλο, με 2 κυλινδρομηχανές και δυναμικότητα 20 τόνων το μήνα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του χωριού και των γύρω περιοχών, με 3 άτομα προσωπικό, μέχρι το 1994.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έγινε ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, και αύξηση της δυναμικότητας με 3 κυλινδρομηχανές. Η εταιρεία ονομάζεται «ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΤΟΣΚΩΝ» .

Το 1995 η εταιρεία πέρασε στον Σοφοκλή Μπίτα, ο οποίος συνέχισε την δραστηριότητα του μύλου.

Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε μια νέα επένδυση σε καινούργιο χώρο στην Δαφνούλα Αχαΐας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και δυναμικότητας 1200 τόνων τον μήνα η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2010 πραγματοποιώντας έτσι το όνειρο του πατέρα του Ανδρέα Μπίτα.

Η επένδυση ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια Ευρώ, (σ’ αυτή περιλαμβάνονται ανοξείδωτα σιλό αλεύρου, οργανωμένο χημείο ανάλυσης σιτηρών και αλεύρου, καθώς επίσης και πρότυπο αρτοποιείο).

 Η εταιρεία ονομάζεται πλέον «ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ» – Σ. ΜΠΙΤΑΣ ΜΟΝ ΕΠΕ -.

Στις 30/11/2010 η εταιρεία πιστοποιήθηκε με ISO 22000 : 2005 (Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων) από τον οργανισμό TÜV AUSTRIA HELLAS.

Τον Ιούλιο του 2012 έγινε επέκταση του χώρου των αποθηκών, εγκαταστάθηκαν δυο νέες μηχανές για συσκευασία του 1κιλού και για 3-5-10 κιλά. Επίσης εγκαταστάθηκε και θάλαμος απεντόμωσης με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα από την Ολλανδική εταιρεία ECO2, επένδυση ξεπέρασε τις 650.000 €. Στις 17/3/2014 έγινε η επαναπιστοποίηση του συστήματος ISO 22000: 2005 (Σ’υστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων) από τον οργανισμό TÜV AUSTRIA HELLAS.

Σήμερα  παράγονται πάνω από 30 τύποι αλεύρων και απασχολεί 32 άτομα προσωπικό.