Θέματα ψυχολογίας

Έρευνα: Αυτό το χρώμα μας κάνει πιο αλτρουιστές

the-only-time-love-can-last-a-lifetime-is-if-it-is-unconditional-960x500

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως υπάρχει ένα χρώμα που μας κάνει πιο αλτρουιστές. Η έρευνα αποκάλυψε πως τα χρώματα που μας περιβάλλουν, μπορούν να μας επηρεάσουν στο πόση φροντίδα δίνουμε στους άλλους και πόσο μας αρέσει να τους αγαπάμε.

Το άρθρο με τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology και αναφέρει πως το μπλε χρώμα είναι αυτό που μας κάνει πιο φιλάνθρωπους αλλά και αλτρουιστές. Στην αντίπερα όχθη έχουμε το κόκκινο, το οποίο μας ωθεί σε πιο εγωιστικές επιλογές.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση,  τα χρώματα επιδρούν στη συμπεριφορά μας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις πληροφορίες, επιδρώντας ακόμα και στην πιθανότητα να δράσουμε εγωιστικά ή αλτρουιστικά.

Στο πείραμά τους, οι ερευνητές έβαλαν υποκείμενα να κοιτούν οθόνες υπολογιστή με κόκκινο ή μπλε φόντο πριν συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι τζόγου. Με βάση τα πονταρίσματά τους, οι μελετητές κατάφεραν να σταθμίσουν τη συμπεριφορά τους στο παιχνίδι.

Κατόπιν τους έδειξαν φωτογραφίες από μη προνομιούχα παιδιά και τους ζήτησαν να δωρίσουν ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς εκπαίδευσης των παιδιών. Όσοι είχαν δει την μπλε οθόνη, ήταν πιο πιθανό να δώσουν ποσά από εκείνους που είχαν κοιτάξει την κόκκινη.