Ζώα

Έρευνα: Οι άνθρωποι που μιλούν με τα κατοικίδια ζώα τους είναι πιο έξυπνοι από αυτούς που δεν το κάνουν

eb5d09e021e71279e2f2271e0ce3c8f2
Εάν δεν μπορείτε να βοηθήσετε, στις ιστορίες του σκυλιού σας για έναν ενοχλητικό συνάδελφο ή να συζητήσετε την επιλογή των τροφίμων σας για δείπνο με τη γάτα σας. Αυτό δεν είναι ένα σημάδι τρέλας όπως οι γονείς σας μπορεί να υποψιάζονται. Η επιστήμη ισχυρίζεται ότι η ομιλία με τους τετράποδους φίλους μας είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι άλλων πολύ σημαντικών στοιχείων.
 
Τα κατοικίδια είναι οι απόλυτοι φίλοι μας. Βρίσκονται πάντα κοντά μας, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια. Και δεν είναι περίεργο ότι μερικές φορές αισθανόμαστε την ανάγκη να μοιραστούμε μαζί τους τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Υπάρχει όμως και μια επιστημονική υποστήριξη για αυτές τις συνομιλίες για εκείνους που δεν μπορούν να μας καταλάβουν.
 
Οι ερευνητές ονομάζουν αυτό το φαινόμενο “ανθρωπομορφισμός”. Ευτυχώς, επιβεβαίωσαν ότι δεν χρειάζεται να καλέσετε γιατρό. Η τάση να αποδίδονται τα ανθρώπινα συναισθήματα και τα χαρακτηριστικά σε αντικείμενα που δεν ανήκουν στον άνθρωπο βασίζεται σε νοημοσύνη και δημιουργικότητα και όχι σε βλακεία. “Είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό παραπροϊόν της τάσης που κάνει τους ανθρώπους μοναδικά έξυπνους σε αυτόν τον πλανήτη”, ισχυρίζεται ο Nicholas Epley, ένας από τους επιστήμονες.
 
11240210-image-crop-700x786-1553602545-728-398c206e00-1553684557
 
Εάν εμβαθύνουμε στο θέμα, θα καταλάβουμε ότι αυτή η ιστορία αρχίζει στην παιδική ηλικία μας. Τα παιδιά είναι σε θέση να δημιουργούν φίλους από το πουθενά. Και πιστεύουμε ότι ο καθένας πιθανώς θυμάται να χρειάζεται να πάρει μαζί του όλα τα βελούδινα αρκουδάκια, τα κουνελάκια και τα αυτοκίνητά τους. Οι γονείς συνήθως λατρεύουν αυτά τα σημάδια πίστης, φιλίας και επικοινωνίας στα παιδιά τους.
 
Αλλά όλα αλλάζουν όταν μεγαλώσουμε. Πιστεύεται ότι αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να μείνει πίσω και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσουμε. Αν είδαμε τους ενήλικες να μιλάνε με τα τηλέφωνα ή τους υπολογιστές τους, ίσως αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το άτομο είναι ανώριμο ή ίσως παράφρονας.
 
Ωστόσο, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μας να μιλάμε σε άψυχα αντικείμενα και να μιλάμε με τα κατοικίδια ζώα μας. Για παράδειγμα, ο Epley συζητά μια ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ραδιοφωνικό show “Car Talk.” Σημειώθηκε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι τους άρεσαν τα αυτοκίνητά τους, τόσο περισσότερο ανέφεραν ότι εμφανίζονται να έχουν μυαλό, πεποιθήσεις, επιθυμίες και ακόμη και προσωπικότητα.
 
Τώρα μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η συνήθεια να λέτε στο κατοικίδιο ζώο σας καλημέρα είναι πραγματικά ένα φυσικό και φυσιολογικό πράγμα και αυτό σημαίνει μόνο ότι ο εγκέφαλός σας λειτουργεί σωστά. Την επόμενη φορά που περπατάς με τους τετράποδους φίλους σου, μπορείς να αγνοήσεις την έκπληξη των ανθρώπων που περνούν και σε ακούν να μιλάς μαζι του.. Απλώς ζηλεύουν τη νοημοσύνη σας και τον τεράστιο εγκέφαλο!