Επιστημονικά Νέα

Γιάννης Ματσούκας: Αγώνας δρόμου για την ανοσοθεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

matsoukasgiannis2

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας 30/5/2020- Επίκαιρο Άρθρο στο Brain Sciences – Πρωτοποριακή έρευνα.

Η 30 Μαΐου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και στην έρευνα για την ασθένεια. Στο link δείτε άρθρο μας το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα, με επίσημη δημόσια ανάρτηση 28/5/2020,  στο έγκριτο περιοδικό Brain Sciences και είναι αφιερωμένο στην έρευνα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στις προόδους που έχουν επιτευχθεί και στους πρωτεργάτες της. Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με διακεκριμένες ερευνητικές ομάδες σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

https://www.mdpi.com/2076-3425/10/5/288/pdf

Στο άρθρο περιγράφεται μια συναρπαστική έρευνα η οποία ξεκίνησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1994 και είναι πλέον παγκόσμια έρευνα με στόχο μια αποτελεσματική θεραπεία για την  ασθένεια. Η αφορμή και η σπίθα της έρευνας ήταν βιολόγος ασθενής   από την Πάτρα της οποίας η εν συνεχεία διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Χημείας και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ήταν στην ασθένεια της και στην διερεύνηση των επιτόπων  της πολυπρωτεΐνης Μυελίνη και των αιτίων που την προκαλούν.

 Ο τίτλος του άρθρου είναι: 

The Long Road of Immunotherapeutics against Multiple Sclerosis

by

Vasso Apostolopoulos, Abdolmohamad Rostami, John Matsoukas

Abstract

This commentary highlights novel immunomodulation and vaccine-based   research against multiple sclerosis (MS) and reveals the amazing story that triggered this cutting-edge MS research in Greece and worldwide. It further reveals the interest and solid support of some of the world’s leading scientists, including sixteen Nobel Laureates who requested  from European leadership to take action in supporting Greece and its universities in the biggest ever financial crisis the country has encountered in the last decades. This support endorced vaccine-based research on MS, initiated in Greece and Australia, leading to worldwide network aiming to treat or manage disease outcomes. Initiatives by bright and determined researchers can result in frontiers science. We shed light on a unique story behind great research on MS which is a step forward in our efforts to develop effective treatments for MS.

Περίληψη Άρθρου

Αγώνας δρόμου για την ανοσοθεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Το άρθρο περιγράφει διεθνή έρευνα για την ανοσοθεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με στόχο την ανάπτυξη θεραπευτικού εμβολίου. Περιγράφει τη συναρπαστική ιστορία που ήταν η αφορμή και πυροδότησε την πρωτοποριακή έρευνα η οποία είναι πλέον παγκόσμια. Περιγράφει επίσης το ενδιαφέρον και τη σταθερή υποστήριξη κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων δεκαέξι βραβευμένων Νόμπελ (ένας εκ των οποίων ο James Watson) που ζήτησαν από την ευρωπαϊκή ηγεσία να αναλάβει δράση για την υποστήριξη της Ελλάδας και των πανεπιστημίων της στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η υποστήριξη ενίσχυσε  την έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας η οποία  ξεκίνησε στην Ελλάδα και την Αυστραλία, οδηγώντας σε παγκόσμιο δίκτυο με στόχο τη θεραπεία ή τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της νόσου. Πρωτοβουλίες από λαμπρά μυαλά και αποφασισμένους ερευνητές μπορούν να οδηγήσουν την επιστήμη στα άκρα κορυφαίων ανακαλύψεων. Το άρθρο περιγράφει  μια μοναδική ιστορία πίσω από μια σπουδαία έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που αποτελεί ένα σημαντικό  βήμα της επιστήμης στις προσπάθειές μας να αναπτυχθούν  αποτελεσματικές θεραπείες για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

 

Γιάννης Ματσούκας
Καθηγητής Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πρώην Πρόεδρος Τμήματος Χημείας

Professor of Chemistry, University of Patras, Greece
Former Chair, Department of Chemistry
Adjunct Professor,University of Calgary, Alberta, Canada
Adjunct Professor, Victoria University, Melbοurne, Australia

Founder,  Postgraduate Program  “Medicinal Chemistry: Drug Discovery
and Design”,  Program of Excellence
Founder, World Medicinal Chemistry Network on MS Research

 

Διαβάστε σχετικά:

Ι. Ματσούκας: Παγκόσμιος εορτασμός για την ανακάλυψη της Διπλής Έλικας DNA!

Τα Συμβούλια Ιδρύματος απέτυχαν στην πράξη