Πολιτισμός

Γιορτάζει το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας – Συστάσεις της τροχαίας

1321403

Μεγάλη Παμπελοποννησιακή Θρησκευτική Πανήγυρις θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαΐου στην ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας όπου κάθε χρόνο συρρέει πλήθος προσκυνητών και μάλιστα πολλοί πηγαίνουν με τα πόδια για αρκετά χιλιόμετρα εκπληρώνοντας το τάμα τους στον Άγιο.

Στις 10 Μαΐου τιμάται η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, και σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα θα γίνουν οι κάτωθι θρησκευτικές εκδηλώσεις:

Στις 9 Μαΐου ημέρα Πέμπτη και ώρα 7.30 το απόγευμα θα γίνει ο μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει και θα μιλήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο. Το μοναστήρι στα Σπάτα ανήκει στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Ηλείας.

Το μεσονύκτιο της ιδίας ημέρας θα τελεσθεί νυκτερινή Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου και την Παρασκευή 10 του μηνός Μαΐου το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική πανηγυρική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Γερμανού. Κατόπιν θα γίνει η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνος του Θαυματουργού Αγίου Νικολάου έως τις βρύσες του Προσκυνήματος.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 6.30 θα ψαλεί Ιερά Παράκληση όπου θα ιερουργήσει και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Λόγω όμως του ότι είναι εκατοντάδες οι πιστοί, που πηγαίνουν ακόμα και από την Πάτρα, περπατώντας στην Ιερά Μονή για να εκπλιρώσουν το τάμα τους, η τροχαία συνιστά να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κυρίως τις νυχτερινές ώρες, κρατώντας έναν φακό, για να είναι ορατοί από τα οχήματα, αλλά και να φοράνε κάτι φωτεινό που θα ξεχωρίζει τη νύχτα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.