Παιδί

Οι 7 φράσεις που χτίζουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού

autoektimisi-juniorsclub
Σε πολλές περιπτώσεις η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου επηρεάζεται άμεσα από την κρίση και την στάση των ανθώπων γύρω του, φίλων, γονέων δασκάλων κτλ. Βέβαια δεν ταυτίζεται πάντα με την πραγματική αξία του ατόμου.
 
Η αυτοεκτίμηση χτίζεται σταδιακά και η συνδρομή των γονέων στο χτίσιμό της είναι καθοριστικής σημασίας αφού αυτοί θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν τις δυνατότητες του παιδιού, να το μάθουν ν” αγαπάει και ν΄ αποδέχεται τον εαυτό του και να μην επηρεάζεται από τους άλλους για να κερδίσει την αποδοχή τους.
 
Οι γονείς δεν θα πρέπει ούτε να επαινούν διαρκώς το παιδί ανεξάρτητα από την ποιότητα των δεξιοτήτων του, γιατί έτσι το παιδί θα αναπτύξει αυτάρεσκη στάση, αλλά ούτε και να είναι επικριτικοί και συνεχώς να του κάνουν παρατηρήσεις, γιατί τότε το παιδί θα είναι γεμάτο από ανασφάλειες, φόβους, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλα αρνητικά συναισθήματα.
 
Ένα παιδί που διαθέτει αυτοεκτίμηση, στηρίζεται στον εαυτό του, έχει μάθει να λέει «όχι» όταν χρειάζεται, είναι ικανό να δημιουργεί ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις, ξέρει ν” αγωνίζεται βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό του, σκέφτεται θετικά και κάνει σωστές επιλογές ως ενήλικας.
 
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς, μέσα από την ενθάρρυνση και την υποστήριξη, να βοηθούν άμεσα και έμμεσα τα παιδιά τους ν” αποκτήσουν υγιή αυτοεκτίμηση.
 
Οι φράσεις που «χτίζουν» την αυτοεκτίμηση του παιδιού:
 
1. Σ’ αγαπάω γι’ αυτό που είσαι
 
2. Θα σ” αγαπάω ό,τι και αν κάνεις
 
3. Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος, όλοι μας κάνουμε λάθη
 
4. Δεν πειράζει, είναι πολύ σημαντικό το ότι προσπάθησες
 
5. Μπράβο, συνέχισε έτσι, θα τα καταφέρεις
 
6. Μην στεναχωριέσαι, μαζί θα το αντιμετωπίσουμε
 
7. Δεν πειράζει αν κλάψεις, θα αισθανθείς καλύτερα