Ταξίδια - Αξιοθέατα

Η πιο μεγάλη και ευρύχωρη παραλία της Ευρώπης είναι ελληνική! – Δείτε εικόνες και βίντεο

51965-monolithi-590

Οι παραλίες της Ελλάδας μας είναι εκθαμβωτικές και ποικίλουν: με βότσαλο, με άμμο λεπτή, με άμμο χοντρή, με νερά γαλάζια, με νερά πράσινα, μέσα στη φύση, κάτω από βουνό, σε νησί, με βράχια μεγάλα ή βράχια μικρά. 

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει και κάτι ακόμα που, τουλάχιστον για φέτος, την καθιστά ακόμα πιο προνομιούχα λόγω των αποστάσεων που πρέπει να κρατάμε εξαιτίας της πανδημίας: την μεγαλύτερη και πιο πιο ευρύχωρη παραλία σε ολόκληρη την Ευρώπη!

monolithi_02

Το όνομά της είναι Μονολίθι και βρίσκεται στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας. Έχει μήκος σχεδόν 25 ολόκληρων χιλιομέτρων αμμουδιάς και εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρεβέζης.

Το όνομα Μονολίθι προέκυψε από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή με μέγεθος 10Χ10m περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1m περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το 1943 οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.

Μετά την παραλία, κάνουμε βόλτα το λεγόμενο αισθητικό δάσος Μονολιθίου που έχει μήκος περίπου 8 χλμ και αποτελεί Αρχαιολογική Ζώνη Άλφα, με την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα να απαγορεύεται δια ροπάλου λόγω της αρχαίας Νικόπολης.

monolithi_04_0

Φέτος, λοιπόν, πάμε Πρέβεζα που… μας χωράει όλους!