Ο γιατρός απαντά Προτεινόμενο

Η πρόληψη είναι η πρώτη νίκη κατά του καρκίνου του μαστού! Τι ισχύει για όλες τις ηλικίες; Προσφορά Οκτωβρίου

11223698_938648516209137_3019866720714333849_n

 patriarcheas-3-juniorsclub-grΓεώργιος Πατριαρχέας,  Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Ο μήνας Οκτώβριος είναι ταυτισμένος με τον καρκίνο του μαστού. Θα πρότεινα να είναι και ο μήνας όπου κάθε γυναίκα θα αφιερώσει λίγα λεπτά για τον εαυτό της. Διότι είναι σημαντικό να εστιάσετε στις προληπτικές εξετάσεις σύμφωνα με την ηλικία σας. 

Συναντώ πολλές κοπέλες αλλά και γυναίκες άνω των 40, όπου επικαλούνται διάφορους λόγους, ως δικαιολογία για την αμέλεια τους σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν αρκεί να προβούμε στις μεθόδους αντιμετώπισης για τον καρκίνο του μαστού, αν δεν σκεφτούμε ότι η πρόληψη είναι το παν. 

mastografia-2-juniorsclub

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί ή να επικαλείται κάποιον λόγο όταν πρόκειται για μια εξέταση η οποία γίνεται σε ετήσια βάση και έχει σκοπό την πρώιμη αντιμετώπιση όταν εντοπισθεί και διαπιστωθεί ότι πρόκειται για αρχικό στάδιο καρκίνου.

Ανδρομάχη Βασιλάκη:«Η αγκαλιά των παιδιών είναι το καλύτερο φάρμακο… Δρα πιο αποτελεσματικά και από τις χημειοθεραπείες!»

Όλες οι γυναίκες, βάσει ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού, πρέπει να υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο των μαστών τους. 

 «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» 

mastografia-juniorsclub-gr_

Στο διαγνωστικό κέντρο Πατριαρχέας από τις 15 Οκτωβρίου 2016 έως και το τέλους του μήνα προσφέρουμε σε όλες τις γυναίκες την δυνατότητα να κάνουν προληπτικό έλεγχο μαστού επιλέγοντας:

Υπέρηχο – Μαστογραφία: 50 ευρώ

Υπέρηχο – Μαστογραφία – Ελαστογραφία: 70 ευρώ 

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Ο Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%. 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. 

mastografia-3-juniorsclubΣτην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. 

Τι ισχύει για τις νεαρές γυναίκες; 

Οι γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών είναι καλό να μην υποβάλλονται σε μαστογραφία για δύο λόγους:

-Ο μαζικός αδένας είναι ακόμη πολύ πυκνός και η εξέταση είναι χαμηλής διαγνωστικής αξίας.

-O μαζικός αδένας σε αυτή την ηλικία είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και πρέπει να αποφεύγεται η ακτινοβολία εάν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Οι νεαρές γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό μπορούν να κάνουν κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα μαστών.

Απεικονιστικές προληπτικές εξετάσεις

Η μαστογραφία γίνεται με τον μαστογράφο. Οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνουν την πρώτη μαστογραφία τους ή μαστογραφία αναφοράς, όπως λέγεται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών. 

mastografia-1-juniorsclub

Εάν η γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνει μαστογραφία δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο συγγενικό της πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Εταιρίας για τον Καρκίνο (ACS), οδηγίες που ακολουθούνται και στη χώρα μας, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. 

Ωστόσο, κάθε γυναίκα θα πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό της σχετικά με την έναρξη του χρόνου της μαστογραφίας καθώς αυτή ποικίλει ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει για καρκίνο μαστού. Οι γυναίκες για παράδειγμα με αυξημένους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης της νόσου θα πρέπει να προγραμματίσουν την πρώτη τους μαστογραφία νωρίτερα από την ηλικία των 40 ετών.

Υπέρηχος & Μαγνητική Μαστογραφία

11255761_853258471414809_8420321425043718442_n

 Η εξέταση του στήθους με υπερηχογράφημα και μαγνητική μαστογραφία (MRI), συμβάλλουν στην αξιολόγηση των γυναικών με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρία για τον Καρκίνο, οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες με μετάλλαξη των γονιδίων BRCA ή με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού στο άμεσο περιβάλλον τους, θα πρέπει να προχωρούν τόσο σε τακτικό έλεγχο με υπέρηχους όσο και με μαγνητική μαστογραφία (όχι απαραίτητα την ίδια χρονική περίοδο). Επιπλέον, ο υπέρηχος και η μαγνητική μαστογραφία θα πρέπει να έπονται σε γυναίκες με «ύποπτες» ενδείξεις κατά την ψηφιακή μαστογραφία ή την κλινική εξέταση. 

Υπερηχο-ελαστογράφος Aixplorer SUpersonic. Νέα επαναστατική υπερηχογραφική μέθοδος που βοηθά στην διάγνωση και τον διαχωρισμό καλοήθων βλαβών από κακοήθεις ακόμα και όταν δεν είναι σαφώς οριοθετημένες ή είναι πολύ μικρές, με εφαρμογή στον μαστό, προστατικό αδένα & θυρεοειδή αδένα.

patriarcheas-2-juniorsclub-gr

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Μετά την ηλικία των 40 ετών, οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα, αν στο μεταξύ αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, να εντοπιστεί σε πολύ αρχικό στάδιο και να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.

Ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Απαγορεύεται η γυναίκα να υποβάλλεται στην εξέταση κατά τη 2η φάση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου, δηλαδή τις 10-15 ημέρες πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση. Επειδή ο μαστός αρχίζει να διογκώνεται μετά την ωορρηξία, μπορεί να υπάρξουν ψευδή ευρήματα. Συνιστάται, η μαστογραφία να γίνεται μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου. 

patriarcheas-juniorsclub-gr

 διαγνωστικό κέντρο Πατριαρχέας

ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΟΣ 24, Πάτρα

Καλέστε το 261027 3009 και κλείστε ραντεβού για την προσφορά του μήνα!