Διατροφή

Η συμβουλή του Ιπποκράτη για τη διατροφή!

Ippokratis-juniorsclub

Το πρωτοποριακό έργο του Ιπποκράτη επηρέασε θετικά, όχι μόνο τη γενική ιατρική, αλλά όλες τις παθολογικές και όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί η προβλεπτική του ικανότητα. Ο Ιπποκράτης επέκτεινε τις κλινικές παρατηρήσεις στο οικογενειακό ιστορικό και στο περιβάλλον. Αυτό το γεγονός αποτυπώνεται, με συγκεκριμένα παραδείγματα, μέσα σε δύο πραγματείες του. Το ένα είναι ότι οι έννοιες του περιβάλλοντος («Περί αέρων, υδάτων, τόπων») και της κληρονομικότητας («Περί ιερής νόσου») είναι σχεδόν ισοδύναμες μέσα στα Ιπποκρατικά κείμενα, γεγονός που παραδέχονται οι σύγχρονες ιατροβιολογικές έρευνες.

Το άλλο είναι ότι οι ανθυγιεινές συνθήκες ζωής, η ακατάλληλη διατροφή, οι διαιτητικές παρεκτροπές και η καταστροφή του περιβάλλοντος, που κατά κόρον επισημάνθηκαν πρώτα από τον Ιπποκράτη («ηγεμονικότατον απάντων η Φύσις»), αποτελούν μερικά από τα απειλητικότερα υγειονομικά προβλήματα της σημερινής εποχής.

Ένα από τα συμβολικά ανέκδοτα με πρωταγωνιστή των Ιπποκράτη, αναφέρεται στη διατροφή και λέει: 

Ένας λαίμαργος, που υπέφερε από παχυσαρκία, ρώτησε τον Ιπποκράτη τι έπρεπε να κάνει για να θεραπευθεί από το πολύ πάχος.
– Η συμβουλή μου είναι απλούστατη, του είπε. Να ζεις μ’ ένα σέλινο την ημέρα. Και να κερδίζεις με πολύ κόπο και ιδρώτα τα λεφτά που χρειάζονται για να το αγοράζεις.