Προτεινόμενο Σχολή Γονέων

Οικογενειακά γεύματα!!! Γιατί πρέπει να τρώμε όλοι μαζί ;

family-2-juniorsclub.gr

Επικοινωνήστε με τη νηπιαγωγό μας στο [email protected] ή μέσω newsletter

katerinavasilopoulou-juniorsclub

από τη νηπιαγωγό Κατερίνα Βασιλοπούλου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμες στιγμές με την οικογένεια μας, που συχνά είναι ευεργετικές.

Μια τέτοια στιγμή, που μας προσδίδει πολλά οφέλη είναι η ώρα του οικογενειακού γεύματος. Όσο δύσκολο και αν είναι να βρεθούμε όλοι μαζί στο σπίτι την ίδια στιγμή, πρέπει να το επιδιώξουμε και να απολαύσουμε οικογενειακά, έστω ένα γεύμα την ημέρα και κυρίως να εκμεταλλευτούμε το Σαββατοκύριακο μας, να συγκεντρωθούμε γύρω από το τραπέζι που εκτός από τις γεύσεις που θα απολαύσουμε, θα επανασυνδεθούμε με τα άτομα που αγαπάμε.

family-4-juniorsclub.gr

Όταν οι γονείς τρώνε μαζί με τα παιδιά τους, ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ τους και τα παιδιά νιώθουν ότι ανήκουν σε μια δυνατή ομάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση που μπορεί να προκύψει, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους και επικοινωνούν ουσιαστικά με τους γονείς ανταλλάσσοντας σκέψεις και συναισθήματα.

family-5-juniorsclub.gr

Οι σχέσεις της οικογένειας αναζωπυρώνονται, οι γονείς φροντίζουν τα παιδιά, ακούνε σκέψεις, ιδέες τους και τα επηρεάζουν θετικά.

Γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, με το διάλογο της οικογένειας, αυξάνεται το λεξιλόγιο των παιδιών και αποκτούν ένα γλωσσικό πλούτο με νέες λέξεις, σωστή σύνταξη και γραμματικούς κανόνες, με αποτέλεσμα να διευκολυνθούν στην εκμάθηση ανάγνωσης, να μιλήσουν πιο γρήγορα, να βελτιώσουν τον προφορικό τους λόγο και να έχουν καλές επιδόσεις στη σχολική τους ζωή.

family-3-juniorsclub.gr

Επίσης, με το διάλογο, τα μέλη της οικογένειας ανταλλάσσουν απόψεις, τις οποίες μαθαίνουν να σέβονται και εξασκούνται στην τέχνη της συζήτησης.

Τα οικογενειακά γεύματα δίνουν την ευκαιρία στους γονείς και τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, αφού οι γονείς μαθαίνουν απλά ή σημαντικά πράγματα για τα παιδιά τους, μέσα από χαλαρή συζήτηση ( π.χ. τι γεύσεις τους αρέσουν, μέχρι ανησυχίες που τυχόν έχουν κ.α.), τα καθοδηγούν σωστά και τα παιδιά νιώθουν σιγουριά, αποδοχή και οικογενειακή ασφάλεια.

Επιπλέον, τα οικογενειακά γεύματα προάγουν την υγεία των παιδιών, όταν οι γονείς, ως πρότυπα, υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μιμούνται τα παιδιά τους και όταν τρώνε όλοι μαζί, μπορούν να ελέγχουν πιο εύκολα την ποιότητα και ποσότητα τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά τους.

Το οικογενειακό γεύμα αποτελεί μια ιεροτελεστία, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζονται ορισμένοι κανόνες, όπως:

-Πλύσιμο χεριών.

-κλείσιμο τηλεόρασης, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή της οικογένειας και να υπάρχει ουσιαστική επαφή και επικοινωνία.

Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι άτομα που τρώνε μπροστά στην τηλεόραση δεν συνειδητοποιούν πότε έχουν χορτάσει γιατί είναι απορροφημένα από αυτό που βλέπουν και δεν προσέχουν τι και πόσο τρώνε.

family-1-juniorsclub.gr

-Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε περισσότερο από όσο θέλουν και μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία.

-προσθέστε στο τραπέζι νέες γεύσεις ή γεύσεις που δεν αρέσουν στα παιδιά (ίσως δοκιμάσουν βλέποντας εσάς να τρώτε).

-Κάντε ελκυστική την εμφάνιση του φαγητού, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. -Αφιερώστε χρόνο για χαλαρή και ευχάριστη συζήτηση.

-Περιμένετε να τελειώσουν όλοι το φαγητό τους πριν σηκωθείτε από το τραπέζι και ο καθένας μαζεύει το πιάτο του.

Έτσι, τα οικογενειακά γεύματα, πέρα από όλα τα οφέλη που αναφέραμε, βοηθούν τα παιδιά να μάθουν κανόνες καθαριότητας, καλούς τρόπους, να συνεργάζονται, να αποκτούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άλλες θετικές κοινωνικές συμπεριφορές.