17+

«Είμαι 17 ετών και δεν έχω φίλους» – Τι απαντά η Ελένη Σκούρα;

alone-girl-jubiorsclub

Ένα email προς την κα Σκούρα από ένα κορίτσι το οποίο αναρωτιέται τι της συμβαίνει: «Είμαι 17 ετών και δεν έχω φίλους. Γνωρίζω αρκετό κόσμο. Θεωρώ τον εαυτό μου κοινωνική, χαρούμενη, ομιλητική, αλλά δεν έχω φίλους. Φυσικά μου λένε ότι είμαι πολύ σοβαρή. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;»
Στέλνετε μηνύματα και ερωτήσεις προς τους ειδικούς μας στο [email protected]

ELENH SKOURA

απαντά η κοινωνιολόγος-κοινωνική λειτουργός-οικογενειακή σύμβουλος, Ελένη Σκούρα

Γιατί γίνεται αυτό; Για πολλούς λόγους. Αλλά συγχρόνως και για έναν απλό. Γνωρίζεις αρκετό κόσμο, αυτό είναι υπέροχο, σημαίνει ότι κάποια στιγμή, έχεις περισσότερες πιθανότητες ν” ανακαλύψεις τη φίλη που σου ταιριάζει.

Πολύ σωστά κάνεις τη διάκριση ανάμεσα στη γνωριμία με πολύ κόσμο και την ανάγκη της φιλίας. Αλλά όσο υπέροχο είναι, άλλο τόσο χρειάζεται και πολλή προσοχή. Είσαι λίγο μικρή ακόμα, για να έχεις την εμπειρία, να διακρίνεις καθαρά, ανάμεσα στο πολύ κόσμο, ποιοι είναι αυτοί που σε προσεγγίζουν και ποιοι είναι κατάλληλοι για φίλοι σου.

alone-beach-girl-friends-1-juniorsclub

Θα σου πρότεινα, όσο και αν έχεις ανάγκη μίας φίλης, μην βιαστείς. Απέφυγε στην αναγκαιότητα της φιλίας, να σχετιστεί με κάποια φίλη η οποία δεν σου ταιριάζει. Η καλή φίλη είναι ό,τι πιο όμορφο να συμβεί στη ζωή ενός ανθρώπου.

friends-1-juniorsclub

Προς το παρόν, φρόντισε ν” ανακαλύπτεις, όλο περισσότερο, κάθε μέρα τον πραγματικό εαυτό σου. Τον δικό σου εαυτό. Την δική σου μοναδική προσωπικότητα. Δες ποια είσαι, ποια θα ήθελες να είσαι, τι θέλεις, που θέλεις να πας, στη ζωή σου. Ψάξε μέσα από τα όνειρά σου, ν” ανακαλύψεις τον ωραίο, όμορφο κόσμο σου. Καλλιέργησε τον, τόσο, μέσα από προσωπική σκέψη, όσο κι” από διάβασμα παρατηρώντας παράλληλα τους ανθρώπους, έτσι αποκτάς  επιπλέον γνώσεις. Γνώσεις ζωής που λένε. Διαμόρφωσε τη βάση, για ουσιαστική, όμορφη ζωή, όμορφη προσωπικότητα.

Τότε θα είσαι έτοιμη, να ανακαλύψεις τη καλή σου φίλη. Γιατί τότε κ” εκείνη, θα είναι έτοιμη ν” ανακαλύψει εσένα. Γιατί θα ταιριάζετε. Γιατί θα έχετε να μοιραστείτε μεταξύ σας, όλη τη δική σας ομορφιά-και αυτή η φιλία θα έχει λόγο, βάση, και θα είναι αναλλοίωτη στο χρόνο. Θα είναι αυτό που λέμε, η χαρά και η μαγεία της πραγματικής φιλίας. Γιατί στα λέω όλα αυτά; Γιατί με τη λέξη σοβαρή που μου ανέφερες, δεν ξέρω, αλλά με παρέπεμψε στην έννοια εκλεκτική. Πολύ μου αρέσει αυτό. Είμαι μαζί σου.