Παιδί

Ήρθε η στιγμή να μάθετε το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα

ekpaideysi-toualetas-paidi-6-juniorsclub

katerinavasilopoulou-juniorsclubτης Κατερίνας Βασιλοπούλου, νηπιαγωγού – Master Ειδικής Αγωγής 

Βασικό στάδιο στη ζωή του παιδιού αποτελεί η στιγμή που θα αφήσει την πάνα μια για πάντα. Κατακτώντας αυτό το στάδιο, το παιδί οδεύει προς την ανεξαρτησία και αυτονομία του και επειδή επηρεάζεται συναισθηματικά, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεχτικοί.

Μερικά παιδιά καταφέρνουν να μείνουν στεγνά κατά την διάρκεια της ημέρας στην ηλικία των 2 ετών, τα περισσότερα τα καταφέρνουν πριν γίνουν δυόμιση και κάποια αργούν ως 3 ετών.

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

ekpaideysi-toualetas-paidi-5-juniorsclub

Το σημαντικό είναι να μάθει το παιδί να συγκρατεί τους σφικτήρες του και να μην υπάρχει πίεση, αφού κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο ωρίμανσης.

Ένδειξη, για να αρχίσετε την εκπαίδευση τουαλέτας, αποτελεί η ενόχληση του παιδιού όταν λερώνει την πάνα του (κάτι που δεν ισχύει για όλα τα παιδιά, αφού κάποια ίσως να μην δείχνουν ενοχλημένα).

ekpaideysi-toualetas-paidi-3-juniorsclub

Ξεκινήστε την εκπαίδευση όταν το παιδί γίνει 2 ετών και αν αντιδράσει αρνητικά, σταματήστε και ξαναπροσπαθήστε μετά από 2 μήνες.

Μιλήστε στο παιδί για την εκπαίδευση τουαλέτας, διαβάστε σχετικά βιβλία και δείτε βίντεο.

Αγοράστε δοχείο (γιογιό) ή ειδική στεφάνη και σκαλάκι για την τουαλέτα (είναι βασικό να πατάει γερά στα πόδια του).

ekpaideysi-toualetas-paidi-1-juniorsclub

ekpaideysi-toualetas-paidi-4-juniorsclub

Το δοχείο πρέπει να έχει συγκεκριμένη θέση στο χώρο του σπιτιού και για να το συνδέσετε με την πάνα, αδειάστε την λερωμένη πάνα στο δοχείο, εξηγώντας στο παιδί, ότι τώρα που μεγάλωσε, δεν χρειάζεται πια την πάνα και πρέπει να χρησιμοποιεί το δοχείο ή την τουαλέτα.

Αν το παιδί έχει σταθερή ώρα που στη κένωση, βάλτε το να καθίσει λίγο πριν στο δοχείο ή στην τουαλέτα, ενώ αν δεν έχει σταθερή ώρα, βάλτε το να καθίσει σε τακτά διαστήματα και μείνετε μαζί του.

Όταν το παιδί γεμίσει το δοχείο, επιβραβεύστε το με ένα μπράβο και αφού του εξηγήσετε τη διαδικασία με το καζανάκι, αδειάστε το δοχείο στη λεκάνη.

Μην δείχνετε αηδία στην εικόνα ή την οσμή των κοπράνων του παιδιού (αρκεί η λέξη ‘κακά’).

ekpaideysi-toualetas-paidi-2-juniorsclub

Αν το παιδί δεν τα καταφέρνει ή τα κάνει στο πάτωμα, καθαρίστε χωρίς σχόλια και χαρακτηρισμούς (π.χ. βρωμιάρικο, κακό παιδί κ.α.) και μην το τιμωρήσετε γιατί θα επηρεαστεί αρνητικά η εξέλιξη του σε αυτή τη δεξιότητα.

Η εκπαίδευση τουαλέτας περιλαμβάνει πολλές φάσεις, όπως ομιλία, κατανόηση, κάθισμα, σκούπισμα, ντύσιμο, καζανάκι, πλύσιμο χεριών, αλλά κυρίως απαιτεί από τους γονείς υπομονή, ώστε το παιδί να κατακτήσει ομαλά αυτό το σημαντικό στάδιο ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης: 

Η σημασία του παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr

Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας,τα ήθη και έθιμα του τόπου μας;

Πώς διαβάζουμε σωστά τα βιβλία στα παιδιά; – Από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr