Ζώα

Είστε έτοιμοι να πάρετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι; Πριν υιοθετήσετε ένα ζώο… διαβάστε πρώτα αυτό το άρθρο

Young Boy With Dog

katerina-rapti-juniorsclub

από την Κατερίνα Ράπτη, Κτηνίατρο DVM – MSc in Food Biotechnology

“Μαμά, μπαμπά, θέλω ένα ζωάκι!!!!!!”

Πόσες φορές δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις παιδικές φωνούλες των μικρών μας που μας λένε “Μαμά, μπαμπά, θέλω ένα ζωάκι…”!!!!

Η φιλοζωία ανέκαθεν αποτελούσε δείγμα πολιτισμού, ωστόσο η απόφαση να πάρουμε κατοικίδιο είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται μετά από πολλή σκέψη και όχι επιπόλαια, προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του παιδιού, καθώς μια τέτοια απόφαση απαιτεί υπευθυνότητα και επένδυση σε χρόνο.

Κατ αρχήν πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι τα ζωάκια δεν είναι παιχνίδια και δεν θα μείνουν για πολύ καιρό τρισχαριτωμένα γατάκια και σκυλάκια σε μικρό μέγεθος, αλλά θα μεγαλώσουν και θα φτάσουν σε ηλικία που θα θεωρούνται παππούδες και γιαγιάδες και για όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουν ανάγκη εκτός από το παιχνίδι , και την αποκλειστική μας φροντίδα.

cat_and_dogs-juniorsclub

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουμε καλά ότι ο πιστός μας φίλος θα μας ακολουθεί παντού για τα επόμενα 12-15 χρόνια ίσως και παραπάνω της ζωής μας. Θα μας συντροφεύει στις διακοπές μας, και στις πολυήμερες απουσίες μας πρέπει να μεριμνήσουμε για τη φύλαξή του, σε καθημερινή βάση δεν είναι σωστό να μένει μόνο του πολλές ώρες στο σπίτι, έχει ανάγκη από συντροφιά, φροντίδα και αγάπη, ακριβώς όπως θα κάναμε για ένα μέλος της οικογένειάς μας.

Πριν πάρουμε ένα σκύλο συντροφιάς πρέπει να σκεφτούμε καλά για να επιλέξουμε τη ράτσα του σε σχέση με τις συνθήκες της οικογένειάς μας και με τον τρόπο ζωής μας. Εάν το σπίτι μας δεν έχει κήπο και έχει ένα πολύ μικρό μπαλκόνι, καλό θα ήταν να μην επιλέξουμε ένα σκύλο μεγαλόσωμης ράτσας, αλλά μιας πιο μικρόσωμης.

Εάν επίσης δεν έχουμε κήπο αλλά μένουμε σε διαμέρισμα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο σκύλος θα χρειάζεται δυο φορές τη μέρα (στην αρχή και περισσότερες) να πηγαίνει τη βόλτα του για να κάνει την ανάγκη του, κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη για τον προγραμματισμό της όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά που δε θα μπορούν και αυτά να βοηθήσουν στην υποχρέωση αυτή.

Επίσης πρέπει να επιλέξουμε από μια ράτσα που είναι εκ φύσεως φιλική με τα παιδιά, και τέτοιες είναι τα λαμπραντόρ, τα μαλτέζ, τα chevalier king chars spaniel, τα cocker spaniel, τα σέττερ, τα πεκινουά, τα πομεράνιαν.

Φυσικά όπως όλα τα μωράκια, το μωρό σκυλάκι και γατάκι χρειάζεται εκπαίδευση τους πρώτους μήνες της ζωής του όσον αφορά τη συμπεριφορά του μέσα στην οικογένεια και την εκπαίδευση της τουαλέτας. Αυτό απαιτεί χρόνο, υπομονή και γνώσεις από τον ιδιοκτήτη και είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσει όλη η οικογένεια.

Μια φορά το χρόνο ο σκύλος ή η γατούλα μας πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο για μια γενική εξέταση, για να κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται και κάθε τρεις μήνες πρέπει να παίρνουν αντιπαρασιτικό για τα παράσιτα της κοιλιάς.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να φροντίζουμε για την προστασία τους από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια που μπορεί να τους προκαλέσουν διάφορες ασθένειες.

Εάν τα παιδιά μας επιμένουν να πάρουμε κατοικίδιο αλλά για διάφορους λόγους δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αναλάβουμε ακόμα μια τέτοια ευθύνη, μια πιο ασφαλής λύση για μικρά παιδιά, θα ήταν ένα ενυδρείο με ψαράκια ή ένα χαμστερ, γιατί σε πρώτη φάση μπορούν να μάθουν να φροντίζουν (να ταίζουν, να αλλάζουν το νερό) σε ένα κατοικίδιο που δεν έχει μεγάλες ευθύνες και μπορεί να περιοριστεί μέσα στο σπίτι.

Τα άλλα ζωάκια όπως κοτοπουλάκια που πωλούνται το Πάσχα, χελωνάκια που πωλούνται από πλανόδιους, σκιουράκια ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή γιατί είναι πολύ ευαίσθητα ζωάκια, θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και συνθήκες περιβάλλοντος και ένα πολύ μικρό παιδάκι δε θα μπορέσει να καταλάβει την ιδιαιτερότητα των χειρισμών τους.

Εφόσον μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη να αποκτήσουμε κατοικίδιο , τα οφέλη θα είναι μόνο θετικά για τα παιδιά. Μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να αγαπούν τα ζώα, να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους και το κυριότερο από όλα, αποκτούν ένα πιστό φίλο.

Είναι πολύ βασικό να μάθουμε στα παιδιά να σέβονται το ζωάκι τους και να μην το θεωρούν παιχνίδι, να μάθουν να “ακούνε” τις ανάγκες του, να παίζουν μαζί του ή να το αφήνουν να ηρεμήσει όταν αυτό επιθυμεί.

Έτσι θα γεννηθεί μια πολύ όμορφη σχέση που μέσα από αυτή τα παιδιά θα μάθουν γιατί τα κατοικίδια μας μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

διαβάστε επίσης: Το τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη