Διάφορα

Ιστορική φωτογραφία έξω από το δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων!

unnamed

της δημοσιογράφου Βίκυς Αθανασοπούλου

Εκεί που … τελείωσαν ή ξεκίνησαν όλα…

Μια ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική εκδήλωση, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, σε συνεργασία με τον δήμο Καλαβρύτων. 
 
Οι διοργανωτές κατάφεραν μετά από πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια, να έρθουν σε επαφή με τα “παιδιά του 43″, όπως αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ένωσης και της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης Θύμιος Βαζαίος, τους Καλαβρυτινούς που μικρά παιδιά τότε, κλείστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης τη μαύρη μέρα του Ολοκαυτώματος. 
 
H εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Kalavrita Canyon, είχε θέμα “Από το μηδέν στο αύριο – 76 χρόνια μετά”. “Εδώ έγκειται, η δύναμη, το κουράγιο, το μεγαλείο των Καλαβρυτινών που επέζησαν της ολοκληρωτικής καταστροφής του 1943. Με τους αγαπημένους τους με άγριο τρόπο αφανισμένους, τα σπίτια τους κατεστραμμένα, τις περιουσίες τους λεηλατημένες, ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το μηδέν και όμως τα κατάφεραν. Ό,τι είναι σήμερα τα Καλάβρυτα το οφείλουμε σε αυτούς! Δόξα στους Καλαβρυτινούς ήρωες και ηρωίδες! Τους θαυμάζουμε και τους τιμούμε. Ό,τι είμαστε σήμερα, το οφείλουμε σε αυτούς!”. 
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Βαζαίος. 
 
Για τη δύναμη και το σθένος αλλά και τη δίψα να “αναστήσουν” πάλι τον όμορφο τόπο τους, μίλησε μεταξύ άλλων στη συγκινητική της ομιλία η Ευσταθία Τζούμα .
 
Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο Παναγιώτης Κουμάντος που επιχείρησε παίρνοντας το λόγο να περιγράφει εκείνη τη μέρα που έμελλε όπως είπε να σημαδέψει τη ζωή του. 
 
Την πρωτοβουλία της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, να “κλειδώσει” με αυτή την εκδήλωση, την ιστορία των Καλαβρύτων, εξήρε ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ο οποίος μεταξύ άλλων παρέδωσε έναν πίνακα με ιστορικό ντοκουμέντο από την Μαρτυρική πόλη στον πρόεδρο της Ένωσης. 
 
Την εκδήλωση έντυσε μουσικά με τον καλύτερο τρόπο, η Φιλαρμονική Καλαβρύτων. Ακολούθησαν, βίντεο – προβολές με μαρτυρίες Καλαβρυτινών για εκείνη τη μαύρη ημέρα του 43, ενώ το λόγο πήραν οι άνθρωποι που ως παιδιά τότε, προσπαθούσαν να καταλάβουν τί συνέβαινε… στους στοιβαγμένους χώρους του Δημοτικού Σχολείου. Ακόμη πιο συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές, όταν μετέφεραν στο κοινό που παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή, τις στιγμές που βγήκαν από το σχολείο…
 
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν ζητήθηκε από την οργανωτική επιτροπή, να σηκωθεί όρθιο το κοινό και να παραμείνουν στις θέσεις τους, τα “παιδιά του 43″. Μια όμορφη έκπληξη που καταχειροκροτήθηκε, ενώ την ίδια στιγμή, τα παιδιά από την Φιλαρμονική Καλαβρύτων, προσέφεραν το αναμνηστικό σε όλους τους εγκλεισθέντες. 
 
Στο τέλος της εκδήλωσης, φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί έξω από εκεί που … τελείωσαν ή ξεκίνησαν όλα, στο Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων! 
 
13.JPG
 
1.JPG

5.JPG

10.JPG

16.JPG

18.JPG

19.JPG

25.JPG
 
7.JPG
14.JPG