Κλειτοριδεκτομή σε παιδιά: “Σταματήστε τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων” – Βίντεο

από την Ελένη Βασιλοπούλου, δημοσιογράφο  (elena_juniorsclub)

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ζουν σήμερα έχοντας υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή (6 Φεβρουαρίου).

Άλλο ένα φρικτό έθιμο σε χώρες της Αφρικής – Αναγκάζουν τα κοριτσάκια να ¨σιδερώνουν¨ το στήθος τους -Φωτογραφίες

Διάβασα τη συγκλονιστική αυτοβιογραφία της Γουόρις Ντίρι (γνωστού τοπ – μόντελ και Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών), με τίτλο «Το λουλούδι της Ερήμου» και συγκράτησα το σημείο που η ίδια εξιστορούσε το πώς επιβίωσε από το μαρτυρικό «έθιμο» του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, όπου τα κορίτσια υποβάλλονται σε μικρή ηλικία προκειμένου να μείνουν «αμόλυντες».

διαβάστε επίσης: STAY SAFE: Μετακίνηση με αυτοκίνητο! Μέτρα ασφαλείας και αντιμετώπιση απαγωγής, επίθεσης ή ατυχήματος…

Μαρτυρίες καταγεγραμμένες περιγράφουν τη βάναυση διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, όπου πρωταγωνιστούν ανήλικα κορίτσια, πολλές φορές από τη βρεφική ή νηπιακή τους ηλικία. Πραγματοποιείται, κυρίως, από μαμές – κλειτοριδοκτόμους όπως τις χαρακτηρίζουν, σε καλύβες των κοριτσιών ή σε παραδοσιακές τελετές, χωρίς χρήση αναισθητικών ή αντισηπτικών. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν ένα πέτρινο αιχμηρό αντικείμενο και ξεκινούν με τομή που αποσπά την κλειτορίδα μέχρι και την ολική αφαίρεση των εσωτερικών και εξωτερικών χειλών του αιδοίου. Μετά ράβουν την περιοχή και αφήνουν την πιο δυνατή να επιζήσει. Κάποια κορίτσια χάνουν τη ζωή τους από το σοκ, την αιμορραγία και τις μολύνσεις που ακολουθούν. Όταν τις παντρεύουν, ούσες ανήλικες ακόμα, οι σύζυγοι κατά τη συνουσία, χαρακώνουν με ένα αιχμηρό αντικείμενο την ακρωτηριασμένη περιοχή και συνεχίζουν να ερωτοτροπούν, όσο πιο βίαια μπορούν, ενώ τα κορίτσια αιμορραγούν.

Σύμφωνα με στοιχεία επίσημων οργανισμών, 100-140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Τα 92 εκατομμύρια ζουν στην Αφρική.

Στην Κένυα μπορεί να απαγορεύτηκε πρόσφατα το «έθιμο» αυτό, όμως 15 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Η 6η Φεβρουαρίου και τιτλοφορείται ως «Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή». Δεν αρκεί μια μέρα μηδενικής ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή!

Ας το φωνάξουμε όλοι μαζί:  “Σταματήστε τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων”

Κλειτοριδεκτομές στην Αθήνα: Tο βάρβαρο «έθιμο» ήρθε και στη χώρα μας:

Η έκθεση «Κλειτοριδεκτομή:

Μια παγκόσμια ανησυχία», σημειώνει ότι τα μισά από τα κορίτσια και τις γυναίκες που έχουν υποστεί αυτή την πρακτική, ζουν σε τρεις χώρες – την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία – και αναφέρεται σε μικρότερες μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία που παρέχουν αποδείξεις πως η κλειτοριδεκτομή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζει τα κορίτσια και τις γυναίκες σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η κλειτοριδεκτομή, έχει να κάνει με μια σειρά από διαδικασίες. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ασκείται, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών.

«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων διαφέρει μεταξύ των περιφερειών και των πολιτισμών, με κάποιες μορφές του να είναι θανάσιμα επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, η κλειτοριδεκτομή παραβιάζει τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών. Πρέπει όλοι να επιταχύνουν τις προσπάθειες  -οι κυβερνήσεις, οι επαγγελματίες υγείας, οι ηγέτες των κοινοτήτων, οι γονείς και οι οικογένειες – για την εξάλειψη της πρακτικής», δήλωσε η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κορίτσια από 14 ετών και κάτω, αντιπροσωπεύουν 44 εκατομμύρια από όσους έχουν συνολικά υποστεί κλειτοριδεκτομή, με την υψηλότερη επικράτηση της πρακτικής σε αυτές τις ηλικίες, να είναι στην Γκάμπια (56%), τη Μαυριτανία (54%) και την Ινδονησία, όπου περίπου το ήμισυ των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών και κάτω, έχουν υποστεί την πρακτική. Οι χώρες με την υψηλότερη επικράτηση ανάμεσα σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (97%) και το Τζιμπουτί (93%). Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, η πλειοψηφία των κοριτσιών υπέστη κλειτοριδεκτομή, πριν γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους.

to-ksirafi.juniorsclub

Η παγκόσμια εικόνα στην έκθεση για τον ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, περιλαμβάνει σχεδόν 70 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια και γυναίκες απ’ ότι το 2014. Αυτό προκύπτει από την αύξηση του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες και τα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα που συλλέγονται από την κυβέρνηση της Ινδονησίας. Καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία για την έκταση της κλειτοριδεκτομής γίνονται διαθέσιμα, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των κοριτσιών και των γυναικών που έχουν υποστεί αυτή την πρακτική, αυξάνεται. Το 2016, 30 χώρες έχουν πλέον εθνικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία σχετικά με την πρακτική.

«Ο καθορισμός του μεγέθους της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, είναι απαραίτητος για την εξάλειψή της. Όταν οι κυβερνήσεις συλλέγουν και να δημοσιεύουν τα εθνικά στατιστικά στοιχεία για την κλειτοριδεκτομή, είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν την έκταση του προβλήματος και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων αυτών κοριτσιών και γυναικών», υπογραμμίζει η RaoGupta.

Η ώθηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων αυξάνεται. Τα ποσοστά της κλειτοριδεκτομής μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών έχουν μειωθεί (κατά 41% στη Λιβερία, 31% στη Μπουρκίνα Φάσο, 30% στην Κένυα και 27% στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών). Από το 2008, πάνω από 15.000 κοινότητες και μικρές περιοχές σε 20 χώρες έχουν δηλώσει δημόσια ότι εγκαταλείπουν της πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 κοινοτήτων την περσινή χρονιά. Πέντε χώρες έχουν θεσπίσει εθνική νομοθεσία που ποινικοποιεί αυτή την πρακτική. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ευρεία αποδοκιμασία της πρακτικής, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων σε χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία για την κλειτοριδεκτομή, πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώσει. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν τα δύο τρίτα των αγοριών και των ανδρών.

Αλλά το συνολικό ποσοστό της προόδου δεν είναι αρκετό για να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού. Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν ο αριθμός των κοριτσιών και των γυναικών που υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων θα αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα 15 χρόνια.

tomi.juniorsclub.2

Η UNICEF, με το UNFPA, συνεργάζονται στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόγραμμα για την εξάλειψη της πρακτικής. Η UNICEF, εργάζεται επίσης σε κάθε επίπεδο με τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες, τους θρησκευτικούς ηγέτες και ένα πλήθος άλλων εταίρων για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Με τη συμπερίληψη ενός στόχου για την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής μέχρι το 2030, στους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Ντοκιμαντέρ «Excision» με θέμα την κλειτοριδεκτομή:

fylladio-juniorsclub-1

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ίσως σας ενδιαφέρουν