Θέματα υγείας

Κορονοϊός και Αιμοδοσία: Όσα πρέπει να ξέρουμε! Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας ;

αιμα

Πολλές φορές έχουμε δει δημοσιεύματα με εκκλήσεις για αίμα. Προς ενημέρωση όλων των αιμοδοτών, ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας απάντησε σε συνέντευξη τύπου. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε καθηγητά, συγγνώμη, σας ρώτησα και εχθές και μου είπατε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την αιμοδοσία. Επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη τελικά από αίμα από ό,τι φαίνεται, αν κάποιος έχει τα συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικός ασθενής, αυτό πώς θα ελέγχεται; Δηλαδή μπορεί να δώσει αίμα;

Σ.ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν ειδικοί κανόνες για την αιμοδοσία, οι οποίοι προβλέπονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης.

Να σας πω ότι θεωρητικά μόνο υπάρχει αυτή η πιθανότητα μετάδοσης του νέου κορονοϊού από την αιμοδοσία. Παρόλα αυτά, πρέπει και λαμβάνονται ειδικά μέτρα από τις αιμοδοτικές μονάδες για να μην υπάρξει έλλειψη αίματος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λέτε και επειδή λόγω και της επιδημίας του φόβου, άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, αποφεύγουν να δώσουν αιμοδοσία. Θα προβλεφθούν ειδικές διαδικασίες ώστε ανεξάλειπτα να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία αιμοδοσίας και να μην υπάρξει έλλειψη σε αυτό το βασικό προϊόν, το οποίο σώζει ζωές.