Θέματα υγείας Προτεινόμενο

Κορονοϊός και Σακχαρώδης Διαβήτης: Τι γίνεται με τα παιδιά και τους νέους;

ff6a9e0af9b61f2a97dc2aabd1013ec0_XL

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. 

90286986_659351824825635_3368420868886626304_nΠολλοί μας έστειλαν μήνυμα στο juniorsclub.gr και η συντακτική μας ομάδας, επικοινώνησε με την Βασιλική Γούλα (φωτογραφία), Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» & Αν.Γεν.Γραμματεας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη)

Ο διαβήτης έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και οι πρώτοι που έχουν λάβει τα σοβαρά τα μέτρα προφύλαξης είναι τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. 

Μάχιμη και  έτοιμη  να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, ανθρώπους που έχουν διαβήτη! Η εύθυνη της απέναντι σε αυτούς,  την οδήγησε στην ίδρυση του Συλλόγου «Ζωή Γλυκιά» όπου είναι Πρόεδρος. 

Δείτε περισσότερα για τον Σύλλογο «Ζωή Γλυκιά» εδώ.

j.c.: Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον Κορονοϊό;

Β.Γ.: .Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, τα άτομα με Σακχαρωδη Διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλυτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον Κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. Οταν υπάρχουν επιπλοκές από το Διαβήτη κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς, εκεί οι πιθανότητες είναι πιο πολλές.

j.c.:  Τα παιδιά και οι νέοι με διαβήτη, είναι το ίδιο ευάλωτοι ;

Β.Γ.: Η νοσηση από τον Κορωνοϊό στα νεαρά παιδιά και ειδικότερα στα παιδιά με Σακχαρώδη διαβήτη, φαίνεται ότι εξελίσσεται σχετικά ήπια.

j.c.: Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να λάβουν όσοι είναι Διαβητικοί;

Β.Γ.: Τα μέτρα προφύλαξης είναι:

1.Καλή ρύθμιση του Σακχάρου.

2.Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ισορροπημένη διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

3.Περιορισμός των μη απαραίτητων εξόδων και επαφών.

4.Διασφάλιση ότι υπάρχει άμεσα πρόσβαση στα τηλέφωνα επείγουσας επικοινωνίας με το γιατρό και ποσότητες φαρμάκων και αναλώσιμων

 5.Συχνό πλύσιμο χεριών και τήρηση όλων των οδηγιών που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.

j.c.:  Εάν εκδηλωθεί η νόσος σε ένα άτομο με διαβήτη, τα συμπτώματα ειναι ίδια; 

Β.Γ.:Σε περίπτωση που εκδηλωθεί νόσος και παρουσιαστούν συμπτώματα (ιδιαίτερα το αναπνευστικό), ενημερώνουμε πρώτα τον θεράποντα ιατρό μας ή αλλιώς άμεση επικοινωνία με το τον ΕΟΔΥ στο 1135 και ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται Χωρίς ενημέρωση δεν πάμε μόνοι μας στο νοσοκομείο. Μένουμε σπίτι και δείχνουμε ακόμη περισσότερη υπευθυνότητα από οποιονδήποτε άλλον. Ειναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους οικείους μας.