Θέματα υγείας Σπίτι

Κορονοϊός: Τι να προσέξετε με τα κλιματιστικά σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ;

klimatistika

Το υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο στα υπουργεία και τις Περιφέρειες, με οδηγίες για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Στην εγκύκλιο -μεταξύ άλλων- διευκρινίζεται ότι «δεν έχει τεκμηριωθεί ότι οι κλιματιστικές μονάδες αυτές καθεαυτές δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού» ωστόσο ενδέχεται υπό προϋποθέσεις «να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς». Σε κάθε περίπτωση σε ένα σπίτι ή γραφείο που οι διαμένοντες ή οι εργαζόμενοι είναι όλοι υγιείς δεν υφίσταται κίνδυνος μόλυνσης.

Επίσης, τα κλιματιστικά τελευταίας γενιάς διαθέτουν φίλτρο αποστείρωσης για Προστασία από Μικρόβια & Ιούς.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Αποσκοπώντας στην κατά το δυνατόν μείωση του χρόνου παραμονής του αέρα σε ένα δωμάτιο, επισημαίνονται τα κατωτέρω σε ό,τι αφορά τη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων σε κτίρια, όπου αυτό είναι εφικτό:

- Αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ)
– Πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα
– Συνεχής λειτουργία των ΚΚΜ (24/7) ακόμη κι αν δεν λειτουργεί το τμήμα το οποίο τροφοδοτούν (για λόγους αποφυγής πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών)
– Στις ΚΚΜ με περιστροφικούς εναλλάκτες αέρα θα πρέπει να σταματήσει η περιστροφή τους και αν είναι δυνατόν να απορρίπτεται ο αέρας χωρίς να διέρχεται από τον εναλλάκτη. Οι ΚΚΜ με πλακοειδείς εναλλάκτες να τίθενται εκτός λειτουργίας εφόσον είναι εφικτό (παρότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ο βαθμός επικινδυνότητάς τους)
– Στις ΚΚΜ με ανακυκλοφορία αέρα θα πρέπει να κλείσουν τους ρυθμιστές ροής (damper) ανάμειξης και να απορρίπτεται ο αέρας επιστροφής κατ’ ευθείαν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο
– Οι αεραγωγοί απόρριψης να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία αναρρόφησης φρέσκου αέρα
– Οι μονάδες fan coil (FCU) όπου είναι εφικτό, να τίθενται εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 (για λόγους αποφυγής της επαναιώρησης των ιών σε περίπτωση διακοπής και επαναλειτουργίας των μονάδων)
οι μονάδες οικιακού τύπου (split units) όπου είναι εφικτό, να τίθενται ομοίως εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού
– Ρύθμιση του εξαερισμού στην ταχύτητα που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το χρόνο χρήσης του κτιρίου και αλλαγή σε χαμηλότερη ταχύτητα 2 ώρες μετά το χρόνο χρήσης του κτιρίου
– Τις νύχτες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες δεν συνιστάται η απενεργοποίηση του εξαερισμού, αλλά η διατήρηση των συστημάτων εξαερισμού σε λειτουργία αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα
– Αποφυγή αλλαγής των καθορισμένων επιπέδων θέρμανσης, ψύξης και πιθανής υγρασίας
– Αποφυγή προγραμματισμού για τον καθαρισμό των αγωγών αυτήν την περίοδο. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο καθαρισμός των αεραγωγών εφόσον γίνεται με μηχανικά μέσα (robots)
– Για τις ΚΚΜ και τις μονάδες οικιακού τύπου μονάδες οικιακού τύπου (split units) η αντικατάσταση των φίλτρων θα γίνεται σύμφωνα με την κανονική διαδικασία σύμφωνα με την προγραμματισμένη συντήρηση. Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης φίλτρων θα εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων (ατομική προστασία, αερισμός χώρου, ασφαλής αποκομιδή των φίλτρων που αντικαθίστανται) συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής προστασίας.
– Εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού όλων των χώρων με εξωτερικό αέρα

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προστασίας της υγείας επισημαίνονται τα ακόλουθα:

- Σύσταση στους χρήστες του κτιρίου να εκκενώνουν και να κλείνουν το καπάκι. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο περιορισμός της μετάδοσης μέσω του αερολύματος από την τουαλέτα κατά τη στιγμή της εκκένωσης
– Συνεχής λειτουργία των ανεμιστήρων των χώρων αποχωρητηρίου (WC). Στην περίπτωση όπου η λειτουργία του ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του διακόπτη φωτισμού, να αποσυνδεθεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό
– Συστηματική λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και από άλλους μικροοργανισμούς
– Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται εκ νέου ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συνεχή ή τουλάχιστον συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με παράλληλη χρήσηκλιματιστικών μηχανημάτων.

Τα καταστήματα Ηλεκτρικών Συσκευών ΔΟΥΒΡΗΣ, πάντα με σεβασμό στους καταναλωτές προτείνουν μερικές αξιόπιστες μάρκες κλιματιστικών για μικρούς αλλά και μεγάλους εσωτερικούς χώρους που διαθέτουν φίλτρο αποστείρωσης για Προστασία από Μικρόβια & Ιούς.

Μερικά από αυτά είναι:

Κλιματιστικό Inverter Sendo, είναι 9άρι, ενεργειακής κλάσης Α++/Α+++ για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ιονιστή για καθαρή & υγιεινή ατμόσφαιρα. Με 10 χρόνια εγγύηση.

ik

Κλιματιστικά Toshiba, Ενεργειακής Κλάσης Ψύξης A+/ Ενεργειακή Κλάση Θέρμανσης A++, με Πιστοποίηση EUROVENT.

MIRAI_09_R32

Κλιματιστικό Inverter Gree, ενεργειακής κλάσης Α+++ για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ιονιστή για καθαρή & υγιεινή ατμόσφαιρα, δυνατότητα έξυπνου έλεγχου WiFi, 21150 BTU ψύξη & 22520 BTU θέρμανση και εύρος λειτουργίας σε θερμοκρασία εξωτερικού χώρου -15°C έως +43°C. Με 10 χρόνια εγγύηση!

klimatistiko_gree_bora_functions

Κλιματιστικό FUJITSU ASYG09LLCE 9.000 BTU Inverter ενεργειακής κλάσης Α++ με λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας,με αυτόματη ρύθμιση ροής αέρα που ρυθμίζεται ανάλογα με τις αλλάγες θερμοκρασίας του δωματίου και ένδειξη καθαρισμού φίλτρου.  

c10257681-1

Κλιματιστικά Inverter Carrier με τεχνολογία 3D DC Inverter για εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, υψηλή απόδοση ψύξης

download

Μόνο στα καταστήματα Δούβρης Ηλ. Συσκευές και όχι για πολύ!

Καταστήματα

Μαιζώνος 54-56, Πάτρα 2610 622137
Ακρωτηρίου 62, Πάτρα 2610 361541

www.douvris.gr – [email protected]