Κοινωνία Οικονομικά Θέματα

Κύπρος: Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» 20 εκατ. προς ευάλωτες ομάδες – Ποιοί δικαιούνται πόσα

5dad610_607_347_577_324

Μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χριστουγεννιάτικο δώρο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ως εξής:

Σε 30 χιλιάδες νοικοκυριά, δικαιούχους του ΕΕΕ και λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Ποσό 384 ευρώ για ένα πρόσωπο, αυξημένο κατά 192 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14 και 115 ευρώ για εξαρτώμενο κάτω των 14 ετών, με συνολική δαπάνη 15 εκ. ευρώ.

Σε 30 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ και λήπτες δημοσίου βοηθήματος που ισούται με το ποσό που θα πάρουν για τον Δεκέμβριο ως επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ και με συνολική δαπάνη 3,8 εκ. ευρώ.

Σε 346 εγκλωβισμένους και παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό και το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και που ισούται με το ύψους του μηνιαίου επιδόματος.

Επίσης, σε 1.700 πρόσωπα που είναι βοηθούμενοι από το Ταμείο Ανακούφισης Παθόντων, σε Παθόντες ή εξαρτώμενους πεσόντων ή εξαφανισθέντων κατά τον αγώνα του 55-΄΄59., την τουρκική εισβολή και κατά την υπηρεσία στην πατρίδα. Το ποσό που θα λάβουν είναι ίσο με την ειδική μηνιαία σύνταξη που λαμβάνουν.

Είναι μια δαπάνη 20 εκ. ευρώ και όλα είναι εξοικονομήσεις από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης άλλο ενισχυμένο χριστουγεννιάτικο δώρο προς τους εγκλωβισμένους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ακόμη το νομοσχέδιο για τον επενδυτικό Νόμο που μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία και εξυπηρετεί τους επενδυτές για μεγάλες επενδύσεις.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που όλοι ανέμεναν, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να αυξηθεί η ανάπτυξη στον τόπο μας.

Εναπόκειται πλέον στη νέα Κυβέρνηση για να το εφαρμόσει, απαιτείται σκληρή δουλειά, όραμα και δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Σήμερα αποφασίστηκε μετά από πολλά αιτήματα διαφόρων κυβερνητικών Τμημάτων και Υπουργείων για τη πιο εύρυθμη λειτουργία τους και για εκτέλεση έργων που έχουν εξαγγελθεί όπως από το 2018 το σύνολο των εποχιακών ωρομίσθιων εργατών να απασχολείται για περίοδο 11 μηνών, από 8 που ήταν μέχρι σήμερα.

Σήμερα εγκρίθηκε επίσης συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει δαπάνες 335 εκ. ευρώ από τα οποία τα 160 αποτελούν ενδοκυβερνητικές συναλλαγές, άρα δεν επιβαρύνουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο, ενώ προκύπτουν και εξοικονομήσεις 75 εκ. ευρώ.

Συνεπώς η πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση περιορίζεται στα 100 εκ. ευρώ επιτρέποντας την άνετη επίτευξη των δημοσιονομιών στόχων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι θα διερωτηθούν γιατί τα επιδόματα δίνονται σε αυτή τη χρονική στιγμή, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η ανάπτυξη που ήρθε στον τόπο, τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν, η αναδιάρθρωση του χρέους που μας επέτρεψε να ρίξουμε το χρέος αλλά και να μειώσουμε εξαιρετικά σημαντικά τα τοκοχρεολύσια που πλήρωνε ο Κύπριος φορολογούμενος όλα αυτά, μαζί με τη σωστή νοικοκυρεμένη πολιτική, μάς επιτρέπουν να κάνουμε και κοινωνική πολιτική και έργα χωρίς ελλείμματα και χωρίς να επιβαρύνουμε φορολογούμενο».