Εκπαίδευση

Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών: Επιστροφή από τον Τάραντα – Η υπέροχη πόλη της Νότιας Ιταλίας με το έντονο Ελληνικό στοιχείο

Η χορευτική ομάδα παρουσίασε χορούς από την Πελοπόννησο, τα Νησιά του Αιγαίου, τη Μικρά Ασία και τη Μακεδονία

Στον Τάραντα, στη μοναδική αποικία  της Σπάρτης στην Μεγάλη Ελλάδα βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών.

Μια ομάδα αποτελούμενη από την Πρόεδρο Κατερίνα Πολυκρέτη, τον δάσκαλο του Λυκείου Δημήτρη Ηλία και 30 χορευτών βρέθηκαν στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη «Taranto» όπως την αποκαλούν, στην περιφέρεια της Απουλίας  στη νότια Ιταλία. Αφορμή  για αυτό το υπέροχο ταξίδι στάθηκε η εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας  της Ελληνικής Κοινότητας  Τάραντα «Μαρία Κάλλας».

Επίσκεψη στην παλιά πόλη του Τάραντα

Μια πολύ θερμή υποδοχή επιφύλασσε η τοπική αρχή στην ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών. Την πρώτη ημέρα στον Τάραντα αλλά και πρώτη ημέρα του μήνα Μάρτη η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Τάραντα «Μαρία Κάλλας» Μαρία Κούτρα Γεωργοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Fabiano Marti, η Πρόεδρος του Club Unesco του Τάραντα Carmen Galluzzo Motolese αλλά και αρκετοί  Έλληνες που ζουν χρόνια στην περιοχή μας υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο της Πόλης. Έπειτα από τη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους, να γνωρίσουμε την ιστορία τους και να αντιληφθούμε την μεγάλη τους αγάπη για την πατρίδα.

Η δεύτερη ημέρα της ομάδας του Λυκείου ξεκίνησε με την ‘γνωριμία’ μας με τον Τάραντα. Τα πελώρια κτίρια, οι τεράστιοι πεζόδρομοι, τα μεγάλα καταπράσινα  πάρκα, ο ναός του Ποσειδώνα ή ο δωρικός ναός  που θεωρείται ο αρχαιότερος ελληνικός ναός στο έδαφος της αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας, το επιβλητικό κάστρο της πόλης το Castello Aragonese, αντιπροσωπευτικό δείγμα της εποχής του Βασιλείου των δυο Σικελιών, δεσπόζει στην είσοδο του Κόλπου, στο Κανάλι του Τάραντα και επίσης το MArTA το υπέροχο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα, ένα από τα σημαντικότερα της Ιταλίας ήταν μόνο μερικά από αυτά που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Τάραντα Μαρία Κούτρα Γεωργοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Fabiano Marti, η Πρόεδρος του Club Unesco

Μια πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Η ζωγραφιά του Λεωνίδα από τη Σπάρτη σε τοίχο της πόλης, οι ελληνικές επιγραφές και η έντονη αναφορά «Magna Grecia» σε πολλά σημεία του Taranto πρόδιδαν την ύπαρξη των αρχαίων Ελλήνων. Αποκορύφωμα όλων το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που εκθέτει μια πλούσια συλλογή μοναδικών στο είδος τους κομματιών. Ανάμεσά τους ο Δίας του Urgento, το κεφάλι του Ηρακλή και τα ξακουστά χρυσά του Τάραντα ιδιαίτερα κοσμήματα από την Ελληνιστική περίοδο.

Μετά τις όμορφες εικόνες, η ομάδα του Λυκείου βρέθηκε στο μεσαιωνικό κτήμα Tenuta Montefusco όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Με τους προσκεκλημένους να παρακολουθούν με ενθουσιασμό και θέρμη η χορευτική ομάδα παρουσίασε χορούς από την Πελοπόννησο, τα Νησιά του Αιγαίου, την Μικρά Ασία και τη Μακεδονία.  Το παρόν σε αυτή την άκρως Ελληνική βραδιά στην γειτονική μας χώρα έδωσαν η πρόξενος της Ελλάδας στο Μπρίντιζι Antonella Mastropaolo, η Πρόεδρος του Club για την Unesco του Τάραντα Carmen Galluzzo Motolese, ο Δημοτικό Σύμβουλος Massimiliano Motolese, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μπάρι Giovanni Talassinos Grittani και πλήθος μελών, φίλων και υποστηρικτών της Ελληνικής Κοινότητας.

Μετά το γεύμα και την κοπή της Βασιλόπιτας ακολούθησε ένα γλέντι με χρώμα Ελληνικό που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αναμεμειγμένα συναισθήματα χαράς, λαχτάρας και υπερηφάνειας για την πατρίδα κυρίευσαν τους παρευρισκόμενους. 

Ο δίαυλος επικοινωνίας του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών με τα Ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας έχει ανοίξει.

Μια θερμή υποδοχή είχε η ομάδα του ΛτΕ στο Δημαρχείο του Τάραντα

Επίσκεψη στο MArTA το υπέροχο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα

Επίσκεψη στην παλιά πόλη του Τάραντα