Παιδί Προτεινόμενο Σχολή Γονέων

“Μαμά με έσπρωξε… -Σπρωξε και εσυ!”

paidia-sprohnoun-metaxy-tous-5

ninaαπό την Κατερίνα Βασιλοπούλου, νηπιαγωγό -Ειδική Παιδαγωγό MSc 

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

-Μαμά με έσπρωξε… -Σπρωξε και εσυ! 

Αυτη είναι η λυση…;
paidia-sprohnoun-metaxy-tous-3
Δυστυχώς, ολο και περισσότεροι γονεις μπροστά στο φόβο του σχολικού εκφοβισμού που ενδέχεται να βιώσει το παιδί τους, το παροτρύνουν να ασκήσει βία και το ιδιο, σε περίπτωση που υποστεί ενα τέτοιο συμβάν.  
paidia-sprohnoun-metaxy-tous-2
paidia-sprohnoun-metaxy-tous-1Συμβουλεύουν λοιπόν το παιδί τους, να επιδείξει τη δύναμη του, ανταποδιδοντας και αναπαράγοντας την βία που υπέστη…για παράδειγμα οταν το παιδί αναφέρει οτι κάποιο άλλο παιδί στο σχολείο το έσπρωξε, η απάντηση αρκετών γονέων ειναι…να τον σπρώξεις και εσυ!
 
Με αυτό τον τρόπο θεωρούν οτι ενδυναμώνουν το παιδί τους και οτι ειναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί. Ομως, αυτό που δυστυχώς αγνοούν πολλοί γονείς ειναι οτι με αυτό τον τρόπο απενοχοποιουν τη βία και δημιουργούν ενα πανομοιότυπο πρότυπο με αυτό που κατηγορούν και που αποτελεί  παραδείγμα προς αποφυγήν.
 
Αυτό που βασικά πρέπει να μάθουν οι γονείς στα παιδιά τους, σε κάθε περίπτωση, ειναι πως πρέπει να ειναι δυνατά και πως αυτή η δύναμη βρίσκεσαι στο μυαλό τους, απο το οποίο πρέπει να αποβάλλουν κάθε φόβο και απειλή που ίσως έχουν δεχθεί και με γενναιότητα να μιλήσουν στα κατάλληλα άτομα ( γονείς, δάσκαλοι κ.λ.π.), που θα πράξουν αναλόγως. Ειναι βασικό να γνωρίζουν οτι για οτιδήποτε τα ενοχλήσει δεν πρέπει να φοβηθούν να μιλήσουν!!!
 
paidia-sprohnoun-metaxy-tous-6
Το πιο σημαντικό μάθημα όμως που πρέπει να μάθουμε όλοι μας και να διδάξουμε και στα παιδιά μας είναι πως ανάμεσα στις αξίες της ζωής δεν χωράει η βία.
 
*Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ευγενικά (να λένε ευχαριστώ, παρακαλώ, να μην αρπάζουν κάτι  απότομα…να  περιμένουν τη σειρά τους κ.λ.π.), να βοηθούν όσους το έχουν ανάγκη, να συμπεριφέρονται με καλοσύνη και αγάπη, να είναι φιλικά και πως ακόμα κι οταν θυμώνουν με κάτι, θα πρέπει να το αντιμετωπιζουν χωρίς καμία μορφή βίας.
 
 
paidia-sprohnoun-metaxy-tous-4
*Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά την ενσυναισθηση, να μπαίνουν δηλαδή, στη θέση του άλλου, να προσπαθούν να κατανοήσουν πως νιωθει και να μην κάνουν στους άλλους κάτι που δεν τους αρέσει να συμβεί στον εαυτό τους. 
 
Μην θεωρείτε πως τα παιδία ειναι μικρά και θα μάθουν σιγά σιγά μεγαλωνοντας, αντιθέτως, πρέπει από νωρίς να μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά, όσο  ειναι ακόμα μικρά και διαπλαθεται ο χαρακτήρας τους και η προσωπικότητά τους. 
Μονο με αυτό τον τρόπο μεγαλώνοντας, θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια κοινωνία που θα εκλείπουν φαινόμενα σχολικής ή κάθε μορφής βιας. 
Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη!
facebook-fylladio_2-juniorsclub