Εγκυμοσύνη Προτεινόμενο

Μαρία Κιούρτη: Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη!

diatrofi-juniorsclub.gr

Επικοινωνήστε με την κα Κιούρτη μέσω info@juniorsclub.gr και newsletter

Maria Kiourti

από την Μαρία Κιούρτη Μαία, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Μητρικού Θηλασμού-Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας

• Ισορροπημένη και πλήρη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

• Προσπάθεια επίτευξης ιδανικού σωματικού βάρους.

Προτείνεται:
Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς μια πρόσφατη μελέτη, (Jensen et al) έδειξε ότι η κατανάλωσή του από γυναίκες, σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα, ακόμη και σε εκείνες που καταναλώνουν εβδομαδιαία 5 ή και λιγότερα ποτήρια αλκοόλ, αν και τα αποτελέσματα αυτά χρήζουν περισσότερης έρευνας.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου πριν τη σύλληψη, στην έκβαση της εγκυμοσύνης δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά.

diatrofh-gynaika-1-juniorsclub.gr

Επίσης, σήμερα, στις μέλλουσες μητέρες συνιστάται η κατανάλωση 0,4 mg φυλλικού οξέος καθημερινά, τουλάχιστον 1 μήνα πριν την σύλληψη, έτσι ώστε να υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό τους, για την αρχική φάση δημιουργίας του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

woman-food-1-juniorsclub.gr

Επιπρόσθετα, η χρήση ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος (πλούσιο σε ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο) 2-3 μήνες πριν την σύλληψη, πιθανόν να σχετίζεται αρνητικά με την πιθανότητα πρόωρης γέννησης σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αλλά απαιτεί ακόμη περισσότερη έρευνα (Vahratian et al. 2004).

Αξιόλογη διατροφική πηγή φυλλικού οξέος αποτελούν τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα ολόκληρα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ σίδηρο έχουν το κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φασόλια. 

 *Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ