Μάθετε πώς θα αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια το παιδί σας

Το θέμα της Ιθαγένειας, που πρώτο το juniorsclub.gr είχε αναδείξει (Ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα), επανέρχεται στο φως της δημοσιότητας με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αναμενόταν εδώ και περίπου 2,5 χρόνια, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις, το οποίο προβλέπει τους όρους για την απόκτηση Ιθαγένειας, ενώ αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. 

Δεύτερη προϋπόθεση είναι οι γονείς του παιδιού να διαμένουν προηγούμενα στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του. Επ’ αυτού διευκρινίζεται ότι «αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής του γονέα».

Στο νομοσχέδιο που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση προβλέπονταν και δύο άλλες προϋποθέσεις, οι οποίες επίσης έχουν ενταχθεί σε αυτό: οι ενδιαφερόμενοι να έχουν απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και να έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση ή, να έχουν περάσει από Γυμνάσιο – Λύκειο.

Πέραν των παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλεψη και για τη λεγόμενη «μιάμιση γενιά», δηλαδή «τα παιδιά μεταναστών που ναι μεν δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, έχουν όμως διανύσει ένα ικανό διάστημα παραμονής στη χώρα διερχόμενα επιτυχώς του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο «ο ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου».

Σε αυτήν την κατηγορία περιπτώσεων η «θεμελίωση δικαιώματος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας επεκτείνεται και στον αλλοδαπό που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι και κάτοχος απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα».

Σε ότι αφορά στη χορήγηση άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους τροποποιείται η σχετική διάταξη και με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μειώνονται από 10 σε 7 έτη τα συνεχούς διαμονής στη χώρα που απαιτούνται προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα υποβολής σχετικής αίτησης όταν ο ενδιαφερόμενος πολίτης τρίτης χώρας δε διαθέτει προηγούμενη θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής που έχει λήξει.

]]>

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ίσως σας ενδιαφέρουν