Μαθητές και γονείς στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες – Οδηγίες για τις εξετάσεις

από την Ειρήνη Πασγιάνου-Καφέζα, μαθηματικό και ιδιοκτήτρια των Φροντιστηρίων ΚάΠα

panellinies-4-juniorsclub

Όσο πλησιάζουν οι εξετάσεις το άγχος των μαθητών και των γονιών τους μεγαλώνει. Το άγχος είναι δύσκολο να εξαφανιστεί , αλλά πρέπει να γίνεται προσπάθεια να είναι διαχειρίσιμο.

Η καλή ψυχολογία είναι ένα από τα καλύτερα όπλα για την επιτυχία στις εξετάσεις!

Ποια είναι η στάση των γονέων απέναντι στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες; – 8 σημεία που δεν πρέπει να ξεχάσεις ποτέ!

Ο ρόλος των γονέων είναι σημαντικός και επηρεάζει την απόδοση των υποψηφίων

Οι γονείς πρέπει να εμψυχώνουν τα παιδιά τους και να αποφεύγουν οποιαδήποτε προστριβή ή ένταση μαζί τους. Δεν είναι καιρός για αρνητικές σκέψεις για την έκβαση των αποτελεσμάτων… Αυτή την εποχή οι μαθητές έχουν ανάγκη από ηρεμία και αγάπη. Χρειάζονται την εμπιστοσύνη των δικών τους ανθρώπων.

Είναι αλήθεια ότι οι εξετάσεις είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής των μαθητών και μάλλον η πρώτη έντονη δοκιμασία τους. Δεν είναι όμως η μοναδική και καθοριστική στη ζωή τους.

Σταθείτε δίπλα τους χωρίς υποδείξεις και περιορισμούς, μην συζητάτε το θέμα των εξετάσεων ακόμα κι όταν γράφουν και δείτε λίγο σκυθρωπό το πρόσωπο τους, μην τους αποπάρετε. Εμψυχώστε την ψυχολογία τους και βοηθήστε τα να συνεχίσουν.  

panellinies-2-juniorsclub

Υποψήφιοι ότι κάνετε το κάνετε για εσάς… το δικό σας μέλλον χτίζετε! 

Οι μαθητές πρέπει να καταλάβουν ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται για να επιτύχουν τους στόχους τους. Όχι για να ευχαριστήσουν τους άλλους, ούτε για να τους αποδείξουν κάτι.

Το διάβασμα των τελευταίων ημερών πρέπει να είναι επαναληπτικό και όχι προσπάθεια για εκμάθηση νέων πραγμάτων. Κάτι τέτοιο μόνο πανικό προσφέρει και απογοήτευση. Η επανάληψη είναι προσωπική υπόθεση του κάθε μαθητή, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για να οργανώσει την προσπάθεια του ώστε να επιφέρει για αυτόν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Βέβαια, ο κάθε καθηγητής ανάλογα με την δυσκολία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθήματος, ως ειδικός και έμπειρος, μπορεί να συμβουλεύσει τον μαθητή χωρίς να του επιβάλει πως θα κάνει την επανάληψη. Σημαντική είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος με σκοπό την εξάλειψη της ανασφάλειας και του επιπλέον άγχους που υπάρχουν εξαιτίας της πίεσης των εξετάσεων.

1.Αν αισθανθείτε ότι είστε κουρασμένοι, σταματήστε το διάβασμα. Το κουρασμένο μυαλό δεν αποδίδει. Με άγχος θα γεμίσετε και με αβεβαιότητα και όχι με γνώσεις και σιγουριά. Μια ολιγόλεπτη διακοπή, ή παίρνοντας φρέσκο αέρα η ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό ή άσχετο με τις εξετάσεις βιβλίο, χαλαρώνει, ανανεώνει την διάθεση και ισορροπεί.

2.Μην κάνετε πειράματα στην διατροφή σας. Να τρώτε σωστά και αυτό που έχετε συνηθίσει.

Είναι λογικό και γνωστό ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία σας το «ντοπάρισμα» με «ειδικά χάπια» που υπόσχονται πνευματική διαύγεια και σιδερένια αντοχή. Την ενδυνάμωση του οργανισμού μπορούν να την προσφέρουν εν μέρει οι σωστές τροφές (κρέας, χυμοί…)

3.Να θυμάστε το ξενύχτι το προηγούμενο βράδυ δεν βοηθά. Χρειάζεται να κοιμηθείτε. Το πιεσμένο και κουρασμένο μυαλό δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά την ώρα του διαγωνίσματος.

4.Να προσέχετε την υγεία σας περισσότερο τώρα από ότι τον υπόλοιπο χρόνο. Δεν πρέπει να εξαντλείτε τον εαυτό σας. Μπορεί να καταρρεύσει κάποια στιγμή. Σκεφθείτε!! «Δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο την εποχή των εξετάσεων …», χαλαρώστε και γεμίστε δύναμη, υπομονή και επιμονή.

panellinies-1-juniorsclub

 

Την ημέρα της εξέτασης:

Πηγαίνετε έγκαιρα στο σχολείο εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα σύνεργα 2 -3 στυλό, μολύβι, γόμα την ταυτότητα υποψηφίου, νερό ή χυμό. Πρέπει να έχετε ένα ρολόι χεριού για να ελέγχετε τον χρόνο. Θυμηθείτε!! Δεν επιτρέπεται το κινητό. Δεν επιτρέπεται να το έχετε επάνω σας στη διάρκεια της εξέτασης ακόμη και κλειστό.

Να μην ανοίγετε συζητήσεις με τους συμμαθητές σας για τα πιθανά θέματα, ούτε να προσπαθείτε να θυμηθείτε αυτά που έχετε διαβάσει. Μπορεί να νομίσετε ότι έχετε ξεχάσει τα πάντα. Σκεφτείτε κάτι θετικό για παράδειγμα το μακρύ καλοκαίρι που σας περιμένει, χωρίς καμία υποχρέωση. Ονειρευτείτε διακοπές, παραλίες και μετά όμορφη φοιτητική ζωή.

Γεμίστε δύναμη!! Τα θέματα έφτασαν.

Διαβάστε τα προσεκτικά. Ξεκινήστε απ’ αυτά που γνωρίζετε καλύτερα.
Προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια από τα 100 που υπάρχουν στα θέματα. Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέμα, μην απογοητεύεστε. Μπορεί να είναι όντως πολύ δύσκολο και να μη το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Προσπαθήστε να γράψετε όσο καλύτερα μπορείτε. Δυστυχώς, σκοπός σας είναι να γράψετε καλύτερα από τους άλλους συνυποψηφίους σας, ώστε συγκεντρώνοντας περισσότερα μόρια απ’ αυτούς, να πετύχετε στη σχολή που σας ενδιαφέρει.

Μην ασχοληθείτε με τους φίλους σας, που απεγνωσμένα ζητούν «την βοήθεια σας».. Μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, προσπαθώντας να βοηθήσετε ή ακόμη χειρότερα, να γράψουν αυτοί καλύτερα από εσάς.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ανταγωνιστική διαδικασία

Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε. Μη δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια.

Φτάνουμε στο τέλος.

Γράψατε όσα θέματα γνωρίζατε, έχετε κουραστεί από την έντονη προσπάθεια, σκέφτεστε να δώσετε το γραπτό σας. Αν έχει μείνει λίγος χρόνος ξανακοιτάξτε το. Μπορεί να διορθώσετε κάποια μικρά λάθη, που κοστίζουν σε μόρια.

Μπορεί να βελτιώσετε κάποια διατύπωση, να συμπληρώσετε κάποια έλλειψη. Εξαντλήστε το χρόνο. Μαγκιά είναι να γράψεις όσο καλύτερα μπορείς, όχι να τελειώσεις γρήγορα.

Προσοχή! Στην αρχική σελίδα του www.juniorsclub.gr υπάρχει  ειδικό μπάνερ: υπολογιστής μορίων! 

Σε συνεργασία με τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ΚάΠα, θα σας δίνουμε πρώτοι τα Θέματα και τις Απαντήσεις αυτών. Το juniorsclub.gr είναι δίπλα στους υποψηφίους και εύχεται σε όλους:

“Καλή δύναμη και καθαρό μυαλό”

]]>

Πώς σας φάνηκε;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ίσως σας ενδιαφέρουν