Κοινωνία

Μαθητές της Νέας Σμύρνης, για τον Αντισημιτισμό και τις Γενοκτονίες

juniorsclub_adisimitismos

Την Πέμπτη 7 Μαίου 2014 στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί στο 6ο Λύκειο Νέας Σμύρνης, Ευξείνου Πόντου 71, Νέα Σμύρνη, ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Solidarity Sabbath”, που διοργανώνεται από το Lantos Foundation  for Human Rights and Justice.

Το σχολείο θα παρουσιάσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τον Αντισημιτισμό και τις Γενοκτονίες, που διενεργήθηκαν από ομάδες μαθητών, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριάς τους κ. Δόμνας Χατζηγιαννακού.

Το πρώτο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με σχολείο των Ηνωμένων Πολιτειών  (Palm Beach Central High School of Social Studies), διά των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Η συνεργασία υλοποιήθηκε μετά το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, που πραγματοποιήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας μαζί με τον οργανισμό Centropa, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι μαθητές των δύο σχολείων αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους, εργάστηκαν πάνω σε θέματα που αφορούν ανθρώπινα διακαιώματα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (Ολοκαύτωμα, Γενοκτονία Αρμενίων κ.α.). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015, κατόπιν εγκρίσεως του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, . Αρ. Μπαλτά, και είναι εξαιρετικά πρωτοποριακό καθώς για πρώτη φορά υπάρχει συνεργασία ελληνικού σχολείου με αντίστοιχο των ΗΠΑ, πάνω σε τόσο ευαίσθητα θέματα και με την ορθή χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά το Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα το Ολοκαύτωμα και την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς που διοργανώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας. Τρεις ομάδες μαθητών του 6ου Λυκείου Νέας Σμύρνης διακρίθηκαν στο διαγωνισμό και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε από 1 ως 3 και από 3 ως 5/5/2015, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με έξοδα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Οι μαθητές θα προβάλλουν τα βίντεο που δημιούργησαν και θα μιλήσουν για την εμπειρία τους στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Στην ιστοσελίδα του σχολείου θα βρείτε και χάρτη της περιοχής.