Juniors reporters Προτεινόμενο

Μαθήτριες με προβλήματα όρασης δημιούργησαν έναν χάρτη αφής -Πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό – φωτογραφίες

koritsia-me-provlima-stin-orasi-ftiaxnoun-xarti-2-juniorsclub

Αυτά τα παιδιά με αυτά τα έργα, αποδεικνύουν ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε ακόμα… σ” αυτόν τον κόσμο!

Τη δική τους οπτική του κόσμου έφτιαξαν μαθήτριες με προβλήματα όρασης, οι οποίες κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής χαρτών από παιδιά «Barbara Petchenik», με θέμα: «Ο τόπος μου στο σημερινό κόσμο».

Οι μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Μαρία Κατοπόδη και Χριστίνα Λούκο τιμήθηκαν με το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία 9 έως 12 ετών, με το έργο: «Ο τόπος μου στο σημερινό κόσμο μέσα από τη δική μου οπτική».

koritsia-me-provlima-stin-orasi-ftiaxnoun-xarti-1-juniorsclub
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 189 έργα ζωγραφικής από 38 χώρες και επιλέχθηκαν για βράβευση 12 έργα από 4 κατηγορίες ηλικιών.

Ο χάρτης αφής που δημιούργησαν οι μαθήτριες «κοσμεί» την ηλεκτρονική σελίδα της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας  με τίτλο: «Η Χαρτογραφία σε έναν Κόσμο που αλλάζει».

Αυτό είναι το βραβευμένο έργο των μαθητριών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου τυφλών Καλλιθέας.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στον χώρο του Συνεδρίου εκτίθεται ψηφιακό αντίγραφο του εμβληματικού οκτάφυλλου Χάρτη της Ελλάδας του Φερδινάνδου Αδελχόβεν του 1838, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ (Συλλογή Τρικόγλου)» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ και πρόεδρος ΧΕΕΕ, Χρυσούλα Μπούτουρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική, ενημερωτική, ανάρτηση, ο οκτάφυλλος χάρτης του 1838, με τίτλο «Χάρτης του Βασιλείου της Ελλάδος», δίγλωσσος (ελληνικά και γαλλικά), είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος που συντάχθηκε και εκτυπώθηκε στην Ελλάδα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1832.

Συντάχθηκε ως «παράγωγος» χάρτης, δηλαδή βασισμένος σε προϋπάρχοντες -ξένους χάρτες- και δεδομένα και αφιερώθηκε στον Όθωνα υπό Φερδινάρδου Αλδενχόβεν (Ferdinand Aldenhoven), του στρατιωτικού τοπογράφου και γνωστού περιηγητή στην Ελλάδα της εποχής από την Κολωνία.

Ο χάρτης δεν απεικονίζει μόνο το νέο κράτος εντός των πρώτων συνόρων, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο του Λονδίνου (1832), με ένθετη απεικόνιση και ονοματοθεσία των 95 σημείων της συνοριογραμμής αλλά και την πρώτη φάση του γεωγραφικού οράματος της «εθνικής ολοκλήρωσης», μόλις έξι χρόνια πριν από την ιστορική ομιλία του Ιωάννη Κωλέττη στη Βουλή περί της Μεγάλης Ιδέας.

Στον Χάρτη περιλαμβάνονται και περιοχές εκτός των τότε συνόρων του νέου κράτους, όπως τα Επτάνησα, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Κρήτη, που θα ενσωματωθούν σταδιακά στο ελληνικό κράτος από το 1867 και μετά αλλά και η εμφατική «υπενθύμιση» Κόλπος Θεσσαλονίκης στο άνω κεντρικό άκρο του χάρτη.
koritsia-me-provlima-stin-orasi-ftiaxnoun-xarti-3-juniorsclub

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης  Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) στην Καλλιθέα στεγάζονται σήμερα τέσσερις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης:

  • Το 10/θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας
  • Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας
  • Το 1/θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας και
  • Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας (σε αναστολή λειτουργίας)

Είναι ανεξάρτητες σχολικές μονάδες και υπάγονται στο Υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτσιμού και Αθλητισμού.

Από το 1982 και μετά την εκπαίδευση των τυφλών ανέλαβε επίσημα το Υπουργείο Παιδείας. Τα σχολεία του ΚΕΑΤ (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) μετονομάστηκαν σε Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας αντίστοιχα. Οι εκπαιδευτικοί του ΚΕΑΤ συνλεχισαν να εργάζονται σε προσωποπαγείς θέσεις και κάθε φορά που κάποιος συνταξιοδοτείτο, τη θέση του καταλάμβανε εκπαιδευτικός το Υπουργείου Παιδείας. Σήμερα τα σχολεία στελεχώνονται αποκλειστικά με εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Παιδείας.

 

πηγή