Πρόσωπα της πόλης Προτεινόμενο

Μόνικα Πατριαρχέα! Μας μιλάει για την επιλογή της να σπουδάσει στη Γαλλία και είναι έτοιμη να ταξιδέψει για την πρακτική της, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη!

monika-patriarchea-2-juniorsclub

της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου

Μόνικα Πατριαρχέα! Ένα υπέροχο κορίτσι, με φινετσάτη εικόνα, δυναμική προσωπικότητα και ευγενική ψυχή! Γνώρισα την Μόνικα πριν λίγους μήνες και από την πρώτη ματιά, κατάλαβα τι είναι αυτό που έχει και σε κερδίζει. Το καθαρό βλέμμα της και η ακαταμάχητη γοητεία της! 

Είναι ένα παιδί, που ζει μόνη στη Γαλλία, σπουδάζει στην Ντιζόν και έχει θέσει από νωρίς στη ζωή της, υψηλούς στόχους, τους οποίους είμαι βέβαιη ότι θα τους κατακτήσει γιατί είναι άξια μαχήτρια! 

monika-patriarchea-12-juniorsclub

Η Μόνικα προέρχεται από μια οικογένεια ιατρών, ωστόσο η ίδια έχει επιλέξει τις πολιτικές επιστήμες, όχι τυχαίο φυσικά, γιατί από ό,τι διαπίστωσα έχει πολλά κοινά με τον παππού της, τον αείμνηστο βουλευτή και υπουργό, Γρηγόρη Σολωμό. 

monika-patriarchea-11-juniorsclubΕίναι φανερή η αδυναμια στον πατέρα της, έγκριτο γιατρό, Γιώργο Πατριαρχέα, ιδιοκτήτη του διαγνωστικού κέντρου Πατριαρχέας, στην Πάτρα, ενώ ως γυναίκα, έχει επιλέξει για καλύτερη της φίλη, την μητέρα της, επίσης ιατρό, Κατερίνα Σολωμού, Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, για τον εκλογικό συνδυασμό «Πρωτεύουσα ξανά!», με επικεφαλής τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο! 

monika-patriarchea-1-juniorsclub

Η οικογένεια της, την έχει μεγαλώσει με αξίες, ιδανικά, με στόχους για το μέλλον.

Μιλούσα μαζί της, με ένα παιδί, 19 ετών, και πραγματικά ένιωθα πόσο σοβαρά σκέφτεται τη ζωή και το μέλλον.

Ο μεστός και τεκμηριωμένος λόγος της, δεν μου άφησε κανένα περιθώριο για αμφισβητήσεις.

Επέλεξα την Μόνικα, γιατί είναι ένα από τα πολλά παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Ερωτήσεις, όπως: Πώς ζει ένα παιδί μόνο του σε μια ξένη χώρα; Πώς είναι η ζωή και το Πανεπιστήμιο; Πώς είναι να είσαι μακριά από την οικογένεια σου;

Είναι ερωτήσεις που όλοι, θέλουμε να κάνουμε… 

1. Μόνικα, ζεις και σπουδάζεις στη Γαλλία, συγκεκριμένα στην πόλη Ντιζόν.Περιέγραψέ μου, το πρώτο συναίσθημα όταν πήγες πρώτη φορά στην πόλη αυτή και πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο;

Όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Ντιζόν, τα συναισθήματα τα οποία μου ενέπνευσε η πόλη ήταν όμορφα. Ένιωσα πραγματικά έτοιμη να ζήσω σε μια πόλη σαν την Ντιζον, μικρή αλλά γεμάτη ζωή. Θεωρώ πως δεν είχα συνειδητοποιήσει πως επρόκειτο να περάσω δύο χρόνια σε αυτή την πόλη. Σήμερα ξέρω πως επέλεξα σοφά την τοποθεσία των πρώτων σπουδών μου. Όταν πρωτοείδα το πανεπιστήμιο σκέφτηκα πως  είμαι έτοιμη, απόλυτα έτοιμη γι’αυτή την εμπειρία. 

Vue_panoramique_de_Dijon_05

2. Τη γαλλική γλώσσα την ήξερες, τι πραγματικές δυσκολίες στην καθημερινότητα σου, αντιμετώπισες μέχρι να προσαρμοστείς;   

Γνώριζα πράγματι τη γαλλική γλώσσα πριν μετακομίσω. Όμως, μιας και δεν είχα ζήσει στη Γαλλία, μου έλειπε η άνεση να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα κυρίως με τους νέους. Κατάφερα όμως να προσαρμοστώ αρκετά γρήγορα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είχα κάποιες δυσκολίες σε ορισμένα μαθήματα όπως στο Συνταγματικό Δίκαιο, τις οποίες επίσης  ξεπέρασα αρκετά γρήγορα. 

monika-patriarchea-10-juniorsclub

3. Διανύεις ήδη τη δεύτερη χρονιά όπου ζεις μόνη σε μια ξένη πόλη, ένιωσες κάποια στιγμή φόβο ή ανασφάλεια; Τη νύχτα π.χ. πόσο εύκολα κοιμάσαι; 

Η Ντιζόν είναι μια εξαιρετικά ήσυχη πόλη. Τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχω ακούσει κάτι ανησυχητικό. Ζω στο κέντρο, όπως και η πλειοψηφία των συμφοιτητών μου, το οποίο μου επιτρέπει να κινούμαι σε πολυσύχναστες τοποθεσίες.   

monika-patriarchea-7-juniorsclub

4.Όταν σε πρωτογνώρισα, διαπίστωσα μια γαλλική φινετσα επάνω σου. Σου αρέσει η κουλτούρα τους; Πιστεύεις ότι έχουμε κοινά, οι δυο χώρες; 

Δε θα ηθελα να πω απόλυτα ότι η γαλλικη κουλτουρα μου ταιριάζει. Κατά τη γνώμη μου, είμαι καλά εδω που βρισκομαι. Η ζωή εδώ είναι σύμφωνη με τα ενδιαφέροντά μου, τον τρόπο ζωής μου και την αγαπημένη μου διασκέδαση. Βλέπω τις ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τις διαφορές. Τις διαφορές, όλοι τις γνωρίζετε περισσότερο ή λιγότερο. Εξακολουθώ να πιστεύω – ακόμα και αν είναι συγκλονιστικό για τους οπαδούς των στερεοτύπων – ότι τα δύο κράτη συνέρχονται σε διάφορα επίπεδα. Όσον αφορά την πανεπιστημιακή ζωή, είμαστε αρκετά παρόμοιοι με διάφορους παράγοντες όπως η πολιτικοποίηση των φοιτητών. 

5.Εγώ την πρώτη φορά που ταξίδεψα σε  δυτική χώρα και είδα τα πανεπιστήμια της, νόμιζα ότι ήμουν σε κάποιο μουσείο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο κτήριο… Εσύ, που συζητάς με φίλους στην Ελλάδα, γιατί πιστεύεις ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν τόσο θλιβερή εικόνα; (εννοώ εγκαταστάσεις, καθαριότητα κλπ) Έχουν ευθύνη οι φοιτητές; 

Η ευθύνη για τη συχνά θλιβερή εικόνα των πανεπιστημίων μας είναι το αποτέλεσμα της αδιαφορίας ενός μεγάλου μέρους των φοιτητών και των ίδιων των πανεπιστημίων. Είναι ένα σαφές πρόβλημα της νοοτροπίας «δε χρειάζεται να φροντίζω το πανεπιστήμιο μου» από τους φοιτητές σε συνδυασμό με τη νοοτροπία «οι φοιτητές δε θα σεβαστούν το πανεπιστήμιο ούτως ή άλλως» από το ίδρυμα. 

monika-patriarchea-8-juniorsclub

6.Επέλεξες να σπουδάσεις στο τμήμα  Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών στο προπτυχιακό πρόγραμμα της SciencesPo στο Dijon Campus.

Ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Αυτό σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στις υποχρεώσεις σου, τις εργασίες σου, τους καθηγητές σου κλπ; 

Σίγουρα το να φεύγεις από το σπίτι σου στην ηλικία των δεκαοχτώ ετών για να ζήσεις σε έναν καινούριο τόπο, να σπουδάσεις σε ένα ξένο πανεπιστήμιο με υψηλές απαιτήσεις δεν είναι απλή υπόθεση. Όμως, δε θέλω να πιστεύω πως είμαι «υπεύθυνη» ούτε λόγω του ότι βρίσκομαι μακριά ούτε λόγω του ονόματος του πανεπιστημίου μου. Θεωρώ πως είμαι υπεύθυνη επειδή θέλω να επωφεληθώ από κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, κάτι το οποίο θα έκανα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. 

monika-patriarchea-9-juniorsclub

7.Το μέλλον σου θα εξελιχθεί στη Γαλλία; Θα ήθελες να ζήσεις εκεί; 

Σίγουρα θέλω να ζήσω στην Ευρώπη. Θα επιλέξω τον ακριβή τόπο ανάλογα με τους επαγγελματικούς μου στόχους εκείνη την περίοδο και την προσωπική μου ζωή. Σίγουρα θέλω να ζήσω στην Ελλάδα σε κάποια φάση της ζωής μου, όταν θα έχω πλέον τα εφόδια και την εμπειρία να προσφέρω στη χώρα μου. 

8. Πειρασμοί όπως αλκόολ και ναρκωτικά είναι παντού. Τι είναι αυτό που κρατά ένα νέο παιδί μακριά από όλα αυτά; Είναι θέμα οικογένειας, φίλων ή προσωπικότητας; 

Πιστεύω ότι η αποφυγή των «κακών συνηθειών» σχετίζεται με τον τρόπο που μεγάλωσε κάποιος. Ωστόσο, σίγουρα έχει να κάνει και με το περιβάλλον. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το “χόρτο” δεν θεωρείται τόσο κακή συνήθεια όσο στην Ελλάδα. Αυτό εξηγεί γιατί κάποιοι έφηβοι και φοιτητές τείνουν να καπνίζουν. Όσοι έχουν μεγαλώσει σε αυστηρότερα περιβάλλοντα κατά κανόνα καταφέρνουν να αποφύγουν μια τέτοια συνήθεια. Κατά συνέπεια, για μένα είναι ένας συνδυασμός του πώς μεγάλωσε και του περιβάλλοντος. 

9. Προέρχεσαι από μια εξαίρετη οικογένεια ιατρών, όπου και οι δύο γονείς σου, έχουν ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Ο πατέρας σου, Γιώργος Πατριαρχέας είναι στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και η μητέρα σου Κατερίνα Σολωμού είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. Τι είπες στη μητέρα σου, για την υποψηφιότητα της; 

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήμουν θετική όταν μου το πρωτοανέφερε. Δυστυχώς, έχω παρατηρήσει πως στην Ελλάδα αν κάποιος ασχοληθεί με την πολιτική, ειναι εξ ορισμου διεφθαρμένος. Δε θα ήθελα να δω τη μητέρα μου, η οποια έχει τις καλύτερες προθέσεις, να συνδυάζεται με τέτοια επίθετα. Γνωρίζω όμως πως τα κοινά την ενδιαφέρουν και εύχομαι να καταφέρει όχι μόνο να εκλεγεί αλλά και να διακριθεί για το πνεύμα και τις ιδέες της! 

monika-patriarchea-5-juniorsclub

10.Είμαι βέβαιη, από την πρώτη στιγμή που σε γνώρισα και είδα αυτό το σπινθηρβόλο βλέμμα σου, ότι είσαι κι εσύ ένα παιδί γεμάτο πάθος έτοιμο να προσφέρεις πολλά στην κοινωνία. Αν δεν κάνω λάθος, είσαι εκλεγμένη πρόεδρος στη σχολή σου; 

Πράγματι, είμαι πρόεδρος του συμβουλίου των φοιτητών στη σχολή μου. Πρόκειται για ένα συμβούλιο το οποίο δεν είναι καθόλου κομματικοποιημένο, γεγονός το οποίο με ελκύει ακόμα περισσότερο μιας και δε θα ήθελα να πολιτικοποιηθώ ήδη από το πρώτο έτος της ακαδημαϊκής μου ζωής. Η θέση αυτή με γεμίζει αρκετά μιας και μου επιτρέπει να ασχολούμαι με ο,τι συμβαίνει στη σχολή μου. Το συμβούλιο μας διοργανώνει όλες τις εκδηλώσεις, επικοινωνεί με το τμήμα διοίκησης της σχολής και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. 

monika-patriarchea-6-juniorsclub

11.Τι είναι το MUN όπου έχεις αφιερωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, συμμετέχοντας σε συνέδρια σε περισσότερες από έξι χώρες; Ποιος είναι ο ρόλος σου και ο στόχος σου; (δώσε μας περισσότερες πληροφορίες γι αυτο) 

Δεν έχω λόγια να εξηγήσω τι είναι το MUN για μένα. Πρόκειται για μια εμπειρία η οποία άλλαξε τη ζωή μου. Αρχικά νιωθω πως πρέπει να εξηγήσω περί τίνος πρόκειται; τα συνέδρια προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών (MUN – Model United Nations) δίνουν τη μοναδική ευκαιρία σε μαθητές λυκείου και πανεπιστημίου να μπουν στη θέση ενός διπλωμάτη για κάποιο χρονικό διάστημα, να κάνουν debates και να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπούν. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» μέσα από το οποίο ένας εκπρόσωπος μπορεί να μάθει τόσα πολλά πάνω στην πραγματική διπλωματία. Το MUN είναι το πάθος μου το οποίο με οδήγησε να αποφασίσω σοφά τις σπουδές μου, μου επέτρεψε να ταξιδέψω και να κάνω φιλίες ζωής. 

monika-patriarchea-4-juniorsclub

12.Είσαι ένα πανέμορφο πλάσμα όπως στην όψη έτσι και στη ψυχή σου. Μου μεταδίδεις μια θετική ενέργεια, νιώθω ότι είσαι ένα δυναμικό κορίτσι που προστατεύει καλά την καρδιά της να μη πληγωθεί από φίλους; Είναι σα να περιβάλει την ευαίσθητη καρδιά σου, μια πανοπλία ; 

Σίγουρα δε θέλω να πληγωθώ όπως και κάθε υγιής άνθρωπος. Όμως, δε θεωρώ πως περιβάλλομαι από κάποια πανοπλία. Θα έλεγα πως είμαι ένας εξαιρετικά ανοιχτός άνθρωπος, ο οποίος ευτυχώς ή δυστυχώς εμπιστεύεται εύκολα τους γύρω του. 

13.Φίλοι στην Ντιζόν; Πώς περνάτε εκεί καθημερινά εκτός της σχολής; 

Φίλους έχω κάνει αρκετούς. Κάποιοι άξιζαν, άλλοι όχι. Εκτός σχολής περνάω αρκετό  χρόνο με τους συμφοιτητές μου. Δεν έχω νιώσει μοναξιά μιας και είμαι συνέχεια με κόσμο. Όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή, δεν πηγαίνουμε σε κλαμπ και τα πάρτυ μας συχνά τελειώνουν νωρίς. Τα τελευταία επίσης λαμβάνουν χώρα είτε σε κάποιο διαμέρισμα, ειτε σε κάποια αίθουσα την οποια εχουμε προηγουμένως νοικιάσει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τώρα που ο καιρός είναι καλός, κανουμε συνέχεια πικ-νικ. Αλλιώς, βλέπουμε ταινίες, πηγαίνουμε σε μπαρ όπως και οι φοιτητές στην Ελλάδα. 

14.Μου είπες ότι κάθε εβδομάδα φιλοξενείς φίλους για να κάνετε ένα ¨φεστιβάλ γεύσεων» ανά χώρα; 

Πράγματι κάθε βδομάδα κανονίζουμε θεματικά δείπνα ώστε να γνωρίσουμε το φαγητό του κόσμου! Μέχρι τώρα έχουμε μαγειρέψει μεταξύ άλλων κινέζικο, μεξικάνικο, ελβετικό, γαλλικό, ελληνικό (φυσικά)! Είναι μια πολύ όμορφη παράδοση. 

monika-patriarchea-2-juniorsclub15.Μόνικα μου, πες μου, είσαι ευτυχισμένη; Τι σε κάνει ευτυχισμένη; 

Η ευτυχία είναι μεγάλη κουβέντα. Υπήρξαν στιγμές αρκετά χαρούμενες κι άλλες πιο στενάχωρες. Συνολικά, μπορώ να πω πως στη Ντιζον ήμουν αρκετά ευτυχισμένη. Τα στοιχεία τα οποία με έκαναν και εξακολουθούν να με κάνουν τόσο χαρούμενη είναι καποιοι πραγματικοί φίλοι, ένας αρκετά σημαντικός άνθρωπος κι ένα ποτήρι κρασί στο κέντρο αγναντεύοντας την υπεροχη αρχιτεκτονική της Ντιζόν. 

16.Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν στην Γαλλία; Τι πρέπει να ξέρουν; Τι να προσέξουν; 

Θα τα συμβούλευα αρχικά να έρθουν να ζήσουν αυτή την απίστευτη εμπειρία. Τα παιδιά αυτά πρέπει να γνωρίζουν πως η Γαλλία είναι μια χώρα η οποία με την κουλτούρα της, τη γλώσσα της, τον κόσμο της, σε αγκαλιάζει. Ανεξαρτήτως από την πόλη στην οποία ζει κανείς, η ζωή προσφέρει απιστευτες ευκαιρίες ειδικά για τους νέους!

Σχετικά με το τι πρέπει να προσέξει κανείς, όπως και σε κάθε χώρα, ένας νέος άνθρωπος πρέπει να προσέξει σε ποιον ανοίγεται. Δυστυχώς όταν κάποιος φεύγει από το σπίτι του νωρίς, υπάρχει το ρίσκο να ανοιχτεί εύκολα και να πληγωθεί. 

17. Τι επιφυλάσσει το φετινό καλοκαίρι; Θα είσαι Ελλάδα σε κάποιον οργανισμό; 

Για φέτος το καλοκαίρι μου δόθηκε μια απίστευτη ευκαιρία. Πρόκειται να κάνω πρακτική άσκηση με την Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Όσο κι αν με στεναχωρεί το να περάσω τρεις μήνες μακριά από την οικογένεια μου και τους φίλους μου, είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένη με την δυνατότητα η οποία μου δόθηκε. Ελπίζω πως μάθω πολλά από αυτή την εμπειρία και πως δεν θα αφήσω ευκαιρίες να περάσουν ανεκμετάλλευτες  κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης. Αυτή η πρακτική ηταν το όνειρο μου εδω και χρόνια!

Μόνικα, χάρηκα πολύ που σε γνώρισα!!! Σ” ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση μας! 

monika-patriarchea-3-juniorsclub