Κοινωνία

Νέα Υόρκη: Κοινότητα ανταλλάσσει παιχνίδια – όπλα των παιδιών με άλλα πιο «ειρηνικά»

shutterstock_314592815

Μία κοινότητα στη Νέα Υόρκη, προσπαθεί να αλλάξει τις αντιλήψεις πάνω στα παιχνίδια των παιδιών και να κάνει τους λιλιπούτειους κατοίκους της να ξανασκεφτούν τον τρόπο που τα βλέπουν.

Το Hempstead Village στη Νέα Υόρκη, ζήτησε από τα παιδιά να παραδώσουν τα παιχνίδια – όπλα σε μία προσπάθεια να διδάξει τα παιδιά να λένε «όχι» στη βία και τη χρήση όπλων. Σε αντάλλαγμα η κοινότητα προσφέρει δώρα που δεν θεωρούνται βίαια.

Το 2015, 2,824 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και 13,723 τραυματιστήκαν εξ’ αιτίας πυροβολισμών. Υπολογίζεται ότι το 89% των παιδικών θανάτων συνέβη στο σπίτι από έναν ακούσιο πυροβολισμό, ενώ σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συνέβησαν όταν τα παιδιά έπαιζαν με ένα γεμάτο όπλο στο σπίτι εν απουσία των γονιών τους.

Ο Δήμαρχος του Hempstead Village δήλωσε: «Το να λες “όχι” στα όπλα είναι σημαντικό, ακόμα και όταν πρόκειται για παιχνίδια. Σκοπός μας είναι να δίνουμε στα παιδιά ενδιαφέρουσες και ασφαλείς εναλλακτικές στα παιχνίδια – όπλα. Τα όπλα είναι πάντα επικίνδυνα».

Έτσι στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, ζητήθηκε από τα παιδιά όλων την ηλικιών να παραδώσουν τα «όπλα» τους, νεροπίστολα, όπλα που εκτοξεύουν πλαστικά βέλη, ψεύτικα πιστόλια ή όποιο άλλο παιχνίδι είχαν και ήταν αντίγραφο όπλου. Ως αντάλλαγμα τα παιδιά πήραν άλλα παιχνίδια, προσφορά της κοινότητας, έτσι ώστε να μην νιώθουν ότι δίνουν κάτι δικό τους απλά και μόνο για να «κάνουν το σωστό».

Έντονες θετικές και αρνητικές αντιδράσεις ακολούθησαν αυτή την πρόταση με πολλούς γονείς να επευφημούν την απόφαση των Αρχών και άλλους να υποστηρίζουν ότι ούτε αυτή η κίνηση δίνει στα παιδιά τα σωστά μηνύματα για τα όπλα. Οι αρμόδιοι αποφάσισαν αυτό το «Πρόγραμμα Ανταλλαγής Όπλων» να γίνει μια ετήσια παράδοση, με σκοπό τα παιδιά να διδαχθούν ότι τα όπλα δεν φτιάχτηκαν για παιχνίδι.