Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος και Πρωτόκλητος!

Πολιούχος της πόλεως της Πάτρας.

Ο Αγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος, ο μαθητής του Χριστού και ένας απο τους δώδεκα αποστόλους είναι ο πολιούχος της Πάτρας. Σημαντική η δράση του στην πόλη, όπου και σταυρώθηκε το 66 μ.Χ, έχοντας κάνει πολλά θαύματα. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις για τη παρουσία και τα θαύματα του Αγίου στην Πάτρα.

sant_andrea_aiΟ Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.

Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.

Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρειά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό.

Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο Θεό «δόκιμον εργάτην» (Β΄ προς Τιμόθεον, 2: 15). Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου.

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ 

Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής.

Την 1 – 6 – 1908 θεμελιώθηκε ο νέος ναός δίπλα στον παλαιό ναό υπό τον βασιλιά Γεωργίου Α’;. Το 1910 το μαρμάρινο βάθρο είχε φθάσει 2 μέτρα πάνω από το έδαφος, αλλά ο μηχανικός Α. Μεταξάς που είχε αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής βρήκε το έδαφος ασταθές και ιδιαίτερα σε πιθανούς σεισμούς.

Τελικά εξαιτίας των πολέμων μόλις το 1934 άρχισε η νέα θεμελίωση και κατασκευάστηκε ο κεντρικός θόλος του ναού. Από επιθέσεις ότι ο ναός δεν ήταν βυζαντινός επήλθε νέα καθυστέρηση. Μετά το 1945 είχαμε τροποποίηση των σχεδίων ιδιαίτερα για το σχήμα του θόλου και το 1955 επεβλήθη στον πληθυσμό τη Πάτρας ειδική ελαφρά φορολογία για την κατασκευή.

Ο ημιτελής σκελετός τού νέου ναού, διπλά στον παλαιό ναό τού Αγίου Ανδρέα, δεκαετία 1930
Ο ημιτελής σκελετός τού νέου ναού, διπλά στον παλαιό ναό τού Αγίου Ανδρέα, δεκαετία 1930

Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε από τον μητροπολίτη Νικόδημο στις 26 – 9 – 1974 όπου συλλειτούργησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, καθώς επίσης και άλλοι 30 αρχιερείς των Εκκλησιών Ελλάδος, Κων/πόλεως, Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων.Σ’ αυτόν φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου, της οποίας η μετακομιδή από την Ιταλία έγινε την 26-9-1964.

Με το όνομα Άγιος Ανδρέας ονομάζεται θεραπευτήριο, ακόμη και το Νοσοκομείο της Πόλης.

Από το 1966 καθιερώθηκαν τα Πρωτοκλήτεια: καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πριν την εορτή του Αγίου (30 Νοεμβρίου)

agandreas10

Πηγές:xfe.gr,18gym-patras.ach.sch.gr

Πώς σας φάνηκε;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ίσως σας ενδιαφέρουν