Εμβόλια Θέματα υγείας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια

Young-girl-taking-HPV-shot

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί παγκοσμίως μέσα στον επόμενο αιώνα και σχεδόν να περιοριστεί μέχρι το 2040, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου της μήτρας προκαλείται από το ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων –μία μόλυνση που υπολογίζεται πως θα έχουν 8 στους 10 σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους, αλλά από την οποία μπορεί πλέον κάποιος να προστατευτεί χάρη στο εμβόλιο κατά του HPV.

Δύο διαφορετικές διεθνείς μελέτες δημοσιεύτηκαν στο The Lancet , στο πλαίσιο των οποίων οι επιστήμονες φαίνονται αισιόδοξοι τουλάχιστον για τις ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Η μεγαλύτερη πρόοδος έχει γίνει στην Αυστραλία, που ευελπιστεί ότι θα έχει εξαλείψει τον εν λόγω καρκίνο έως το 2035. Μια δεκαετία μετά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα, δεν υπάρχουν πλέον διαγνωσμένα περιστατικά του ιού HPV σε κορίτσια 16 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Marc Brisson της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, αν έως το 2030 έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών διεθνώς, τότε τα περιστατικά της νόσου θα μειωθούν κατά 90% μέσα σε ένα αιώνα και 60 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας θα αποφευχθούν.

Εκτός από τον μαζικό εμβολιασμό, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, αν το 70% των γυναικών διεθνώς ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τουλάχιστον μία έως δύο φορές στη ζωή τους και το 90% των γυναικών με διαγνωσμένες προκαρκινικές αλλοιώσεις λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία (σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), τότε τα περιστατικά της νόσου θα μειωθούν κατά 97% και η θνησιμότητα κατά 99%, με αποτέλεσμα 72 εκατομμύρια γυναίκες να αποφύγουν τη διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου και 62 εκατομμύρια το θάνατο μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.